Незалежно від приналежності до груп ризику: в Україні почнуть вакцинувати дітей від 12 років

Міністерство охорони здоров'я України прийняло рішення дозволити вакцинацію дітей у віці від 12 до 17 років від коронавірусу вакциною виробництва Pfizer/BioNTech. Вакцинація для дітей дозволена незалежно від їх приналежності до певних груп ризику.

Відповідний наказ опубліковано на сайті МОЗ.

У своєму наказі МОЗ посилається на висновки Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), яка розглядала доцільність антикоронавірусної вакцинації дітей у зазначеному віковому діапазоні.

Протипоказано застосування вакцини виключно при серйозній алергічної реакції на один з компонентів вакцини.

"Застосування Comirnaty від Pfizer/BioNTech протипоказане у випадку наявності в анамнезі серйозної алергічної реакції на один із компонентів вакцини. Дітям, які перенесли міокардит або перикардит після першої дози вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech необхідно відкласти введення другої дози в серії щеплень COVID-19 до отримання додаткових наукових даних", - наголошується у наказі.

Міокардит – це запалення серцевого м'яза – міокарда, що призводить до його ушкодження. Наслідками міокардиту є розширення камер серця, втрата здатності міокарда до нормального скорочення, від чого, відповідно, зменшується викид крові у судини і розвивається серцева недостатність.

У коментарях користувачі нагадують про те, що перед щепленням дорослі підписують документ про те, що всі ризики беруть на себе. Цікаво, у випадку з вакцинацією дітей, хто візьме на себе ризики можливих ускладнень після введення препарату Pfizer/BioNTech.

Як повідомляє Associated Press, на Кубі вже будуть вакцінувати дітей від 2 років.

Нагадаємо, що рідкісний побічний ефект від вакцин Pfizer і Moderna може призводити до проблем із серцем, попереджає Європейське агентство лікарських засобів. У частини вакцинових почався міокардит, тобто запалення серцевого м'яза, в іншої - перикардит, тобто ураження зовнішньої оболонки серця. У Європейському агентстві наголошують, що це дуже рідкісний побічний ефект.

Зі 177 мільйонів людей, які отримали вакцину Pfizer-BioNTech, міокардит розвинувся у 145 людей, перикардит - у 138.

У відомстві кажуть, що частіше цей побічний ефект проявляється у молодих чоловіків.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення