Українські школи перетворились на своєрідний фронт: у дітей та вчителів неприхована агресія (відео)

Від шкільного учителя можна отримати не лише знання, а й побої та синці. Експерти пояснюють: існує багато причин, які зумовлюють виникнення агресії у вчителя. Серед цих причин і самі ж учні, а точніше - їх погана поведінка.

Українські школи перетворились на своєрідний фронт: у дітей та вчителів неприхована агресія (відео)

За найменшу провину - головою об дошку

У одній зі столичних шкіл вчителька змушувала учня розбивати голову об дошку за звичайне стукання пальцями об парту. Батьки першокласника Володі встановили диктофон у пеналі сина і, прослухавши запис, були шоковані: окрім закликів учительки розбити голову об шкільну дошку, однокласники Володі теж підтримували заклик учительки вигуками "Вова, давай!". Після цього батьки хлопчика вирішили боротися із такими методами вчительки.

Як говорить сам Володя, жертвою жорстоких методів педагога став не тільки він, а й інші учні.

"Вона й іншим дітям говорила розбивати голову об стінку, тоді один хлопчик розплакався. А моя подружка залазить під парту і плаче, коли вчителька на неї кричить", - розповідає першокласник Володя.

Із аудіозаписом батьки Володі пішли до директора школи з вимогою звільнити горе-вчительку. Однак на її захист стали батьки двадцяти п'ятьох дітей, які задоволені педагогом. Натомість вони звинуватили батьків Володі в тому, що вони просто змонтували аудіозапис, аби спеціально підставити педагога.

"Запис, який ви чули, провокація. Це все монтаж", - переконує мама одного з учнів.

Та попри захист батьків, вчительку все ж таки звільнили з навчального закладу.

За відмову займатися спортом - удар у спину

На Миколаївщині вчитель фізкультури побив шестикласника за те, що той відмовився йти на урок фізичного виховання. За словами хлопця, педагог під час уроку зайшов до роздягальні, облаяв учня і вдарив по спині за те, що він відмовився іти на урок. Вчителя нібито розлютило те, що учень мав звільнення від занять, оскільки нещодавно переніс операцію. Після побиття хлопець почав заїкатися, в нього почали боліти спина, голова та око, на якому нещодавно зробили операцію. Батьки хлопця взагалі побоюються, що їхній син взагалі осліпне. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

"У нього була катаракта і тепер він може зовсім осліпнути. Йому не можна ні нервувати, ні стрибати, нічого, тому що у нього шви на оці", - розповідає матір хлопця.

За словами батьків, це не поодинокий випадок. Окрім побиття педагог начебто ще й обзиває дітей нецензурними словами. Учні також скаржаться: когось вчитель вдарив, когось обізвав.

"Він мене вдарив. Обзивав наших батьків, говорив на нас "дебіли", і що ми нічого не досягнемо в житті, якщо не будемо займатися спортом", - кажуть учні Новоодеської школи №1.

На неадекватну поведінку вчителя батьки скаржаться вже три роки, однак адміністрація школи на це ніяк не реагує. Натомість директор запевняє, що немає жодних письмових скарг від батьків. А без них відсторонити чи покарати вчителя вищої категорії з понад 30-річним стажем він не має права.

"Вони вимагали від мене мирного вирішення питання. Він вибачався перед батьками", - зазначає директор школи Сергій Панфілов.

Сам вчитель фізкультури всі звинувачення заперечує. Він переконаний: на нього зводять наклеп діти, які не хочуть займатися фізкультурою.

Тим часом батьки хлопця звернулися в поліцію, там у свою чергу порушили кримінальне провадження за умисне нанесення тілесних ушкоджень.

Скакалкою по плечах за сварку з однокласником

Синці від свого вчителя отримав і Тимофій. Ліна, матір хлопчика, виявила сліди на руках та сідницях. За словами її сина, вчителька побила його за звичайну сварку з однокласником.

"Один із хлопчиків у мого сина почав відбирати м'яч. Тимофій впав на підлогу, і той його вдарив. Коли мій син вставав і хотів знову забрати м'яча, той хлопчик його знову штовхнув, і Тимофій, за словами вчительки, вдарив його так, що у того кров текла не переставаючи. Тоді педагог підійшла, взяла мого сина за руку, вивела на середину класу і била його скакалкою, аргументуючи це тим, що це вона розплачується з ним за дітей", - розповідає Ліна.

Однак сама вчителька всі звинувачення заперечує. Каже, скакалку в руках тримала, але виключно з метою залякати хлопчика.

"Напевно дитина розцінила, що я його била, але фізичного контакту в нас із ним не було", - каже вчителька Надія Луців.

Скарги на Тимофія мають батьки його однокласників, і про виключення саме цього учня зі школи вони просять чи не з перших днів навчання. Більшість дітей теж постраждали від ударів Тимофія.

"Моя донька - одна із тих, хто постраждав від Тимофія. Одного дня вона розповіла, що він її вдарив у живіт, а іншого дня донька прийшла додому зі слідами укусів Тимофія", - скаржиться матір однокласниці Тимофія.

В Україні професія вчителя безперспективна

Не рідко буває, що педагоги дійсно мають агресивні та садистські замашки. Але часто вчителі самі стають жертвами агресивних учнів.

"Якщо 10 років тому до вчителя ставилися шанобливо і професія педагога була передовою в школі та суспільстві, то тепер ставлення до вчителя в учнів украй зневажливе, а рейтинг престижності професії вчителя звівся нанівець", - говорить вчитель української мови та літератури Тетяна Шульга.

Вона пояснює, що вчителі в Україні почуваються беззахисними. Адже крім малої заробітньої плати, вони не мають підтримки з боку влади.

Самі вчителі зазначають, що і сама школа сприяє агресії з боку вчителя, бо часто буває, що факти насилля над учнями керівництво школи приховує.

Автор Анастасія Шульга

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення