США і ЄС вимагають від ООН реакції на запуск Іраном балістичної ракети

 ТАСС

США, Великобританія, Франція і Німеччина направили в середу лист в комітет санкції Ради Безпеки ООН з вимогою вжити "належні дії" у відповідь на здійснений 10 жовтня запуск Іраном балістичної ракети.

У документі, що потрапив у розпорядження журналістів, проведене випробування назване порушенням резолюцій СБ, так як запущена ракета теоретично здатна нести ядерну боєголовку.

"Ми вважаємо, що ця інформація допоможе комітету у виконанні покладеної на нього відповідальності щодо перевірки та прийняття належних дій у відповідь на порушення резолюцій Ради Безпеки", - йдеться у листі.

Делегація США в середу також скликала закриту нараду Радбезу, в якому підняла питання про передбачуване порушення Тегераном режиму санкції. За підсумками зустрічі постійний представник Сполученого Королівства при ООН Меттью Райкрофт сказав журналістам, що рішення про можливі дії щодо Ірану буде прийнято після того, як експерти СБ вивчать передану їм інформацію.

"Все буде залежати від їх технічної оцінки виробленого запуску. Нам очевидно, що це було порушенням резолюцій Ради Безпеки, які залишаються в силі після укладення угоди по Ірану. Дуже важливо, щоб комітет санкції уважно все вивчив", - сказав дипломат.

Він не уточнив, коли слід очікувати висновків експертів.

"Певного терміну немає, але в Радбезі є розуміння, що це має статися якомога швидше", - зазначив він.

Райкрофт не уточнив, як сприйняли пропозицію західних країн інші члени СБ.

Наприкінці минулого тижня Тегеран повідомив про успішне випробування нової балістичної ракети, що отримала кодове найменування "Імад" ("Стовп"). Як заявив міністр оборони ІРІ Хосейн Дехган, вона являє собою "нове покоління балістичних ракет, які були повністю розроблені в Ірані".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення