Могли врятувати світ від коронавірусу: у збитому на Донеччині Boeing 777 загинули провідні вірусологи

 Обозреватель

Під час катастрофи з Малайзійським Боїнгом 777 загинули провідні вірусологи світової науки. Можливо, якби трагедії вдалося уникнути – сучасній медицині було б легше боротися з пандемією коронавірусу.

Серед загиблих – відомий професор Йопе Ланге, представник ВООЗ Гленн Томас, активісти Люсі ван Менс, Мартін де Шуттер та інші.

Йопе Ланге

У мережі зараз активно згадують цих людей, враховуючи світову пандемію.

Йопе Ланге, вчений з Амстердама. На момент смерті йому було 59 років, і з 1983 він на професійному рівні займався вивченням вірусів, передусім ВІЛ/СНІД. Саме на 20-ту Міжнародну конференцію з проблем ВІЛ/СНІДу він прямував тим злощасним рейсом.

Ланге є одним із творців протоколу антиретровірусної терапії (АРТ), завдяки якій мільйони хворих приймають противірусні препарати і спокійно живуть далі.

Йому належить понад 350 наукових публікацій. Багато колег Ланге по цеху вважають його одним із найсильніших фахівців у своїй сфері.

"Якщо говорити саме про доктора Ланге, одного з лідерів у нашій галузі, про людину, яка побудувала власну наукову школу, то його основний внесок пов'язаний із терапією, з поведінковими аспектами, з епідеміологією. Він шукав шляхи й можливості застосовувати новітні ліки, добирати правильні комбінації препаратів, домагався, щоб люди змогли отримати доступ до медикаментів. Я б назвав його дослідником-терапевтом, і одним із найцінніших", – заявив директор Інституту вірусології людини у Балтиморі Роберт Галло в інтерв'ю Радіо Свобода ще у 2014 році.

До слова, нідерландські вчені одні з перших, ще у середині березня 2020 року, виявили антитіло, яке блокує коронавірус. Група фахівців визначила, що проти COVID-19 працює ідентичне антитіло, яке у 2002-2003 рр. нейтралізувало вірус атипової пневмонії.

За словами місцевих лікарів, це призведе до створення не вакцини, а швидше до ліків від хвороби. Але на дослідження ще потрібні місяці, щоби правильно розробити препарат.

На борту літака також перебували ще 6 учасників конференції, які мають відношення до міжнародної вірусології. У ЗМІ можна зустріти такі імена як Гленн Томас, на момент смерті працював у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Ці люди також зробили свій внесок у світову охорону здоров'я. Наприклад.

Нагадаємо, що літак Boeing 777 було збито 17 липня 2014 року неподалік Торезу Донецької області в ході російської збройної агресії на сході України. Міжнародне розслідування встановило, що літак збито зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення