Військові РФ викрали надгробок козацького отамана Сидора Білого зі словами: "Ми врятували артефакт" (фото)

Російські загарбники викопали на Кінбурнській косі на півдні України надгробну плиту XVIII століття, під якою був похований запорізький старшина, кошовий отаман Чорноморського козацького війська, командувач Чорноморської козацької флотилії, голова Херсонського повіту 1785-1787 років Сидір Білий.

Сидор Білий був похований у 1788 році за старим запорізьким звичаєм в Олександрівській церкві Кінбурнської фортеці. Однак разом із фортецею та церквою його могила була зруйнована під час Кримської війни 1853-1856 років. Тому пізніше на Кінбурнській косі встановили символічний пам'ятник отаманові.

Загарбники везуть викрадений надгробок до Краснодарського краю, де передадуть його на "зберігання" до Військового собору Олександра Невського. Це викрадення окупанти назвали "рятуванням артефакту від обстрілів".

Більше того, в адміністрації Краснодара артикулюють, що на Кінбурнській косі Миколаївської області "знаходиться надбання Росії, її сакральні місця військової, козацької слави".

Нагадаємо, що російські військові від початку повномасштабного вторгнення цілеспрямовано знищують унікальну заповідну Кінбурнську косу - горить у Чорноморському біосферному заповіднику НАН України. Вигоріли тисячі гектарів лісу, у якому розбита ворожа техніка, розставлені розтяжки та розкидані міни, які не розірвалися.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення