Ошукали інвесторів на майже 9,4 млн євро: учасникам злочинної організації повідомили про підозру

Двом учасникам міжнародної злочинної організації повідомили про підозри: заробляли до 10 млн євро щомісяця. Про це повідомляє Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції.

Масштабну міжнародну злочинну схему заволодіння коштами фізичних осіб викрили у грудні минулого року. Зловмисники, серед яких були громадяни України та іноземці, залучали гроші під виглядом прибуткових інвестицій через спеціально створені веб-ресурси. Шахрайська схема дозволяла заробляти від 8 до 10 млн євро щомісяця. Кошти інвесторів зараховувались на рахунки підконтрольних організаторам компаній в Угорщині, Чехії, Естонії та інших країнах. У подальшому незаконний дохід легалізовували шляхом придбання елітної нерухомості, автомобілів та інвестування у бізнес-проєкти в Україні.

18 березня, на підставі доказів, отриманих оперативниками Департаменту стратегічних розслідувань, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомили про підозри двом учасникам злочинної організації. Їм інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами), ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Двом підозрюваним суд вже обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення 325 млн грн застави кожному.

Зазначається, що більшість потерпілих від дій зловмисників – громадяни Німеччини, Австрії, Швейцарії. Наразі встановлено 260 інвесторів, яких ошукали на майже 9,4 млн євро.

Відомо, що 18 грудня українські правоохоронці провели обшуки за місцями проживання фігурантів. Тоді ж на рухоме та нерухоме майно загальною вартістю понад 50 мільйонів євро було накладено арешти, у тому числі на елітні автомобілі та нерухомість.

Шахрайська схема викрита спільно з міжнародними партнерами – Генеральною прокуратурою міста Бамберга Федеративної Республіки Німеччина, Євроюстом, Європолом (SIENA).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення