1 вересня - День Знань: У відсталу від життя програму хочуть ввести уроки сексуального виховання

 Вести.UA

Педагоги і батьки солідарні в думці, що розповідати важливо не тільки теореми, але і про безпеку в інтернеті, уміння рахувати гроші та захищати права

Сьогодні стартує новий освітній сезон. Напередодні 1 вересня журналісти розпитали педагогів і батьків, які нові предмети вони ввели б у програму

Як з'ясувалося, батьки хочуть, щоб дітей вчили не тільки мовам, фізиці або математиці, а й готували до сучасного життя. У деяких навчальних закладах вже пішли на це: дітей навчають розбиратися в теленовинах і розпізнавати шахраїв в інтернеті.

Знає вагу Урану, але нічого не знає про банківську безпеку

«Дуже погано, коли дитина знає вагу Урану, але не знає нічого про банківську безпеку і чому не можна називати дані своєї картки стороннім дядькам. Чому у нас на уроках ОБЖ, коли дівчинка запитує вчителя: «А аборт це боляче?», її батьків викликають до школи з обуренням: «Ах, яка у вас нахабна дитина, таке запитує на весь клас», — сказала мама восьмикласника Марія Зубак.

Вчителі теж визнають: сучасна школа відстала від життя, але в цьому вона ж і винна. Навчальний план складається з двох частин: база, яка затверджується чиновниками Міносвіти, і варіативна частина, що розробляється безпосередньо в школі. У деяких навчальних закладах йдуть на експерименти.

Втім, є думка, що перевантажувати дітей теж не варто. «У нас з п'ятого класу у дітей по шість-сім уроків. Якщо крім базових вводити ще нові предмети — наші діти будуть виходити зі школи вночі. В іншому випадку, треба повністю змінювати стандарти освіти. На мій погляд, класу з дев'ятого обов'язковим предметом повинна бути «Психологія». Діти не вміють спілкуватися, нетолерантні, не можуть розібратися в собі і не знають, як грамотно поводитися в суспільстві», — вважає завуч з виховної роботи Марина Руденко

Розмова про особисте

Окремого предмета «Сексуальне виховання» в українських школах все ще немає. До нововведень не готові ні вчителі, ні батьки, хоча психологи вважають, що це погано. «Пояснювати дитині, що відбувається з її тілом, необхідно з дев'яти-десяти років. І викладати це треба окремим уроком, добре, якщо вести його буде лікар-психолог. Виросло те покоління, якому ніхто нічого не розповідав. І результат такого виховання — програми «Вагітна у 16», «Врятуйте нашу сім'ю» і т. п.», — говорить психолог Ірина Костенко.

Привітання з 1 вересня: в віршах, прозі та смс

Крім того, вона рекомендує ввести в програми курс риторики, естетики та логіки. «Нове покоління мало говорить, а більше чатиться. З одного боку, здається, що нічого страшного, але з іншого — це поступово призводить до збіднення словникового запасу, невміння висловити свою думку», — підкреслила Костенко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення