Під прикриттям поліцейського: на Харківщині чорні рієлтори вбивали людей (фото, відео)

На Харківщині правоохоронці провели спецоперацію для затримання банди «чорних ріелторів». Про це повідомляє місцева поліція та прокуратура.

За даними слідства, на початку 2019 року 36-річний харків’янин разом зі своєю 47-річною знайомою створили злочинну організацію, до складу якої увійшли п’ятеро чоловіків та троє жінок. Для махінацій із майном використовувались підроблені довіреності, згідно з якими потерпілі надавали право розпоряджатися майном членам злочинної організації, або ж зловмисники отримували таке право за підробленими паспортами потерпілих громадян.

Так, встановлено, що у квітні 2020 року на підставі підробленої довіреності укладено договір купівлі-продажу квартири, розташованої по пр. Гагаріна у Харкові, між організаторкою групи та іншим членом групи. У подальшому зазначене приміщення продали іншому громадянину.

При цьому, щоб звільнити квартиру, члени організованої групи перевезли потерпілу в заздалегідь підготовлене місце утримання — іншу квартиру. Потерпіла підняла галас і привернула до себе увагу сусідів. Зловмисники вирішили позбавитися жінки та відвезли її до будинку, розташованого в смт. Козача Лопань Дергачівського району. Деякий час потерпілій робили ін’єкції невстановленим на цей час препаратом, а потім задушили дротом.

Крім того, члени організованої групи аналогічним чином заволоділи квартирою, розташованою по вул. Плитковій у м. Харкові, а 56-річного власника помешкання вбили шляхом отруєння.

Також задокументовано 3 факти замаху на заволодіння іншими квартирами, розташованими в Харкові.

Вишукуючи самотніх людей або таких, які опинилися у складних життєвих обставинах, зловмисники підбирали індивідуальний спосіб заволодіння їхнім нерухомим майном. Когось зі своїх жертв споювали алкогольними напоями, у когось викрадали документи на житло, інших незаконно позбавляли волі та силоміць утримували. Але результат завжди був єдиний: на підставі підроблених документів квартири потерпілих переходили у чужу власність, кошти від збуту нерухомості осідали на рахунках учасників злочинної групи, а самих потерпілих знаходили мертвими.

Така ж участь чекала ще двох людей, майно яких фігуранти вже встигли переоформити, а самих бранців тримали у приватному будинку.

Правоохоронці встановили, що банді «чорних рієлторів» сприяв співробітник одного із відділів харківської поліції.

За зібраними матеріалами детективи СУ ГУНП у Харківській області розпочали кримінальне провадження за фактами створення та участі у злочинній організації, шахрайства в особливо великих розмірах, використання завідомо підроблених документів та умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю з корисливих мотивів у складі злочинної організації.

Проведено майже 40 обшуків. Під час санкціонованих заходів вилучено зброю, готівку, велику кількість документів, мобільні телефони та автомобілі. А головне – виявлено та врятовано осіб, яких зловмисники силоміць утримували. Встановлюються їхні дані, місця проживання та обставини, за яких вони опинилися в неволі.

Фігурантам оголосили про підозру та яких затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Найближчим часом суд обере їм запобіжні заходи. Також буде надано остаточну правову кваліфікацію діям причетному 35-річному співробітнику поліції. У разі доведення вини затриманим загрожує до 15-ти років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення