В Україні конфіскували горілку з чорнобильських яблук, яка йшла на експорт до Великобританії: всі подробиці (фото)

 BBC Україна

Компанія Chernobyl Spirit повідомила, що 19 березня були конфісковані та доставлені до столичної прокуратури 1500 пляшок алкогольного напою "Атомік", виробленого з яблук, вирощених в Чорнобильській зоні і призначених для експорту до Великобританії.

Як пише BBC News, партію забрали з вантажівки на лікеро-горілчаному заводі в Карпатах.

Зараз виробники очікують результатів розслідування українських спецслужб, але кажуть, що не розуміють, чому вантаж, призначений для Великобританії, був вилучений.

"Схоже, вони звинувачують нас у використанні підроблених українських акцизних марок", - пояснив професор Джим Сміт, вчений, який багато років вивчав зону відчуження, перш ніж разом з українськими колегами заснувати компанію Chernobyl Spirit.

Професор також розповів, що пляшки призначені для ринку Великобританії і чітко позначені діючими акцизними марками країни.

Соціальною компанією, яка виробляє Atomik, керують вчені, що працюють в Чорнобильській зоні відчуження на площі 4000 квадратних кілометрів - районі, покинутому після ядерної катастрофи. Дослідження вчених включають вирощування експериментальних культур, щоб з'ясувати, чи можна використовувати зерно та інші продукти харчування, вирощені в цій зоні, для виробництва продуктів, безпечних для споживання.

THE CHERNOBYL SPIRIT COMPANY

За словами виробників, спирт - це перший споживчий товар Чорнобиля після ядерної катастрофи 1986 року.

Команда британських і українських вирощує сільськогосподарські культури в зоні відчуження, щоби з'ясувати, чи безпечні вони для споживання

"Коли ми скуштували перший горілчаний мартіні "Атомік" у 2019 році", - пояснює професор Сміт, - "він виявився не більш радіоактивним, ніж будь-яка інша горілка".

Компанія планує пустити частину прибутку на допомогу українцям, які постраждали від економічного впливу ядерної катастрофи.

Доктор Геннадій Лаптєв, один з співвласників компанії та "ліквідатор" аварії на ЧАЕС, який працював там в перші тижні після трагедії, сказав:

"Сподіваємося, що цю проблему вдасться вирішити, щоб ми могли продовжити нашу роботу".

Геннадій Лаптєв (праворуч) - ліквідатор і співзасновником компанії BBC News звернулася за роз'ясненням до прокуратури Києва, але на момент написання статті відповіді не отримала.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення