8 років за ґратами за дані про місце обстрілу або влучення снаряда: що не можна публікувати за законом №7189

Дружина президента України Олена Зеленська опублікувала детальний список того, що категорично заборонено публікувати у соцмережах згідно із законом №7189, який Верховна Рада ухвалила 24 березня.

В Україні вводять кримінальну відповідальність за фото і відеозйомку переміщень військовослужбовців, зброї та техніки. Також категорично не можна публікувати в соцмережах ракети, які летять або кудись потрапили, місце обстрілу або влучення снаряда, координати та візуальні прив'язки. Останнє особливо актуально після того, як CNN, BBC, The New York Times та інші медіа вели стріми з усіма можливими подробицями наслідків учорашніх ударів по Львову.

"Не транслюйте те, що розгромилося, не транслюйте те, куди летить снаряд. Ви можете скоригувати вогонь і можуть бути жертви серед мирного населення", - звернулась до представників ЗМІ речниця Управління Служби безпеки у Львівській області Роксолана Яворська.

Ще 14 березня спікерка ДСНС Світлана Водолага з обуренням та сльозами на очах звернулась до радника голови Міністерства внутрішніх справ Антона Геращенка, який одним із перших публікує в соцмережах інформацію та фото наслідків обстрілів із боку військ РФ.

"Ви втретє сьогодні здаєте російським окупантам точки, які вони не дообстріляли. Ви втретє називаєте точну адресу, куди потрапляють ворожі снаряди. Досить!", - сказала Водолага у відеозверненні до Геращенка.

Подібну інформацію можна публікувати лише після підтвердження в офіційних джерелах. Покарання за порушення цих правил потягне на позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення