Спецназ Путіна вторгся в Норвегію: всі деталі гучного скандалу і реакція Кремля

 Апостроф

У Норвегії помітили російський спецназ, який в рамках спецоперації висаджувався на материкову частину країни для проведення розвідки.

Про це повідомляє "Новая газета".

Військових РФ в цивільному одязі виявили на Шпіцбергені. За словами журналістів, ці дані достовірні, що підтверджено документально національною контррозвідкою, а також силами розвідки США. Крім того, американськими літаками-розвідниками зроблені фото для доказу.

Як пише інтернет-газета AldriMer, знімків у них немає, але в ЗМІ відзначають, що там зображені російські військові, які перебувають на узбережжі архіпелагу. Джерело в розвідці держави підтвердило цю інформацію виданню і заявило, що до операції були залучені наймані воєнізовані формування, які "добре відомі НАТО через події в Криму" (мається на увазі ПВК - ред.).

Відзначають, що архіпелаг є демілітаризованою зоною, жодна країна не може використовувати ні його територію, ні прибережні води у військових цілях. Тому присутність охброєних росіян на ньому може призвести до втрати рибальських ресурсів і закриття Баренцбургу - російської столиці архіпелагу.

Офіційних коментарів від норвезької влади поки не надходило, але журналісти стверджують, що керівництво країни поінформовано про висадку російського десанту, і пов'язують спецоперацію з навчаннями Північного флоту, які в серпні-вересні проходили в Арктиці. Журналісти також говорять, що військові прибули на Шпіцберген на розробленій Об'єднаною суднобудівною корпорацією (ОСК) субмарині П-650 "Ліліпут", призначеної для прихованої перекидання живої сили у тил противника. Це пояснює, як люди зі зброєю могли залишитися непоміченими, незважаючи на те, що єдиний на архіпелазі аеропорт знаходиться в його норвезькій частині.

До слова, секретне перекидання російських військових з подальшою окупацією Норвегії вперше було показано на норвезькому телебаченні два роки тому - в антиутопічному серіалі "Захоплені", який також вкрай обурив російське МЗС.

Зовнішньополітичне відомство не забарилося з спростуванням.

"Викладена в статті Aldrimer.no 27 вересня 2019 року інформація про нібито дії російського спецназу на Шпіцбергені є фейком. Не можемо характеризувати її інакше, як грубу провокацію. Розглядаємо публікацію як частину існуючої в Норвегії певними колами системної роботи по насадженню образу ворога в особі Росії", - йдеться в офіційному повідомленні МЗС РФ.

Російські дипломати також припустили, що публікація є "спробою виправдання виділення додаткових ресурсів на боротьбу з "російською загрозою" напередодні подання в жовтні оборонного бюджету і рекомендацій до довгострокового плану розвитку Збройних сил". З повідомлення росіян випливає, що вони звинуватили норвежців в спробі розпилу оборонного бюджету, а журналістів видання, яке багато років публікує експертні думки в області оборони і російсько-норвезьких відносин, оголосили порушниками принципів журналістської етики.

Але незважаючи на всю ситуацію, нічого конкретного щодо роботи російського спецназу на Шпіцбергені немає ні в заяві МЗС, ні в публікації норвезького видання. А ось докази періодичної присутності збройних росіян на Шпіцбергені в останні роки самі росіяни не раз надавали, просто викладаючи докази в соцмережі.

У виданні є скріншоти публікацій, зроблені співробітниками чеченського спецназу. З датування, геолокації і коментарів випливає, що "Летючий загін Кадирова", як називають себе бійці цього формування, працює в Арктиці, в тому числі в норвезькій її частини з 2016 року.

У мережі військові Путіна публікують фото з проставленою геолокації "Spitsbergen". На знімку військові у формі з нашивкою. Як з'ясували журналісти, в профілях деяких стоять вказівки @ruspetsnaz - Російського університету спецназу, єдиного в країні приватного навчального закладу, який готує професійних силовиків. Університет знаходиться в Гудермесі і патронується особисто Кадировим. Приватний вищий навчальний заклад готує снайперів, штурмовиків-альпіністів, десантників, там вчать стріляти з різних видів зброї, вести бої в населеному пункті і гірничо-лісистій місцевості. На території університету побудований комплекс з 20 стрілецькими галереями різної дальності стрільби. У приватному навчальному закладі професійно навчають воювати.

Про арктичні навчання "Летючого загону" окремо повідомляється на сайті університету. Присутність чеченських спецназівців в Арктиці - не секрет. У 2018 році Рамзан Кадиров сам повідомив про проведення в Мурманську і на Землі Франца-Йосипа навчання. Але про поїздки своїх бійців на норвезьку територію глава Чечні не згадував. До слова, бійці Росгвардіі - а згаданий чеченський спецназ входить в її структури - не можуть відвідувати країни НАТО в туристичних цілях, заборона не діє тільки у випадках, якщо поїздка здійснюється за вказівкою керівництва - десантування.

У чеченському сегменті мережі можна знайти й інші знімки з норвезької геолокації. На Шпіцбергені бійці бували явно неодноразово, зі зброєю в руках - і не приховують цього. Сприйняття архіпелагу як "нічийного" або тим паче суто російської території можуть сильно ускладнити російсько-норвезькі відносини.

Журналісти підкреслили, що в разі, якщо все це санкціоновано на більш високому рівні, це говорить про вкрай ризиковану політику Росії. В цьому році скандинавські країни вже відзначали російську агресію в свою адресу - коли сигнал GPS глушили з території РФ під час військових навчань, що створювало загрозу роботі тривожних служб і малої авіації.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення