Вибух у Кабулі: все, що відомо про вбитих українців, серед яких дві жінки (відео)

У теракті в Кабулі загинули 43 людини, понад 150 людей вдалося врятувати. Наразі підтверджена загибель 7 українців (хоча місцева поліція каже про 9 жертв). Всі семеро були співробітниками афганської авіакомпанії Kam Air. Серед загиблих, у тому числі, було двоє жінок-бортпровідниць. За останніми даними, вдалося врятували 19 громадян України.

Вибух у Кабулі: все, що відомо про вбитих українців, серед яких дві жінки (відео)

20 січня ввечері група бойовиків напала на InterContinental Hotel у столиці Афганістану й влаштувала перестрілку із силами безпеки. Бойовики відкрили стрілянину близько 21.00 за місцевим часом (18.30 за Києвом).

Відповідальність за напад взяло на себе радикальне ісламістське угруповання "Талібан". Нападників було шестеро: один із них підірвав себе під час перших хвилин нападу, а п’ятеро інших відкрили вогонь зі зброї. Під час спецоперації усіх їх застрелили правоохоронці.

Таліби нападали на цей готель в 2011 році, тоді загинула 21 людина, включаючи дев'ять нападників.

Готель розташований на вершині пагорба і добре охороняється, як і більшість громадських будівель в Кабулі. Це один з двох основних люксових готелів в місті. Він зокрема використовується для проведення заходів, у тому числі конференцій за участю урядовців. У неділю, 21 січня, він мав прийняти конференцію з інформаційних технологій, зазначає Reuters.

Що цікаво: 18 січня Посольство США в Кабулі попередило громадян Сполучених Штатів про можливий напад екстремістських груп на готелі в Кабулі. Також пролунало попередження, що радикальні екстремістські угруповання можуть планувати атаки не тільки на готелі, але й на ринки, громадські зібрання, державні об’єкти тощо.

Бойовики відкрили вогонь по людях, які вечеряли у ресторані

Попри посилену охорону нападники змогли проникнути до готелю під виглядом гостей.

За словами співробітника готелю, що став свідком стрілянини, терористи, одягнені в модний одяг, зайшли у ресторан і замовили їжу. Коли закінчили вечеряти, дістали АК-47 і відкрили стрільбу по людях. Люди бігли під пострілами з усіх боків, пише місцеве медіа TOLO.

Після численних пострілів і вибухів частину будівлі охопило полум'я.

Фото з Twitter представника Департаменту консульської служби МЗС України Василя Кирилича.

У мережі з’явилося відео, як люди намагалися евакуюватися під час нападу терористів: люди спускалися з балконів елітного готелю за допомогою простирадл, дехто просто вистрибував з вікон:

Кількість жертв

Інформація про кількість жертв, опублікована в іноземних ЗМІ, розходиться. Місцевий телеканал Tolo News інформує про загибель щонайменше 43 осіб.

За даними речника міністерства внутрішніх справ Афганістану Наджиба Даніша, сили безпеки врятували понад 150 людей, включно з 41 іноземцем.

Відомо, що в готелі зокрема перебували близько 40 льотчиків та членів екіпажів приватної афганської авіакомпанії Kam Air. Повідомляється про загибель 14 іноземців загалом. 11 із загиблих були співробітниками компанії.

На даний момент підтверджена загибель семи українців, і наразі український консул в Афганістані має оформити документи для повернення загиблих до України.

Усі загиблі українці були співробітниками афганської авіакомпанії.

"В Афганістані працює багато українських авіатехніків, і всі загиблі працювали в афганській авіакомпанії Kam Air і проживали в готелі Intercontinental", - повідомив надзвичайний і повноважний посол України в Таджикистані і Афганістані Віктор Нікітюк.

МЗС України підтверджує загибель 7 українців, у той же час Британське медіа ВВС заявило з посиланням на місцеву поліцію, що в Кабулі внаслідок атаки на готель загинуло 9 громадян України. За словами речника авіакомпанії Хаджи Ракіба, 8 українців були співробітниками місцевої авіакомпанії Kam Air. Серед загиблих бортпровідників було двоє українських жінок. Таку інформацію "Громадському" повідомив кореспондент іспанської агенції EFE Notocias в Афганістані Бабер Сахел.

Фото стюардес виклала у Facebook Тетяна Іванютіна.

Катерина Пасенчук, фото facebook.com

Ірина Медичева, фото facebook.com

"Міністр внутрішніх справ повідомив, що загиблі іноземці, включаючи українців, були вбиті у важкодоступному місці готелю. І вони були знайдені під час пошукових операцій", - розповів журналіст Бабер Сахел.

За даними посла України в Таджикистані Віктора Нікітюка, із готелю InterContinental врятовано 19 українців, які перебували там на момент теракту. Вони наразі перебувають у безпечному місці на одній із баз "союзників" України в Кабулі, пише ТСН.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення