Модуль для космічного корабля, який полетить на Марс, транспортують з Європи до США

 ТАСС

Новий американський космічний корабель Orion, якому належить зробити перший політ на Марс, чекає з Європи свою другу половину. Як повідомило NASA Його Службовий модуль, спроектований групою європейських компаній на чолі з Airbus відправлений у Сполучені Штати, де буде з'єднаний з кабіною пілотованого апарату, побудованого корпорацією Lockheed Martin.

Поки в США прибуде тільки дослідний зразок службового модуля, створений за угодою з Європейським космічним агентством. У центрі НАСА Плам-Брук-Стейшн в штаті Огайо, він пройде серію перевірок на "сумісність" з кабіною корабля і механічну стійкість до навантажень під час запуску. Результати випробувань будуть враховані при доопрацюванні апарату на підприємстві компанії Thales Alenia Space в Італії.

Службовий модуль сконструйований на основі європейського вантажного корабля АТК. У ньому буде розміщатися силова установка Оріон за допомогою якої він зможе маневрувати в просторі і переходити на іншу орбіту. У ньому також будуть перебувати системи життєзабезпечення екіпажу, у тому числі енергетичні батареї, прилади контролю за температурою, установки для подачі повітря і води.

Службовий модуль буде з'єднаний з кабіною аж до повернення астронавтів на Землю. Коли в грудні 2014 року року Оріон здійснив свій перший випробувальний політ в автоматичному режимі, на ракеті-носії "Дельта-4" разом з кабіною корабля був встановлений лише макет службового модуля в натуральну величину. Тепер - паралельно з перевіркою його дослідного зразка - в Європі триватиме монтаж усередині службового модуля всіх приладів і апаратури. Завершитися ця робота повинна лише через два роки, але в ЄКА вважають, що часу обмаль.

"Перше устаткування для польотів прибуде на наше підприємство в німецький Бремені до кінця цього року, оскільки вже на початку 2016-го ми повинні будемо приступити до його інтеграції, щоб вчасно досягти наступного важливого рубежу в програмі - доставки (вже повністю готового) модуля в США, наміченої на січень 2017 року "- повідомив представник Airbus Барт Рейн.

За його словами, часу дійсно дуже мало, але всі учасники проекту навіть задоволені, що опинилися перед таким складним викликом. "Це амбітні плани, але нашій команді це подобається" - сказав він.

Майбутній внесок ЄКА в цей проект оцінюється приблизно в $ 600 млн, і запрошення європейців багато в чому пояснюється прагненням НАСА до економії бюджетних коштів. У той же час для ЄКА участь в американській програмі, націленої на політ до Марса - не тільки престижно, але й вигідно з науково-технічної точки зору.

Два місяці тому космічне відомство США оголосило, що свій перший випробувальний політ з астронавтами на борту Оріон вчинить не пізніш квітня 2023. Як повідомили помічники директора НАСА Роберт Лайтфут і Вільям Герстенмайер, до цього - імовірно в 2018 році - вперше повинен бути здійснений запуск корабля за допомогою нової важкої ракети-носія SLS створенням якою займається компанія Boeing.

Випробування в грудні 2014-го було визнано успішним, і з урахуванням його результатів у конструкцію корабля були внесені деякі зміни. Зараз фахівці продовжують збірку удосконаленого варіанту кабіни і здійснюють перевірку всіх його систем, у тому числі рухової установки, теплозахисного покриття і парашута. Всі вони будуть випробувані в ході першого інтегрованого запуску системи Оріон-SLS в автоматичному режимі приблизно через три роки.

"В 2023 році в ході пілотованого польоту будуть перевірятися всі системи життєзабезпечення корабля і можливості екіпажу керувати ним", - пояснив Герстенмайер.

У ході свого першого польоту з астронавтами на борту Оріон відправиться на низьку навколоземну орбіту, а під час другого, приблизна дата якого поки не визначена, може здійснити прогулянку подалі. Герстенмайер не виключив, що це може бути подорож до Місяця. НАСА після цього хотіла б проводити такі випробувальні польоти щорічно, а в якості одного з можливих пунктів призначення розглядає астероїд. До середини 2030 році х років космічне відомство США сподівається організувати з його допомогою першу подорож людини на Марс.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення