Великдень 2020: що категорично не можна робити в святковий день 19 квітня

Великдень в Україні у 2020 році відзначатиметься у неділю, 19 квітня. У зв'язку з пандемією коронавірусу в країні оголошено карантин, а це означає, що віряни не зможуть бути присутніми на великодніх богослужіннях у церквах і влаштовувати традиційні масові гуляння.

Що не можна робити на Великдень

На Великдень не можна класти у великодній кошик алкоголь та освячувати його в церкві. Пити за святковим столом в неділю його можна, але в міру. Священнослужителі наголошують, що трохи алкоголю у свято допускається. Ну а тим, хто не може обмежитися невеликою дозою – краще утриматися від спиртного.

У Великодню неділю не можна працювати та займатися будь-якою домашньою роботою, оскільки в цей день потрібно відпочивати від турбот і мирської суєти. Проте церква не засуджує і не забороняє працювати тим, хто змушений з обов'язку служби знаходитися на робочому місці у Великдень.

На Великдень не відвідують могили своїх рідних. У Світлу святкову неділю слід радіти. Для відвідування кладовищ існують спеціальні поминальні дні. Приміром, вшанувати пам'ять предків можна на Радоніцу – день, коли церква традиційно вшановує пам'ять померлих.

Після Великодніх свят не можна викидати продукти, які були освячені в церкві. Залишки пасок або шкаралупу від освячених яєць можна згодувати домашнім тваринам, спалити або закопати.

  • На Великдень не проводять обряди вінчання.
  • У Великодню неділю не можна ходити на полювання або рибалку.
  • На Великдень, на відміну від Різдва, не можна гадати. Церква вважає такі розваги неповагою до волі Божої.
  • Напередодні Великодня варто відкласти всі справи та присвятити час ранковій літургії.

Увечері в суботу категорично не можна викидати сміття. Якщо зробити це після заходу сонця – то разом зі сміттям піде й удача.

Читайте також, коли і де дивитися онлайн-трансляцію богослужінь на Великдень.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення