У Києві подорожчав проїзд у маршрутках: В січні тарифи можуть зрости ще на 25%

 Depo

Перевізники підняли ціни на проїзд у маршрутних таксі, що курсують столицею, та кількох на приміських, які заїжджають у Київ

Подорожчав проїзд у маршрутці №720, яка їздить з Боярки до площі Перемоги в Києві – раніше за проїзд по місту брали 4 гривні, а нині – 5 гривень. З 4 до 5 гривень піднявся тариф у маршрутці №320 (вулиця Ірпінська – вулиця Хрещатик).

Маршрутка №192 (метро "Петрівка" – вулиця Милославська) подорожчала з 5 до 6 гривень.

Приміські перевізники пояснюють подорожчання вартістю пального і запчастин.

А столичні кажуть, що ціни скорегували через зміни розцінок у приміських маршрутках.

"Це не нові тарифи, вони були затверджені вже давно. Але приміські маршрутки, які їздять по Києву, демпінгують ціни, відбирають у міських перевізників пасажирів, ми змушені знижувати вартість. Тепер "передмістя" возить пасажирів по Києву по 5 гривень. Тому і у нас змінився тариф, але тільки на деяких маршрутах. Ми багато коштів витрачаємо на оновлення рухомого складу. В цьому році придбали 60 автобусів з низькою підлогою. Наприклад, на маршруті №445 всі 30 машин – нові"", – пояснили у компанії "Союз-авто".

Голова Асоціації "Автоперевізники Київщини" Олексій Павленко нинішнє зростання цін пояснює необхідністю і каже, що ціни ще більше зростуть з нового року.

"До травня 2015 року, коли було скасовано держрегулювання тарифів на пасажирські перевезення, перевізники Київської області подавали керівництву Київської області свої розрахунки з обґрунтуванням тарифу. Ще на той момент тариф подавався з розрахунку 51 копійка за 1 км (без обліку ПДВ і страхового збору). Тоді губернатор не встиг підписати ці обґрунтування, і держрегулювання скасували. Перевізники стали самі встановлювати тариф", - сказав Павленко.

За його словами, деякі вже тоді підвищили ціну за проїзд у прив'язці до 51 копійки за 1 км, але багато (наприклад, Ірпінь, Бровари) залишилися на розрахунку 34 копійки за 1 км.

"З тих пір зріс долар, подорожчало пальне, запчастини. Нинішнє подорожчання пов'язане з тим, що перевізники просто вирівнялися з іншими районами і "піднялися" з 34 копійок до 51 копійки, які були необхідні ще два роки тому. Це не подорожчання – це вихід на той рівень, який просто необхідний для існування", - пояснив Павленко.

Але це не останнє подорожчання. Чергового підвищення, за його словами, слід очікувати з 1 січня, коли зросте мінімальна заробітна плата до 3200 гривень. Можливо, тарифи зростуть на 20-25%.

Додамо, що нещодавно приміські маршрутки, що курсують з Ірпеня до Києва, підняли ціни на проїзд. Так, з 8 листопада подорожчав на 1 гривню проїзд в маршрутках №392 (Ірпінь – Київ) – до 10 гривень за поїздку і № 379 (Ірпінь (ж/к "Гранд Лайф") – Київ) – до 9 гривень за проїзду.

Нагадаємо, ціни на проїзд в столичних маршрутках піднімали в листопаді 2015 року. Тоді підприємство "Київпастранс" підвищило на 0,5-1 грн вартість проїзду на 14 столичних маршрутах.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення