​Митниця здатна перекрити всі транші МВФ: екс-чиновник назвав шалені втрати від корупції

Якщо Україні вдасться прибрати копупцію на митниці та організувати ефективну її роботу, то країні не треба буде брати кредити у Міжнародного валютного фонду. Про це у ефірі телеканала «Україна 24» заявив екс-голова Державної митної служби Анатолій Макаренко.

«Митниця здатна перекрити транші МВФ. За моїми підрахунками, сьогодні ми втрачаємо (на митниці, - Ред.) 1,5–2 млрд грн на місяць. Це невеликі цифри. Зараз упали обсяги імпорту, але абсолютно справедливо сказав Уманський (екс-міністр фінансів Ігор Уманський, - Ред.): за тих обсягів оподатковуваного імпорту, який був до карантину, ми втрачали до 5 млрд грн щомісяця. Множимо на 12 місяців – це 60 млрд. Цифра практично співвідносна з подачками МВФ», – зазначив Макаренко.

Колишній голова ДМС каже, що якщо на те буде воля президента, то він готовий поділитися у цифрах і фактах у питанні налагодження роботи митниці.

«Я міг би сказати свою точку зору, яка на мою думку, доволі об’єктивно оцінює ситуацію на митниці. І не лише на митниці, а й з митними зборами і надходженнями до бюджету. Звісно, у мене на руках немає оперативної інформації, але тренди й принципи того, що відбувалося останній рік та зараз, я знаю», - каже Макаренко і додає, що міг би будь-якому керівнику держави пояснити, яку митницю той має нині та міг би мати, здійснивши певні кроки.

Водночас, каже Макаренко, нині він би не хотів очолити Державну митну службу. Причина – слабкий уряд.

«Після першого очолювання митниці я пішов до тюрми. Після другого – уряд Яценюка мене звільнив за порушення присяги держслужбовця, спробувавши зганьбити моє ім’я, - каже він і пояснює, що навіть дійшов до Європейського суду з прав людини, і в Україні пройшов суди всіх інстанцій, аби відстояти честь імені. - Я зараз бачу абсолютно слабкий уряд, я не вірю, що цей уряд здатен захистити мене як керівника митниці».

Нагадаємо, що нова програма співпраці України з Міжнародним валютним фондом передбачає продовження реформи податкової та митної служб, яка вже запущена в Україні й підтримується владою. Як повідомили у пресслужбі Міністерства фінансів, до вересня 2020 року Україна має підготувати нові організаційні структури та системи для Державної податкової служби та Державної митної служби і створити єдину юридичну особу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення