У Донецьку паніка: не вистачає бензину і продуктів

 СЕГОДНЯ

Донецьк напередодні чергового паливного колапсу – бензин та інше пальне знову стали дефіцитом у шахтарській столиці. Якщо пальне десь і є, то значно дорожче, ніж раніше. Жителі в паніці пророкують швидке подорожчання продуктів – прямо пропорційне подорожчання бензину, і з жахом чекають можливої зупинки міського транспорту через проблеми з паливом.

Автовласники в шоці і вже подумують про те, щоб заховати своїх залізних коней у гаражі до весни. "Раніше бензин хоч десь був на заправках, а зараз його, здається, взагалі немає. Побачив на одній заправці чергу – виявилося, по 57 рублів за літр (28,5 за курсом у роздрібних мережах). Простояв майже годину, заправився, дякувати Богу", – поділився водій Андрій Литвинов.

Цифри на цінниках у автозаправок щодня хоч на трохи, але збільшуються. Стартувавши від 47-49 рублів за літр, за тиждень бензин піднявся до 50, 55, 57 рублів і навіть вище. Газ для автомобілів вже давно переступив позначку в 30 рублів за літр (близько 15 грн). "Газ по 32 рублі – це взагалі за межами розуміння", – похмуро жартує донеччанин Євген Костриков. Втім, бензин по 66 руб. / Л (+33 грн) – з тієї ж опери. "У Кіровському районі на одній заправці знайшов 95-й по 66 рублів за літр. Черги немає, заправляй хоч повний бак – але це вже не просто б'є по кишені, а лупить по ній, – поділився з "Сегодня" водій Віталій Шарко. – У Петровському районі газ – 35 рублів. Послухайте, в Росії бензин коштує 35 рублів за літр! Так і хочеться поставити запитання "главі всія Донецька" – де обіцяний бензин по 17 грн?".

При цьому для обраних паливо є. "Об'їхали майже все місто, бензину не було, але на багатьох автозаправках біля марок бензину зазначено" б/н ", тобто бензин є, але тільки за безготівковим розрахунком, – розповів "Сегодня" житель Донецька Володимир Юрченко. – А по безналу можуть розплатитися тільки власники карт "центробанку "ДНР". Але не прості бюджетники, яким таке паливо не по кишені, а, приміром, працівники міністерств. Ці їздять і заправляються без проблем по картці".

Жителі Макіївки розповіли, що в місті швидка допомога не може виїхати за викликом через відсутність бензину, а лікарі консультують хворих по телефону. Це анонімно підтверджують і медики. Причину чергової паливної кризи на окупованих територіях Донбасу ніхто не пояснює. Донеччани припускають, що бензин, який поставляється з Росії, подорожчав через нововведення в "розмитненні" на кордоні.

Подорожчання бензину не на жарт налякало жителів окупованих міст. Крім проблем зі швидкою, жителі регіону вже відчувають труднощі з проїздом на громадському транспорті. "Автобусів стало менше, на зупинках скупчуються натовпи, які потім штурмують нещасний автобусик типу "Богдан", – говорить донеччанка Аліна Кузьменко.

Але найбільше донеччани, які й так натерпілися горя, панікують через того, що дорожче і майже відсутнє паливо стане причиною ще більшого дефіциту продуктів. "Якщо машини не зможуть розвезти товар по магазинах, тут почнеться "світопреставлення", – вважає мешканка шахтарської столиці Богдана Сніцар. – Уже на ринках почали піднімати ціни, мотивуючи це тим, що подорожчали бензин і, відповідно, транспортування товарів. Наприклад, м'ясо дешевше ніж за 300-350 рублів (150-175 грн за курсом у роздрібних мережах) ще треба пошукати".

Дорожчають продукти, одяг, взуття, побутова хімія – хоч на рубль, але щодня. Жителі Донецька намагаються зробити хоча б невеликий запас необхідних продуктів, підозрюючи, що через тиждень вони будуть коштувати ще дорожче. "Ми купили кілька кілограмів крупи і цукру, – поділилася Богдана. – Хочемо запастися картоплею, але не знаємо, як привезти мішок, машини-то у нас немає. Взагалі, дуже страшно, як минулої зими. Боїмося, що будуть проблеми з продуктами, що люди голодувати почнуть!".

Крім палива в дефіциті на Донбасі ще маса речей. Ліки, наприклад: так, вдень з вогнем в аптеках не знайти інсуліну, хороших знеболюючих, протизастудних і ліків українських виробників, до яких звикли донеччани. "Купила упаковку російського бромгексину від кашлю – ніякого ефекту!, – поскаржилася донеччанка Лідія Бірюкова. – А сусідка принесла блістер українського, так відразу подіяло. Так я тепер всі аптеки обходжу, шукаю українські ліки. Інші мені не підходять".

Загалом, товари українських виробників у Донецьку на межі зникнення – все важче їх стає везти через блокпости. Майже немає побутової техніки для середнього класу ("люксова" техніка давно вже стоїть у вітринах, відлякуючи покупців п'ятизначними цінниками), все менше побутової хімії та косметики з України. "У нас дефіцит грошей і дефіцит недорогих речей", – говорять донеччани.

До серйозних проблем з бензином додалася ще й проблема з опаленням. У квартирах донеччан досі прохолодно. "Котельні працюють тільки вночі, вранці газ подається на печі і газові водонагрівні колонки. Ночами радіатори трохи теплішають. Але прогріти квартиру нереально. А платіжки за жовтень вже принесли", – розповіла донеччанка Євгенія Кирис.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення