Інститут серця за пів року отримав від держави лише 50 упаковок таблеток для хворих на COVID-19

Більшість українських лікарень, які надають допомогу хворим на коронавірусну інфекцію COVID-19, не отримують 100-відсоткового фінансування з бюджету на видаткові матеріали. Медзакладам й досі допомагають волонтери та спонсори. Про це у ефірі телеканалу «Наш» сказав директор Інституту серця, заслужений лікар України Борис Тодуров.

«Далеко не всі лікарні сьогодні добре профінансовані, аби персонал мав можливість і себе захищати, і не переносити ковід, і повноцінно обслуговувати пацієнтів. Якщо казати про нашу клініку: ми від держави отримали 50 упаковок «Плаквеніла» (таблетки, дозволені для застосування пацієнтам з COVID-19, - Ред.). І лише минулого місяця ми отримали 1,2 млн грн, аби дати хоча б якусь мінімальну надбавку для співробітників, які працюють із ковідними хворими. Це по закінченню 6 місяців нашої епідеміологічної ситуації», - розповів Тодуров.

Він наголосив, що більшість лікарень надають допомогу ковідним хворим, не маючи 100-відсоткового бюджетного фінансування на видаткові матеріали. Більшість лікарень користуються послугами волонтерів, спонсорів, якимись вливаннями від своїх пацієнтів, які купують досі видаткові матеріали – антибіотики та інші препарати.

«Так відбувається по всій країні. Іноді не вистачає кисню – люди лежать без нього. Дихальні апарати закупили. Перші місяці було куплено дуже багато ШВЛ, і сьогодні великого дефіциту я не спостерігаю. Але ці дихальні апарати хтось має обслуговувати, їх треба підключити до кисня, високого тиску повітря… Це велика кількість видаткових матеріалів, крапельниць, катетерів, інтубаційних трубочок та інше, що не закуповується просто так. Мають відбутися тендерні процедури, мають бути додаткові бюджетні кошти. Тендери відбуваються протягом двох-трьох місяців», - пояснює лікар нинішній стан речей в українській медицині.

Тодуров також додав, що сьогодні кожна лікарня викручується, як може.

«Немає на сьогодні чітко організованої державної управлінської структури, яка б всю цю систему налагодила як годинник», - резюмував лікар.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення