Огляд по містам України та прогнози: у Києві снаряд розбомбив багатоповерхівку, в Чернігові готуються до вуличних боїв, жінки народжують у бомбосховищах (відео)​

Якою є ситуація щодо російського вторгнення на ранок третього дня і які прогнози на найближчу добу?

Доки у всій країни тривають важкі бої, жінки змушені народжувати у бомбосховищах. Так, на станції метро Києва народилася дівчинка, яку назвали Мія. Також відомо, що у бомбосховищах Херсона народилися двоє хлопчиків. З дітьми все гаразд.

Бої за аеродром у Василькові

Бої у Василькові Київської області, що тривали всю ніч, закінчуються. Місто залишається під контролем українських військових, повідомила міська голова Наталія Баласинович.

"Російські десантники висадились з парашутами на полях, лісах і селах нашої громади. Найстрашніше було на вулиці Декабристів, там були бої, вулиця палала. Вони мріяли захопити наш аеродром, щоб розмістити свої бойові частини, але наша 40 бригада потужна і відбила атаку", - зазначила мер міста.

Жителям Броварів треба жовта стрічка на лівій руці

Мер Броварів Ігор Сапожко звернувся до цивільного населення Броварської громади. Закликав не виходити з дому, а якщо вже так сталось, то на ліву руку необхідно прив’язати жовту стрічку.

"Сьогодні виключно усі мешканці Броварського району під час перебування на вулиці мають ідентифікувати себе жовтою стрічкою на лівій руці! Ситуація надзвичайно серйозна! Без нагальної потреби не виходьте з дому, обмежте пересування по місту та території району!", - попередив Сапожко.

У Києві снаряд знищив кілька поверхів у багатоповерхівці

У столиці була вкрай неспокійна ніч. Особливо гучно було на Троєщині, де снаряди влучили біля ТЕЦ-6, а також на Оболоні, біля Жулян.

Як повідомили у Сухопутних військах ЗСУ, на метро "Берестейська" 101-ю бригадою знищено колону: 2 легковики, 2 вантажівки з бк, танк.

"Військові злочинці РФ атакували одну із військових частин в Києві на проспекті Перемоги. Напад відбито", - йдеться у повідомленні.

Поблизу аеропорту "Жуляни" по проспекту Лобановського, 6-А сталося попадання снаряду в багатоповерховий житловий будинок (17-18 поверх).

"Попередньо жертв та постраждалих немає. Проводиться евакуація", - повідомили у ДСНС.

Що розповіли власники квартир, які зруйновані

У мережі є відео власників квартир, які постраждали. Жителька квартири, у яку потрапив снаряд, розповіла, що на місці дитячої кімнати залишилась просто дірка.

Ще один чоловік розповів, як його родині вдалось врятуватись. Снаряд влучив у вітальню, коли сім’я була на кухні. У дружини та старшого сина поламані ноги. Молодшого сина батько саме шукав у момент запису відео, бо його евакуювали рятувальники.

Момент, як ракета влучила в багатоповерхівку на проспекті Лобановського (відео)

Миколаїв відстояли

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що українські військові відстояли Миколаїв, а російський десант не висадився в Очакові.

У Чернігові готуються до вуличних боїв

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко опублікував термінове звернення.

"Шановні чернігівці. Нам треба готуватися до вуличних боїв. Хто знає і розуміє про що мова, приготувати запалювальні суміші. Друге: небайдужі чернігівці, пацани, я вас прошу прибути на Верені 2, звернутися до командира з проханням отримати зброю і захищати місто зі зброєю в руках".

У Харкові біля станцій метро, де ховаються люди, роздають хліб і печиво

Жителі міста масово ховаються в укриття. Людей закликають не виходити на вулиці, адже артудари очікуються протягом всього дня. Вночі в області працювали диверсійні групи Росії, тому можливі перебої з водою, електромережі та газопроводів.

Вранці біля станцій метро у Харкові роздають хліб і печиво.

Тим часом у місті орудують мародери.

Наступальна операція проти України

Як повідомили у Генштабі ЗСУ, ворог розпочав передислокацію резервних підрозділів у прикордонні з Україною райони та продовжує наносити авіаційні удари по аеродромах, угрупованням військ ЗС України на сході України та у північній частині Київської області. Здійснено поодинокі авіаційні удари в районах міст Суми, Полтава, Маріуполь. З Чорного моря ворог здійснив пуск крилатих ракет морського базування Калібр по території України.

Управління діями тактичної авіації РФ відбувається з території Білорусі та ТОТ Крим.

Повітряна тривога

Станом на ранок у ряді українських міст пролунали сирени. За даними Держспецзв’язку, сигнали повітряної тривоги у період орієнтовно з 05:15 до 06:40 увімкнули в наступних містах:

  • Херсоні (місцеві жителі чули потужні вибухи з боку Каховки);
  • Черкасах та області;
  • Тернополі (обстріл аеропорту);
  • Одесі;
  • Харкові (виходити з укриттів небезпечно, чутно вибухи; артудари очікуються протягом всього дня);
  • Львові;
  • Рівному;
  • Луцьку;
  • Вінниці;
  • Умані.

Близько 06:30 в соцмережах стала масово ширитись інформація, що в Умані чутні перестрілки, відео викладають у соцмережах. Уманський міський голова Ірина Плетньова станом на 07:40 повідомила, що авіаударів наразі немає, а є паніка, тому треба довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Атака корабля прикордонників у Чорному морі

Вночі російський дрон атакував корабель українських прикордонників "Григорій Куроп’ятніков" у Чорному морі. Безпілотний літальний апарат, який який взяв курс на український берег, морські прикордонники збили на підльоті до Чорноморська, корабель продовжує нести службу, повідомили в Держприкордонслужбі.

Майбутні переговори з Росією та майбутні ураження по громадянській інфраструктурі

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що на переговорах із Росією позиції диктуватиме Україна.

"Після того, що відбувається… я не думаю, що Україна має якісь слабкі позиції. Навіть якщо переговорний процес буде, а будь-яка війна закінчується переговорним процесом, я думаю, що позиції в цьому переговорному процесі будуть зовсім інші. Це будуть позиції, які буде диктувати Україна. Вона буде виставляти деякі умови того, що буде відбуватись далі, в тому числі в Донецькій і Луганській області", - зазначив Подоляк.

Він спрогнозував, що Росія найближчим часом спробує нанести максимальне ураження громадянській інфраструктурі "хоча б деяких наших міст".

"Зрозуміло, що ми їм завадимо, і вони це не зроблять. Але вони будуть хотіти нанести максимальне ураження саме мирним громадянам. Це буде класична істерика людей, які планували бліцкриг, а його не отримали", - сказав радник керівника ОП.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення