Американська розвідка вважає, що Росія, Китай та Іран використовують протести у США на свою користь

 Fox. News

Американська розвідка попереджає про те, що "іноземні супротивники" користуються заворушеннями після смерті Джорджа Флойда, щоб "сіяти розбрат серед американців". Про це 11 червня повідомляє Fox News, посилаючись на інформаційний бюлетень розвідки США, який опинився у розпорядженні журналістів.

У документах ідеться про те, що вороги США, включно з Росією, Китаєм та Іраном, прагнули використати у своїх інтересах і загострити внутрішні розбіжності в Америці для досягнення своїх власних геополітичних цілей.

Також наголошують, що іноземні супротивники використовують державні засоби масової інформації, проксі-сервери й облікові записи в соціальних мережах для посилення критики Сполучених Штатів у зв'язку зі смертю Джорджа Флойда і подальшими подіями.

Розвідка США наводить конкретні приклади того, як країни-супротивники працюють над тим, щоб "маніпулювати громадськістю, сіяти розбрат і недоброзичливість, дискредитувати виборчий процес, підривати ринки й інтереси американського народу".

Зокрема, наголошують, що російські державні ЗМІ розповідали про протести, підкреслюючи їхні масштабність та інтенсивність, водночас кажучи, що їх виправдовує "корумпована американська капіталістична система" і наявність у США "білої еліти".

Щодо Китаю, то в документі конкретно згадують державні ЗМІ, такі як Global Times, і твіти міністерства закордонних справ країни в останні дні травня і на початку червня. Наприклад, зазначають, що акаунт МЗС Китаю у Twitter 1 червня розмістив відео, де представник відомства звинуватив США в расовій дискримінації.

Дії державних ЗМІ Ірану і його МЗС були аналогічними до дій Китаю, вони також створили фейкові облікові записи в соціальних мережах, щоб посилити розбрат у США, ідеться в документі.

Джордж Флойд помер 25 травня після жорсткого затримання поліцейськими в Міннеаполісі. Судекспертиза підтвердила, що смерть настала внаслідок задушення. Через масові акцї протесту по всій країні влада США ухвалила рішення про залучення Нацгвардії до придушення заворушень у декількох містах.

5 червня підозрюваним у справі Флойда Александеру Квенґу, Томасу Лейну і Ту Тао суд призначив заставу в розмірі $750 тис. кожному. Головний підозрюваний Дерек Шовін, який притискав Флойда коліном до землі, має внести за вихід на свободу $1 млн.

Увечері 10 червня Лейн уніс заставу в розмірі $750 тис. і вийшов із в'язниці.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення