Війська РФ буде видно навіть вночі і через хмари: Україна викупила у фінів високоякісний супутник

Після перемовин з Міністерством оборони України і після консультацій у фонді Сергія Притули знайшли рішення куди раціонально витратити кошти з акції "Народний Байрактар". Так, 600 мільйонів гривень, які українці зібрали на купівлю трьох "Байрактарів", пішли на купівлю супутника, а саме - на повний пакет послуг фінського космічного супутника дистанційного зондування Землі компанії ICEYE. Про це повідомив відомий український ведучий, шоумен та волонтер Сергій Притула у своєму відеозверненні.

За його словами, відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть з оперативним плануванням операцій.

"Українці, ви – космос. Ми купили супутник. Це не просто один супутник. Він дає нам доступ до бази даних супутникових знімків сузір’я ICEYE, і цей доступ викупили більш ніж на рік вперед. Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. "Бавовни" буде багато", - наголосив Притула.

За словами Притули, на сьогодні ICEYE володіє найбільш розвиненою технологією радарної супутникової зйомки. Цей договір – серйозний крок у забезпеченні критичних потреб українського уряду у даних спостереження і суттєва допомога ЗСУ.

ICEYE володіє найбільшим у світі сузір’ям SAR супутників, і забезпечує надійні та перевірені рішення у сфері спостереження Землі. На відміну від традиційних супутників для спостереження Землі, невеликі супутники для радарної зйомки від ICEYE можуть формувати високоточні зображення ділянок Землі при денному світлі, уночі та крізь хмари, додали у прес-релізі фонду Притули.

Глава фонду подякував голові Міноборони Олексію Резникову за довіру:

"Ми впоралися із завданням, яке ви нам поставили, і чекаємо на нові. Можете сміливо доповісти верховному головнокомандувачу, що супутник – наш".

Також Притула повідомив начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова, що "тепер супутник – в арсеналі вашого відомства".

Покупку Притули підтвердив і продавець. ICEYE пише, однак, що за угодою вони передадуть "усі можливості одного зі своїх супутників, які вже перебувають на орбіті, для використання урядом України над регіоном". Сам апарат експлуатуватиметься компанією.

Компанія-оператор також "більш ніж на рік" надасть ЗСУ доступ до бази даних супутникових знімків всього свого сузір'я супутників. Роздільна здатність зображень – до 1 метра.

В офіційному прес-релізі фінської компанії ICEYE, у якої Україна купила супутник та річну підписку на базу даних з усіх супутників угруповання SAR, опублікували фото Кримського мосту.

Нагадаємо, що у червні українці всього за три дні пожертвували 600 мільйонів гривень на ініціативу "Народний Байрактар", яку запустив український шоумен Сергій Притула, аби придбати три безпілотники для ЗСУ. Компанія-виробник Baykar вирішила передати "пташок" Україні безкоштовно.

Також нагадаємо, що у березні Україна запросила у Японії супутникові знімки з високою роздільною здатністю, щоб краще зрозуміти пересування російських військ. Але "не склалось".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення