На Київщині рейдери намагаються розблокувати заарештовану будтехніку і передати її шахраям на Донбас (фото)

У ніч на 18 квітня 2020 року в місті Вишневе під Києвом тривають багатогодинні процесуальні дії по вул. Чорновола, 41, де на території промзони припаркована техніка для дорожніх робіт, що належить турецьким інвесторам (близько 20 машин).

Як стало відомо виданню NW, рейдери руками слідчих обласної поліції за рішенням Бориспільського суду поспішно намагаються розблокувати заарештовану раніше будтехніку і передати її шахраям нібито в рамках кримінальної справи, в якій визнано сторона потерпілої компанія ТОВ «МЕСА-Дорста». На місці події стягнуті сили спецназу, юристи, журналісти та працівники приватної охоронної структури.

Також на склад прибули законні власники 20 великогабаритних спецмашин для будівництва столичних доріг - фінансовий директор Віталій Трошин та юристи.

За попередньою інформацією, загарбники спецтехніки хочуть переправити її в Донецьку область, можливо на непідконтрольну територію. Для цього на паркінг вони вчора пізно ввечері пригнали близько 10 великогабаритних тягачів.

Компанія зі 100% іноземними інвестиціями - ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ» (код ЄДРПОУ: 40833570) була заснована 14.09.2016 двома громадянами Турецької Республіки. Основним видом діяльності є виконання робіт з будівництва доріг і автострад в Україні, а також надання власних спеціалізованих машин для будівництва доріг в оренду іншим компаніям, які здійснюють подібну діяльність з будівництва об'єктів інфраструктури.

З метою ведення бізнесу засновники здійснили інвестиції, за рахунок яких їх компанія придбала і імпортувала в Україну в цілому 30 одиниць спеціалізованої техніки для будівництва доріг на загальну суму близько 6 мільйонів євро.

Історія конфлікту

Як стало відомо NW, в червні 2019 року в компанію звернулися спритні ділки з пропозицією взяти в оренду вищевказану техніку. Після цього, в липні 2019 р між ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ» і ТОВ «ФЕРМЕР» (код ЄДРПОУ: 23691685) був укладений договір оренди транспортних засобів від 04.07.2019 р, за яким за актом прийому-передачі від 13.07.2019 м в оренду ТОВ «ФЕРМЕР» було передано 30 одиниць спеціалізованих машин для будівництва доріг, які належали ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ» на праві приватної власності.

Надалі ТОВ «Фермер» передало зазначену техніку в суборенду компанії ЗАТ «КОММУНТРАНС» (код ЄДРПОУ: 32026358). До речі, ця структура спочатку була зареєстрована як раз в Донецькій області з філією на Київщині.

Після закінчення терміну дії договору оренди транспортних засобів від 04.07.2019 р, компанія ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ» звернулася до директора компанії ТОВ «ФЕРМЕР» з вимогою про сплату частини заборгованості по орендній платі, а також про повернення всіх спеціалізованих машин, які були передані йому в оренду.

Однак, директор ТОВ «ФЕРМЕР» на зазначену вимогу повідомив, що він нібито не підписував ніяких договорів з компанією ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ» і не отримував від неї ніякої техніки в оренду.

Однак завдяки встановленим на деяких транспортних засобах GPS-трекера вдалося відстежити їх місцезнаходження і вжити заходів для фактичного повернення назад зазначеної техніки у володіння ТзОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ».

Але тим не менше, як було виявлено в кінці січня 2020 р на всі 30 одиниць спеціалізованих машин для будівництва доріг ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ», без згоди та відома останньої, було перереєстровано право власності спочатку на сумнівну компанію ТОВ «СТРОЙ-ПРИЛАД »(код ЄДРПОУ: 42864071), а потім на компанію ЗАТ« КОММУНТРАНС », яка була суборендарем зазначеної техніки.

За матеріалами, що знаходяться в публічному доступі, з'ясувалося, що представники ЗАТ «КОММУНТРАНС» згодом у відкритій формі і з особливим цинізмом заявляли, що всі 30 одиниць спеціалізованих машин для будівництва доріг, які належали ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ», тепер уже нібито належать ЗАТ «КОММУНТРАНС», і вони не мають наміру їх повертати законним власникам. Тобто туркам.

З огляду на, що ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ» компанія, яку шахраї незаконно позбавили права власності на належні їй транспортні засоби, 21.01.2020 їх представники подали заяву до Броварського відділ поліції ГУ НП в Київській області, і відповідно розпочато кримінальне провадження №12020110130000142. В рамках цієї справи було визнано, що ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ» є потерпілою особою від дій шахраїв.

Як відбувався рейдерський захват в юридичній площині

Видання NW з'ясувало, що в рамках цього виробництва було встановлено, що невстановлені особи від імені ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ» спочатку перереєстрували техніку і отримали нові технічні паспорти, а потім продали всю техніку спочатку компанії ТОВ «Строй-Прилад» (Код ОКПО 42864071), а потім по ланцюгу вже на підставі фіктивних нотаріальних договорів купівлі-продажу - компанії ЗАТ «КОММУНТРАНС».

Також вдалося з'ясувати, що всі дії, пов'язані з перереєстрацією, продажем майна, що належав компанії ТОВ «МЕСА-ДОРСТРОЙ», були здійснені на підставі довіреностей, в тому числі нотаріальних та наказів, підписаних 15.07.2019, 07.08.2019, 07.10.2019 нібито від імені Юлії Кушак, яка в той час була директором ТОВ «МЕССА ДОРСТРОЙ».

Однак, розкрилося, що ця пані з 09.07.2019 взагалі не знаходиться на території України, а тому навіть гіпотетично не могла видати зазначені накази і доручення, і тим більше з'явитися до нотаріальної контори Кравцова А.А. з підтверджуючими її обличчя документами.

В рамках зазначеного кримінального провадження слідчі СО Броварського ОП ГУ НП в Київській області провели санкціонований обшук, виявивши і вилучивши у ЗАТ «КОММУНТРАНС» 21 одиницю транспортних засобів (місцезнаходження інших машин так поки знайти не вдалося).

Однак потім почалися процесуальні зловживання на шкоду законного власника машин. Зокрема, як з'ясували журналісти на місці сьогоднішньї події, представники ЗАТ «КОММУНТРАНС» прибули в Вишневе, пригнали туди тягачі і після дивного втручання обласної поліції планують розблокувати машини (які визнані речовими доказами в справі) і перегнати їх в невідомий напрямок.

За інформацією NW, на рівні керівництва обласної поліції дана команда силовикам посприяти рейдерам і вивести спецтехніку з-під контролю турецьких інвесторів.

Примітно, на місці інциденту в Вишневому слідчі ніяких коментарів журналістам не дають, посилаючись на таємницю слідства. На територію складу медійників довгий час не пускали, а невідомі люди спробували перешкодити законній журналістській діяльності. Прибулий на місце конфлікту наряд патрульної поліції (за викликом журналістів) ніяк на ситуацію не вплинув - копи проігнорували звернення і скарги працівників ЗМІ.

В обласному главку поліції, в ГБР і ОГП ситуацію на даний момент офіційно ніхто не коментує.

Відзначимо, за словами очевидців, рейдери приїжджали за машинами ще вчора. Але потрібних документів у них не було, а сьогодні вони чудесним чином з'явилися в Вишневому, хоча на суд представників «МЕСА-ДОРСТРОЙ» ніхто запросив.

Ось так, користуючись карантином під покровом ночі на підставі раптового поспішного рішення Бориспільського суду шахраї намагаються вкрасти дороге майно зарубіжних шанованих інвесторів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення