Вибух на нафтозаводі у Чорному морі в Румунії загрожує Україні екологічними наслідками (фото, відео)

У результаті вибуху та пожежі на найбільшому румунському Чорноморському нафтопереробному заводі "Петромідія" загинула одна особа, ще 5 постраждали. У двох людей серйозні опіки тіла. Цей інцидент для Одеської та Херсонської областей загрожує екологічними наслідками.

Вибух на нафтозаводі у Чорному морі в Румунії загрожує Україні екологічними наслідками (фото, відео)

Що сталося

Вибух, після якого спалахнула велика пожежа, стався на нафтопереробному заводі Petromidia, за 25 км на північ від Констанци, у п’ятницю близько полудня. Високий стовп диму можна було побачити з пляжів Мамая та інших прилеглих міст, включаючи Констанцу, де жителі також повідомили, що чули гучний хлопок, перш ніж побачили дим.

Момент вибуху, після якого в небо піднялася чорна хмара диму і спалахнула пожежа, потрапив на відео очевидців.

Влада закликала місцевих мешканців не виходити на вулицю та позакривати вікна у своїх помешканнях.

На самому заводі поінформували, що вибух відбувся всередині установки для гідроочистки дизеля, і що процеси були безпечно зупинені.

Хто постраждав

Місцеві ЗМІ повідомляють про загибель однієї особи та ще п’ятьох постраждалих. За наявною інформацією, один чоловік із опіками понад 45% тіла, другий з важкими опіками. Усі інші співробітники евакуйовані.

Втім, за словами префекта округу Констанци Сільвіу Коша, насправді "у людей обпечені обличчя, нічого серйозного".

Влада запустили червоний план реагування з розгортанням декількох спеціальних автомобілів, машин швидкої допомоги і одного мобільного автомобіля інтенсивної терапії. Також були викликані додаткові групи реагування з сусідніх округів.

Вплив на екологію

Міністр навколишнього середовища Танцос Барна заявив, що вплив на навколишнє середовище може бути дуже серйозним. Українські екологи також б’ють на сполох.

Як розповіла еколог Тетяна Лампіка, зокрема, для Одеської та Херсонської областей це загрожує екологічними наслідками через невелику відстань між регіонами. Головну роль у цьому зіграють погодні умови на місці події протягом трьох-чотирьох днів.

"Часто буває, що відстань може бути дуже велика, і за рахунок опадів всі небезпечні речовини потрапляють в атмосферне повітря. Також за рахунок концентрації саме в атмосферному повітрі, певні потоки в якості опадів можуть випасти на території, яка знаходиться за багато кілометрів від місця події. Це може бути через дощ, який буде іншого кольору. Тобто, все може статися, але потрібно розуміти, які погодні умови будуть там у найближчий час", - пояснила еколог.

У контексті події вона нагадала аварію, яка сталася на заводі "Кримський Титан" в анексованому Криму у серпні 2018 року, коли в районі розташування хімічного підприємства "Кримський титан" на півночі півострова стався викид невідомої отруйної хімічної речовини, яка, особливо після опадів, утворювала на металевих предметах, деревах, дахах будинків і навіть всередині приміщень маслянистий наліт з коричневим або жовто-зеленим відтінком. Тоді від викиду отруйної речовини постраждала, зокрема, Херсонська область.

Тетяна Лампіка також зазначила про можливу проблему витоку нафтопродуктів у водойми, зокрема, у Чорне море.

"Якщо були витоки нафтопродуктів, і це розташовано біля водного об’єкту, зазвичай, такі речі потрапляють до води, але потім їх легше нейтралізувати. Є дуже велика кількість способів для того, щоб зібрати нафтопродукти з поверхні морського середовища", - зазначила еколог.

Довідка

Нафтопереробний завод Petromidia - найбільший нафтопереробний завод в Румунії і один з найбільших у Східній Європі, розташований в Неводарі. Побудований за радянських часів завод розташований за кілька кілометрів від порту Констанца і безпосередньо межує із найбільшим морським курортом країни Мамая. Він належить компанії Rompetrol Rafinare, яка входить до казахстанської групи KazMunayGas (KMG) International. У 2019 році група заявила, що інвестувала близько 1 мільярда доларів у модернізацію "Петромідії".

За матеріалами: Digi24, Радіо Свобода, УНН

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення