Ніякої "Новоросії": журналіст описав хорватський і боснійський сценарії для Донбасу

 Обозреватель

Нинішні події на Донбасі мають багато подібностей з розпадом Югославії в 90-ті роки. Слободан Мілошевич озброював сербів на території сусідніх республік, як Володимир Путін "ДНР-ЛНР".

Таку думку висловив журналіст Павло Казарін.

"Ніхто насправді не збирається робити ніяку "Новоросію", Москва хоче віддати всі ці території назад Україні, але на російських умовах - щоб "ДНР-ЛНР" були поводками на шиї української зовнішньої політики. Припустимо, Київ каже "ми прагнемо в НАТО" - Донецьк каже "ми проти". Київ говорить "ми наближаємося до ЄС" - Луганськ каже "ми проти". І тоді Україна зберігається у форматі сірої буферної зони між Росією і НАТО", - вважає Казарін.

На його думку, у випадку з Донбасом важливо, який сценарій переможе - хорватський або боснійський.

"Тому що все, що ми спостерігаємо, - це речі не нові. Ми спостерігали щось схоже, наприклад, в 90-ті роки після розпаду Югославії. Слободан Мілошевич в ті роки почав використовувати сербів, що жили на території рестублік, які відкололися від Белграда, як іреденти . Так само і Путін використовує росіян. Боснійські серби створили в Боснії і Герцеговині свою Республіку Сербську, а хорватські серби - республіку Сербська Країна. І ту, й іншу причому постачав зброєю Белград, так само, як Москва з Ростовської області жене в "ДНР -ЛНР" зброю, техніку, добровольців", - зазначив журналіст.

Однак, нагадав Казарін, боснійська та хорватська історія закінчилися по-різному:

"Захід, коли замиряв у 1995 році Боснію, легалізував Республіку Сербську. У підсумку Боснія і Герцеговина, що складається з декількох фактично незалежних утворень, не може виробити жодного рішення з жодного системного питання. А хорвати довго відмахувалися від західних миротворчих ініціатив, а в 1995 році, коли у Мілошевича почалися проблеми в самій Сербії і йому стало не до Хорватії, хорватська армія провела дві стрімкі військові операції, і Сербська Країна була зметена ".

"Багато в чому сьогоднішня історія Донбасу - це історія про те, який сценарій переможе. Москва хотіла б боснійський, а Київ хоче хорватський", - вважає він.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення