Вбити здоров’я заради навчання: школярі дихають пліснявою і мерзнуть в холодних приміщеннях (відео)

У селі на Прикарпатті в одній зі шкіл учні не навчаються, а виживають у буквальному значенні цього слова. Діти змушені дихати пліснявою, бо в приміщенні підвищена вологість.

Вбити здоров’я заради навчання: школярі дихають пліснявою і мерзнуть в холодних приміщеннях (відео)

Центральний корпус П'ядиківської школи в одному із прикарпатських сіл щороку обробляють спеціальним розчином проти грибка. Пліснявою у школі покриті всі стіни та стеля. За словами керівництва, підвищена вологість у навчальному закладі тому, що на цьому місці колись був млин.

"Ось, бачите, тут під вікнами, навіть видно, все було з грибком", - розповідає директор П'ядиківської школи Віталій Костюк.

Цвіль не лише псує речі та стіни, а й завдає великої шкоди здоров’ю. Особливо від цього страждають найслабші: діти, люди похилого віку та зі слабким імунітетом. Спори грибків, потрапляючи в кровоносну і дихальну систему, викликають захворювання шкіри, дихальних шляхів, захворювання суглобів, головні болі, запаморочення, нудоту та виснаження. Головна небезпека цвілі полягає в тому, що вона є потужним алергеном. Дуже часто грибок викликає тяжкі форми астми.

Грибки виділяють спори, які потрапляють в організм людини і викликають алергічні реакції. Більшість спор грибків мають мікроскопічні розміри, їх досить важко знищити та ще важче захистити себе від них, бо вони з легкістю проходять крізь маски та фільтри. Різні види цвілі виділяють спори в різний час, але найактивніше виділення відбувається в лютому-березні та серпні-вересні. Крім того, деякі грибки виділяють свої пори вдень, інші - вночі, тому діти і дорослі, схильні до алергії, цілодобово знаходяться в небезпеці.

Діти навчаються в аварійних та неопалювальних приміщеннях

За словами директора, школа розрахована на 197 учнів, зараз же у ній навчаються майже вдвічі більше дітей. Саме через таку кількість учнів школа буквально тріщить по швах.

"На сьогоднішній день тут навчається 350 учнів, а за сьогоднішніми нормативами школа розрахована на 197 учнів",- говорить директор.

До проблеми з пліснявою додається ще й те, що окрім центрального корпусу у П'ядиківської школи є ще два приміщення, кожному з яких уже понад сотню років. Тож вони просто не придатні до експлуатації. Проводити навчання в аварійних та неопалювальних приміщеннях санстанція заборонила ще у 2010-му. Але старші учні змушені приходити сюди на уроки праці. А от молодші класи навчаються у сільраді.

Ланцюжок проблем продовжує і те, що до їдальні дітям доводиться йти через центральну трасу.

"Нам дуже важко зимою, бо дорога слизька і дітей треба всіх тримати за руки, переводити через трасу державного значення, щоб вони не впали", - бідкається вчитель молодших класів Надія Ковальчук.

Нову школу будують вже 12 років

Нову школу почали будувати ще у 2004 році, та згодом будівництво призупинилося. Відновили його лише через шість років. Та для того, аби повністю збудувати школу, треба понад 14 мільйонів гривень. Місцеві чиновники освіти запевняють, що будівельні роботи проходять згідно надходження коштів. Аби пришвидшити процес, залучають навіть батьків учнів.

"Цього року ми плануємо накрити та утеплити верх школи і, якщо все буде добре, поставити пластикові вікна", - каже начальник управління освіти Коломийської РДА Ігор Мартинюк.

Для завершення будівництва школи бракує ще вісім з половиною мільйонів гривень. Селяни мають намір наступного року просити ці кошти у столиці.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення