Київ щороку втрачає до 6 млрд грн через лобістів забудовників у Київраді (відео)

Бюджет Києва не побачить додаткових 5-6 млрд грн, котрі мали б сплатити забудовники зі своїх надприбутків. Учора київські депутати підтримали збільшення орендної ставки на земельні ділянки під житлову забудову в столиці з 3% до 12% у 2022 році. Вже за три години після того, як рішення ухвалили голосами 66 депутатів, його скасували голосами 90 депутатів.

Поправку, яка могла б додати до міського бюджету 6 млрд грн, вніс голова фракції «Голос» в Київраді Григорій Маленко. За його словами, збільшення орендної ставки на земельні ділянки під житлову забудову – це додатково мінімум 1 мільярд гривень від оренди та до 5 мільярдів гривень від продажу ділянок під забудову.

У своєму виступі депутат наголосив, що забудовники майже безкоштовно користуються землею громади. Бюджет Києва отримує від мільярду доларів надприбутків забудовників лише 300 мільйонів гривень на рік. Київ заробляє менше, ніж Львів чи Дніпро.

«Кожного року у Києві продається 30-40 тисяч нових квартир. Ці квартири приносять більш ніж 1 мільярд доларів прибутку дуже обмеженому колу забудовників. Натомість міський бюджет отримує всього 1% цієї суми – 300 мільйонів гривень орендної плати за землю під забудову», - пояснив Маленко.

Фракція «Голос» звинуватила лобістів великого будівельного бізнесу, які сидять у стінах Київради, у тому, що вони протисли скасування правки в інтересах забудовників.

У свою чергу Маленку дорікнули, що правка була подана і проголосована з прямим порушенням бюджетного регламенту Київради: не була заздалегідь зареєстрована, не пройшла бюджетну комісію, була подана з голосу, що прямо заборонено.

Забудовники столичної землі дійсно почуваються, наче пільговики. Адже, для прикладу, орендна ставка на земельні ділянки під житлову забудову у Львові в 4 рази більша, ніж у Києві. Втім, не всі кияни підтримали ідею фракції «Голос». Люди констатують, що будь-який податок лягає на платника податків, а отже житло стане ще дорожчим. Тож ці 6 мільярдів гривень на рік заплатять не забудовники, а покупці квартир та орендарі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення