Суд над екс-податківцями: хто в СІЗО, а хто вже на волі (повний список та суми застав)

У цьому матеріалі – все про затримання колишніх податківців, їх прізвища, оголошені підозри та суми застав. Аби по завершенню розслідування цієї справи згадати, як починалась ця блискуча операція, та як розвели руками керівники МВС та ГПУ, коли просто в день затримання екс-податківців почали відпускати з-під варти.

Суд над екс-податківцями: хто в СІЗО, а хто вже на волі (повний список та суми застав)

З 25 затриманих вчора колишніх чиновників податкових адміністрацій суд вже виніс рішення щодо більшої частини фігурантів справи про створення «податкових майданчиків».

Затримані екс-соратники голови Мінздоху Олександра Клименка підозрюються в причетності до організації та функціонування схем ухилення від сплати податків. Масові обшуки в 15 регіонах України і арешти зіграли медійну підтримку і мали б підсилити звіт генпрокурора Юрія Луценка у парламенті. Але критично мислячі громадяни сприйняли це як чергову піар-акцію від влади, і не дарма. Адже в день затримання Печерський суд Києва почав відпускати їх один за одним, причому в деяких випадках навіть застави і носіння браслета не вимагав.

Непропорційно малі обсяги застав, які визначає Печерський суд, по відношенню до нанесених збитків державі – а це 97 млрд грн – викликають лише обурення. Загалом же під час обшуків 24 травня правоохоронці вилучили 3,7 кілограмів золота, 50 кілограмів срібла, 5,5 мільйонів доларів готівкою, 3,8 мільйонів гривень, 280 тисяч євро, ювелірні вироби та багато іншого.

Окреме запитання, чому колишніх чиновників доправляли до Києва не звичайними автозаками, а гелікоптерами. Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос пояснює все начебто просто: на фінансові витрати пішли свідомо, аби прискорити судові процедури.

«За українським законодавством, тільки 72 години з моменту затримання особи дається для того, щоб обрати їй запобіжний захід. Якщо би ми з 15 областей України, від Трускавця до Маріуполя, від Полтави до Одеси, усіх звозили автозаками, ми їх не встигли б заарештувати. І була б нова «зрада», – сказав він.

Так склалося, що «тіньовий» герой дня – Роман Насіров, який здав мережу колишніх податківців. Як влучно пожартували у соцмережах: звідки він знав, що за схемами стояв Клименко, хіба вони діють і нині?

Першим вчора вийшов на волю колишній губернатор Луганщини та екс-керівник податкової служби області Олександр Антипов. Також він є помічником депутата Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка Олега Недави на громадських засадах.

Саме Антипова вчора затримали із сумкою, в якій було $3,8 мільйони готівкою. Заставу суд визначив у розмірі 15 млн грн, хоча прокурори просили для Антіпова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 200 млн грн.

Суд постановив не відлучатися з Києва, повідомляти про зміну місця проживання, не спілкуватися зі свідками. Електронний браслет він має носити два місяці, на цей же період у нього заберуть закордонний паспорт.

Якщо екс-чиновник не внесе застави протягом п'яти днів, то йому знову обиратимуть запобіжний захід. Суддя доручила звільнити Антіпова просто в залі суду.

Звільнили під заставу

колишнього голову податкової служби Полтавської області Володимира Задорожнього (застава в 12 млн грн + електронний браслет);

екс-керівника податкової Святошинського району Києва Юрія Мостіпана (застава 1 млн грн + браслет);

екс-начальника податкової Дарницького району Києва Юрія Кравченка (застава 1 млн грн);

колишнього замісника начальника Головного управління Міністерства зборів та доходів в Харківській області Тетяну Маслову (1 млн грн замість 7, як просила військова прокуратура);

екс-керівника податкової Криму Костянтина Циркуна (з альтернативою внесення застави в розмірі 31 млн грн).

Відпустили під особисте зобов'язання

екс-начальника ДПІ у Подільському районі Олексія Ярошенка;

колишнього керівника харківської податкової Андрія Криволапова;

колишнього начальника податкової інспекції Шевченківського району столиці Віктора Башука. Суд відмовився задовольнити клопотання Головної військової прокуратури про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі захмарних 200 мільйонів гривень. Після озвученого судом рішення військовий прокурор Олександр Климович запевнив, що прокуратура оскаржуватиме це рішення в Апеляційному суді Києва.

Заарештували з правом внесення застави

екс-керівника ДПА в Дніпропетровській області Сергія Шинкаренка (застава в розмірі 100 млн грн). На думку слідства, дії затриманого під час перебування на посаді голови податкової адміністрації призвели до збитків у сумі 2,341 млрд грн. За словами представника Головної військової прокуратури Євгена Яцини, Шинкаренко часто буває за кордоном і в анексованому Криму, де у нього є квартира, і може спробувати втекти. Орієнтовна вартість майна затриманого і членів його сім'ї становить понад 320 млн грн. Яцино підкреслив, що воно було нажите, коли Шинкаренко був головою податкової адміністрації. Після засідання суду поїхав до СІЗО.

екс-керівника ДПА в Харківській області Станіслава Денисюка (застава в розмірі 100 млн 320 тыс. грн);

екс-керівника податкової Полтави Богдана Лизуна (може вийти з-під арешту під заставу в 3 млн грн);

колишнього начальника ДПІ в Артемівському районі Луганська Ольгу Гулку (тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 7 мільйонів гривень);

екс-начальника ДПІ в Приморському районі Одеси Ольгу Фролову (може вийти з-під арешту під заставу в 3 млн грн).

Інертна реакція Авакова, Луценка та Гройсмана

Юрій Луценко відреагував на визвольну діяльність суду гнівним постом, натякнувши, що судові рішення про вихід під заставу затриманих податківців часів Віктора Януковича є занадто м'якими.

«Ще одне милосердне рішення – і я почну переживати за пожежний стан на Печерську», –зазначив генпрокурор.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, коментуючи вихід екс-податківців з-під варти, сказав, що це викликає протест і демотивує співробітників правоохоронних органів.

«Це те, що вилучено... Ми відпускаємо цих людей під особисте зобов'язання... Я не можу, у мені все протестує! Я – політична фігура, але як мені пояснювати офіцерам, як їх мотивувати? Навіщо ж ми сваримося на прокурорів, якщо вони зробили приголомшливу, важку роботу? І ось тепер така фінальна стадія», – прокоментував Аваков.

Найбільш байдужою виявилася відповідь прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. За його словами, вихід з-під варти не є показовим. «Найголовніше – щоб був справедливий вирок українського суду», - переконаний прем’єр.

Видання «Цензор.НЕТ» опублікувало список високопоставлених податківців, затриманих під час спецоперації (у списку – 22 особи, хоча Аваков повідомив про 25 затриманих).

Серед затриманих:

1. Липинський Андрій Віталійович - екс-начальник Дніпропетровської МДПІ.

2. Лукін Олександр Олександрович - колишній заступник голови ДПА в Полтавській області.

3. Шинкаренко Сергій Вікторович - екс-голова ДПІ в Дніпропетровській області.

4. Маслова Тетяна Іванівна - екс-заступник начальника ГУ Міндоходів у Харківській області.

5. Корсун Ольга Миколаївна - екс-начальник ДПІ в Кіровському районі м Дніпра.

6. Драгун Андрій Олегович - екс-начальник ДПІ у Печерському районі м. Києва ДПС.

7. Роздайбіда Андрій Володимирович - екс-начальник ГУ Міндоходів у Харківській області.

8. Криволапов Андрій Вікторович - екс-начальник Харківської ОДПІ Харківської області ДПС.

9. Фролова (Василенко) Ольга Борисівна - екс-начальник ДПІ в Приморському районі м Одеса ГУ Міндоходів в Одеській області.

10. Лизун Богдан Павлович - екс-начальник ДПІ в м Полтава Полтавської області ДПС.

11. Бондаренко Ігор Григорович - екс-начальник ДПІ у Святошинському районі м. Києва

12. Мостіпан Юрій Євгенович - екс-начальник ДПІ у Святошинському районі м. Києва ДПС.

13. Кравченко Юрій Миколайович - екс-начальник ДПІ в Дарницькому районі м. Києва ДПС.

14. Антипов Олександр Миколайович - екс-начальник ГУ Міндоходів у Луганській області.

15. Денисюк Станіслав Федорович - екс-голова ДПА в Харківській області.

16. Задорожний Володимир Петрович - екс-голова ДПС у Полтавській області

.17. Циркун Костянтин Валентинович - екс-голова ДПС в АРК.

18. Ярошенко Олексій Федорович - екс-начальник ДПІ у Подільському районі м.Києва.

19. Дубель Володимир Степанович - екс-начальник Ленінської ОДПІ в м. Луганську ГУ Міндоходів у Луганській області.

20. Башук Віктор Петрович - екс-начальник ДПІ в Шевченківському районі м Київ ГУ Міндоходів у м. Києві.

21. Геннадій Леонідович Козак - колишній заступник голови ДПС у Дніпропетровській області.22. Гулка Ольга Василівна - начальник ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської області ДПС.

Також оголошено підозру Шубі Ігореві Марковичу – екс-начальнику ДПІ в Приморському районі Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення