Скандал у Деснянському суді Києва: Роман Вінтоняк відпустив на волю афериста і кримінального авторитета

​Судова система в Україні потребує нагальних докорінних змін. Через співбесіди Вищої кваліфікаційної комісії пройшли сотні суддів, але який відсоток з них реально відповідає займаній посаді? Чимало з них продовжують порушувати присягу судді. 17 липня 2018 року таку співбесіду пройшов суддя Деснянського районного суду Києва Роман Вінтоняк. На рахунку цього судді гучні справи. Зокрема, він випустив на волю організатора афери на 8 мільйонів доларів.

Скандал у Деснянському суді Києва: Роман Вінтоняк відпустив на волю афериста і кримінального авторитета

Суддя Роман Вінтоняк став відомим після того, як ще у 2015 році відпустив на волю грузинського кримінального авторитета. Видачі «злодія в законі» тоді вимагала італійська прокуратура, яка звинувачувала його в організації злочинного угруповання, викраденні людей, відмиванні грошей і підробці документів у Італії. Більше того, кримінальний авторитет перебував в міжнародному розшуку Інтерполу і раніше мав кримінальні епізоди в Україні.

Пізніше цей же суддя відпустив на волю афериста Сергія Авдакова (Цуканова), який продав за 8 мільйонів доларів бутікі у центрі Києва, що йому не належали. Роман Вінтоняк відпустив під домашній арешт афериста, який за кілька років до цього втік з-під варти до Росії. Тоді Авдакова (Цуканова) судили по цій же справі – за продаж чужої нерухомості. Але й до цього в нього було кримінальне минуле. У 2011 році чоловіка судили за шахрайство, але суд призначив йому умовне покарання.

Аферист-мільйонер купив свою волю

Сергій Авдаков (Цуканов)

Сергій Авдаков (Цуканов) продавав нерухомість за підробленими документами. Щоб усе виглядало достовірно, шахрай розіграв справжній спектакль: сам він представлявся ріелтором, а роль власника нерухомості грав його спільник. Якісно підробити документи взявся третій спільник Авдакова (Цуканова) – юрист із багаторічним стажем.

«Ним було продано в центрі міста Києва елітної дорогої нерухомості загалом на кілька мільйонів доларів США. Це була дорога нерухомість, яка на той час здавалася під оренду магазинам – досить дорогим торговим маркам», - розповіла Євгенія Красуля, адвокат постраждалих від афери.

4 дорогі магазини на Хрещатику Сергій Авдаков (Цуканов) продав бізнесменам. І тільки згодом з’ясувалося, що за підробними документами. Те, що їх кинули, покупці елітних квадратних метрів зрозуміли після повного розрахунку. Афериста Авдакова (Цуканова) затримала поліція, але навіть стіни Лук’янівського СІЗО йому не стали перепоною. Він поскаржився на здоров’я, завдяки чому і втік з лікарні – просто з-під носа конвоїрів.

За день до втечі Авдакова (Цуканова) відвезли у військовий госпіталь на вулиці Госпітальній. Палата була на нижньому поверсі. Хворий, перебуваючи під вартою, попросився в туалет і вистрибнув на вулицю через вікно. Подейкують, що він підкупив охоронця СІЗО, який його супроводжував в госпіталі. Очевидно, що без допомоги самих конвоїрів або ж навіть керівництва тюрми тут не обійшлося.

Після втечі аферист втік до Росії. Майже два роки він мешкав там під чужим прізвищем, а потім знову повернувся в Україну.

«Я зробив це усвідомлено, і хочу доводити це в суді. Хочу доводити в суді на волі, оскільки здоров’я підводить», - заявив у суді Авдаков (Цуканов).

Його знову відправили у СІЗО, але справа про мегашахрайство із нерухомістю на Хрещатику не рушає з місця. Змінюються судді та прокурори, і зрештою суддя Деснянського райсуду Роман Вінтоняк звільняє обвинуваченого з-під варти і відправляє під домашній арешт.

«В даному випадку суддя відпустив людину, яка вже здійснювала втечі, уникала покарання. Тому ми не схильні вірити таким суддям. Це попередня змова, прихована форма інтересів – будь-то хабар або інші привілеї», - пояснює Валерій Кур, колишній керівник УБОЗ МВС України.

Аферист Авдаков (Цуканов) не з’явився там, де має «відсидіти» домашній арешт

Суддя Роман Вінтоняк пам’ятає справу афериста-мільйонера, але пояснювати мотиви свого рішення відмовляється.

суддя Роман Вінтоняк

«Я не коментую свої судові рішення. Якщо ви бажаєте отримати інформацію з приводу судового рішення – зверніться, будь ласка, до керівника апарату», - сказав суддя журналісту «Надзвичайних новин».

Втім, це зараз він не коментує свої рішення. А от у 2015 році, коли Роман Вінтоняк випустив просто із зали суду грузинського кримінального авторитета, який перебував у міжнародному розшуку, він давав коментар Дмитру Гнапу. «Достовірних доказів, які б у мене були, що він там є членом якихось угрупувань, в мене немає», - виправдовувався Вінтоняк.

У квартирі, де Авдаков (Цуканов) мав би відбувати цілодобовий домашній арешт, його не бачили ані сусідка, ані консьєржка. «Я його взагалі ніколи не бачила тут. До мене вже приходили і слідчий, і дільничний. Складали при мені протоколи. За п’ять місяців роботи ніколи його не бачила тут», - розповіла консьєржка Ніна Олександрівна.

Сусідка розповідає, що приходили з поліції. Пояснили, що тут має хтось проживати, хто під домашнім арештом. Але ніхто в цій квартирі так і не з’явився.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення