У Кременчуцькому водосховищі небезпечні для людини глисти масово вражають рибу: фото і відео не для слабкодухих

У Кременчуцькому водосховищі масова загибель риби. Фотографіями мертвої риби та черв’яків, які з неї вилізли, поділився черкаський журналіст Валерій Воротнік. За попереднім візуальним оглядом, довгі білі черв’яки - солітер. Нині у водосховищі паразит вражає ляща. Досвідчені рибалки розповідають, що раніше таких черв’яків було багато в окунях, але в лящах це були поодинокі випадки.

Воротнік розповів, що подібне спостерігається скрізь по водосховищу - від Канева до Світловодська.

"Під переднім плавником видно отвір, через який паразит "евакуювався" вже з мертвого носія. Ця дірочка у цієї і інших особин зроблена паразитом. З напів живої риби черв'яки виходять. Є відео і світлини процесу", - розповів журналіст.

"Плоский черв. Ця пошесть загрожує не лише природі. Вона загрожує і людям. Зараз Дніпро став вкрай небезпечним. Почитав про цю тварину... Скажу вам, що досконале боже створіння та вкрай небезпечне. Раніше були епідемії, але жодного разу такого масового враження риби не спостерігалося", - констатує журналіст.

Воротнік повідомляє, що паразит вмирає при заморожуванні або кип'ятінні, проте на дні Дніпра зимою температура води не опускається нижче плюс 4-5 градусів. "Так що розмови і сподівання, що зима вилікує, марні", - резюмує він.

Наразі у Черкасах проводять лабораторні дослідження зразків риби, що визначити причини зараження й мору риби. Про це повідомив на своїй сторінці начальник управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков.

Чи цей паразит дійсно селітер - можна буде сказати остаточно після розтину. Єдині рятувальні заходи, за словами чиновника, тільки забирати рибу на утилізацію, щоб не гнило на березі.

На цьому фото - фрагменти черв'яка.

"Кожен фрагмент може трансформуватися в окрему особину. Цей, до речі, був ще живим і ворушився, хоча риба мертва давно", - розповів журналіст.

Ця зараза небезпечна не лише для риби та птахів, а й може зашкодити людям.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення