Перевозять на "президентських літаках" контрабанду з Китаю: журналіст розкрила подробиці афери оточення Зеленського

Оточення президента України Володимира Зеленського в розпал карантину займається контрабандою товарів медичного та іншого обладнання на чартерних рейсах з Китаю. Операція вже отримала назву "Баум" - на честь бізнесмена Бориса Баума, претендента на посаду глави нової Комісії з регулювання азартних ігор в Україні, який стоїть за цими схемами разом з Кириллом Тимошенко, заступником голови Офісу президента України. Про це в Facebook написала журналістка Світлана Крюкова.

Контрабанда здійснюється на президентських літаках, які доставляють засоби індивідуального захисту для медустанов в Україні.

"Бізнесмен, ділок, представник "лужниківського угруповання", донедавна проживав у Москві. Отримав українське громадянство за сприяння Кирила Тимошенка, який є секретарем штабу з протидії епідемії. І на якого було покладено функцію щодо забезпечення держави засобами індивідуального захисту, а також ПЛР і експрестестами, дефіцитними в Україні. Саме в цей час своє плече Кирилу підставив Баум, опинившись у потрібний час у потрібному місці", – пише журналіст.

Вона також зазначає, частина товарів, які перевозили спочатку Боїнги SkyUp, а потім і літаком "Мрія", призначалася для комерційних мереж.

За її словами, частина тестів, отриманих із Китаю, виявилися невалідними, а отже за це хтось заплатив.

"І хто нарешті оплачує транспортування? Держава, комерційні мережі, конкретні меценати чи все разом у складчину? Якщо це так – у яких частках?" – підсумувала Крюкова.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, який безпосередньо, за словами журналіста, замішаний у цій справі, у коментарі "Українській правді" зазначив, що на літаку "Мрія", який доставив в Україну медичні товари та через який у мережі спалахнув скандал, частина вантажу була гуманітарною, а інша частина – придбана за кошти комерційних структур для продажу.

"Все дуже просто, як і говорив президент, цей літак ("Мрія". – ред.) оплачувався не із державного бюджету. Він оплачувався комерційними структурами. Тому на цьому літаку, знову ж таки, як говорив президент, був як гуманітарний вантаж, так і комерційний, який везли для продажу", – наголосив Тимошенко.

Він також додав, що гуманітарний вантаж везли саме для того, аби роздавати його лікарням та іншим закладам, які цього потребують.

Нагадаємо, 23 квітня в Україну прибув літак "Мрія" АН-225 з медичним вантажем із Китаю. Він доставив українцям засоби індивідуального захисту: медичні маски, рукавички і захисні костюми. Глава держави Володимир Зеленський особисто зустрів борт.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення