Відкручувати дорожні знаки, перейти на суржик, жодної інформації чужим чи своїм: як українці борються з диверсантами

Бригади територіальної оборони та поліція масово затримують в українських містах диверсантів. Тим часом українців закликають до повної інформаційної тиші, тому що диверсанти хитро виманюють потрібні їм подробиці у населення.

Щонайперше закликають перейти на українську мову, бажано суржик. Щоб можна було виявляти окупантів і вони не розуміли написане чи сказане, і навіть перекладач їм не допоміг.

Підрозділи територіальної оборони наголошують, що вся інформація доступна ворогу. Тому найкраще, що може зробити мирне населення у військовий час, це перебувати в укриттях чи вдома, не виходити без нагальної потреби, не поширювати НІЯКУ інформацію.

Серед паніки і фейкових новин диверсанти з легкістю вираховують справжні дислокації, по ним потім б’ють російські військові. Громадян попереджають, що ніколи представники територіальної оборони не стукають у квартири мирного населення, аби запитати щось стратегічне.

Наприклад, не даємо жодної цінної інформації - адрес, де є паливо, волонтерські організації, пункти допомоги тощо. Лише людям, яких ви знаєте особисто. Відомі випадки, коли диверсанти телефонують людям від імені поліції і розпитують їх про вільні маршрути до вокзалів чи інших стратегічних об'єктах.

Рятувальники НЕ ПЕРЕВІРЯЮТЬ укриття, підвали, паркінги. Люди, які представляються працівниками ДСНС, можуть бути диверсантами.

У соцмережах популярні питання від диверсантів: де яка наразі ситуація, чи дійсно снаряд влучив у певну місцевість, що пошкодив, який транспорт де курсує, як дістатись кудись, де вільні чи завантажені дороги тощо. Запитують, звісно, російської мовою, або ж з використанням перекладача. При некоректному перекладі видають себе.

Населення закликають знімати дорожні знаки, які вказують міста, села, напрямки руху. Російські військові не знають дороги та переміщуються по картам. У них біда зі зв’язком та орієнтуванням на місцевості. Також з будинків знімають таблички з номерами та назвами вулиць, аби дезорієнтувати російських військових.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков закликав жителів сіл та смт затримувати або палити колони російської бронетехніки з паливом.

"Особливе прохання для мешканців українських сіл і невеликих містечок, а також усіх, хто матиме відповідну нагоду. Якщо повз вас пройшла колона російської бронетехніки, за нею через деякий час бути йти колона з паливом. Затримайте або спаліть її. Російські танки просто зупиняться, наші війська їх захоплять і використають проти ворога", - написав він.

Вкотре нагадують, що необхідно замальовувати мітки, тому що російські військові орієнтуються на геодані.

У деяких затриманих диверсантів є при собі такі "документи" начебто українських розвідників. Вони стукають у будинки/квартири, пред’являють папірець мешканцям, аби ті їм допомагали.

У свою чергу диверсанти теж намагаються заплутати українців і зіштовхнути між собою:

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення