Другі Санжари: у Харкові чорнобильці заблокували лікарню для хворих на Covid-19 (відео)

Харківський обласний диспансер радіаційного захисту населення, який держава та волонтери три місяці готували до прийому хворих на коронавірус, ризикує перетворитися на другі Нові Санжари. Про це повідомила журналіст ICTV Тетяна Доцяк.

Біля будівлі лікарні, за оцінками поліції, зібралося приблизно 100 осіб. Місцеві мешканці не пропускають швидкі з пацієнтами на територію лікарні, поліцейські спробували їх відтіснити, сталися сутички.

До цього і чорнобильці, яких тут лікують, і медики диспансеру мовчали, а тепер заявляють, що це їхня лікарня, і відмовляються працювати, погрожують голодуванням.

Внаслідок сутичок з мітингувальниками постраждали двоє поліцейських. У одного з них закрита черепно-мозкова травму та струс головного мозку, у іншого – забій гомілки. Обох госпіталізовано.

Місцева поліція відрила три провадження:

  • за ч. 2 ст. 345 ККУ – Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу;
  • ч. 1 ст. 279 ККУ – Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства;
  • ч. 2 ст. 296 ККУ – Хуліганство.

В сукупності максимальне покарання за ці правопорушення – до 5 років позбавлення волі.

Харківський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення – один із опорних закладів регіону для приймання хворих на COVID-19, список таких лікарень склало Міністерство охорони здоров'я. У Харківській облдержадміністрації повідомили, що після того, як диспансер потрапив у список опорних, його додатково обладнали кисневими трасами.

Частина медперсоналу диспансеру відмовилася працювати із хворими на COVID-19 пацієнтами. Директор закладу Ірина Пирогова розповіла, що "не відмовилося, напевно, 30 осіб". Вона вважає, що співробітників налякала смерть одного з колег від COVID-19.

Вона також додала, що реанімації готові і вони будуть приймати хворих на коронавірус, адже це не приватний заклад і відмовляти вони не мають права.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення