«Правдоподібність» тестів на коронавірус: якщо результат «можливий» - зараховують як смерть від COVID-19

 FaceNEWS

У разі, якщо тест на коронавірусну інфекцію COVID-19 показує результат передбачуваний або можливий, то таке лабораторне підтвердження можна використовувати як причину смерті саме від коронавірусу. Це випливає з оновленої міжнародної класифікації хвороб (далі МКБ), яку визначила Всесвітня організація охорони здоров'я.

«Екстрений код МКБ-10 «U07.1 COVID-19, виявлений вірус» присвоюється діагнозу захворювання COVID-19, підтвердженому лабораторними дослідженнями. Екстрений код МКБ-10 «U07.2 COVID-19, вірус не виявлено» присвоюється клінічному або епідеміологічному діагнозу COVID-19, якщо лабораторне підтвердження непереконливе або відсутнє. І «U07.1», і «U07.2» можуть використовуватися для кодування смертності як причина смерті», - йдеться в описі екстреного використання кодів МКБ для спалаху хвороби COVID-19.

Слід підкреслити, що результат тесту на коронавірус «непереконливий» або «відсутній» дозволяє визнати причину смерті саме від COVID-19.

Що таке підтверджений, передбачуваний та ймовірний випадок.

Підтверджений - це людина з лабораторно підтвердженим зараженням вірусом COVID-19, незалежно від клінічних ознак і симптомів.

Передбачуваний випадок:

  • пацієнт з гострим респіраторним захворюванням (тобто лихоманкою і принаймні однією ознакою або симптомом респіраторного захворювання, наприклад кашлем або задишкою);
  • пацієнт з будь-яким гострим респіраторним захворюванням (і який контактував з підтвердженим або ймовірним випадком захворювання COVID-19 протягом 14 днів, що передували появі симптомів захворювання);
  • пацієнт з важкою гострою респіраторною інфекцією (тобто лихоманкою і хоча б однією ознакою або симптомом респіраторного захворювання, наприклад кашлем або задишкою), який потребує госпіталізації і у якого немає іншої етіології, що повністю пояснює клінічну картину.

Ймовірний випадок - це передбачуваний випадок, для якого звіт про лабораторне тестування на вірус COVID-19 не є остаточним.

Висновок

«Для запису в свідоцтві про смерть не потрібно ніяких спеціальних вказівок. Респіраторна інфекція може розвинутися в пневмонію, яка може розвинутися в дихальну недостатність і інші наслідки. Потенційно сприяюча супутня патологія (проблеми імунної системи, хронічні захворювання ...) повідомляється в частині 2 (клінічне кодування COVID-19 С МКБ-10, передбачувані/можливі випадки, - Ред.), а також в інших аспектах (перинатальний, материнський. ..) в кадрі Б, відповідно до правил запису. Ручна перевірка достовірності рекомендується для сертифікатів, в яких повідомляється про COVID-19, зокрема для сертифікатів, в яких повідомлялося про COVID-19, але коронавірусна інфекція не була вибрана як єдина основна причина смерті», - йдеться в документі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення