Смерть за шаріатом: як у Саудівській Аравії борються з чаклунами, геями і алкоголіками

 Lenta.ru

У Саудівській Аравії страчують часто і багато. Сексуальний контакт поза шлюбом або хоча б натяк на нього, атеїзм, перехід з ісламу в іншу релігію, гомосексуалізм, чаклунство, азартні ігри — ось неповний перелік злочинів, за які в ваххабитскому королівстві можна отримати тисячу ударів батогом, десять років в'язниці або взагалі позбутися голови. І незважаючи на обурення міжнародної спільноти, пом'якшувати свою правову систему Ер-Ріяд не збирається

Право по-саудовски

Це цілком зрозуміло: Саудівська Аравія — абсолютна теократична монархія, де вся система правосуддя вибудувана на релігійному фундаменті. Пануюча релігія — іслам, пануюча конфесія — сунізм, пануюча релігійна течія — ваххабізм. Тому в Саудівській Аравії, як і в «Ісламській державі», з яким королівство офіційно воює, діють закони шаріату.

Не дивно, що саудівське правосуддя помітно відрізняється від західного: для обвинувачення або виправдання часто достатньо просто клятви, адвокат нерідко вважається непотрібною розкішшю, допускаються страти неповнолітніх і психічно хворих, що не робиться ніякої різниці (принаймні, формально) між підданим королівства та іноземцем при винесенні вироку (зокрема, серед страчених 2 січня були громадяни Чада і Єгипту).

Згідно шаріату, суддя може накласти три види покарань: хадда (за злочини проти моралі та громадського порядку — пияцтво, азартні ігри, наклеп, розпуста), кисас (покарання за принципом «око за око», які призначають за вбивство і тяжкі тілесні ушкодження) і тазир — покарання за порушення громадського порядку, такі як гомосексуалізм, перелюбство, крадіжка на базарі, непокора властям, недотримання посту і тому подібне.

Хадда, як правило, передбачає публічні удари батогами, кисас дозволяє сплатити завдані збитки грошима , а ось тазир може змінюватись в широких межах — від повчальної бесіди до відрубування голови з наступним розп'яттям.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення