"Загрожує велика війна": до чого призведе ракетний удар США по Іраку і вбивство генерала

 Обозреватель

В результаті повітряного удару США по міжнародному аеропорту Багдада (Ірак) в ніч на п'ятницю, 3 січня, загинув генерал Корпусу вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) Касем Сулеймані.

Про це заявили в Пентагоні, підкресливши, що наказ віддав президент США Дональд Трамп. У відповідь в Ірані вже заявили: за загибель будуть мститися, а по американським і ізраїльським об'єктам на Близькому Сході завдадуть ударів.

Що відомо наразі:

Сулеймані був відповідальним за спецоперації на території іноземних держав.

У той же час був убитий Абу Махді аль-Мухандіс, заступник командувача Сил народної мобілізації, збройного угруповання, підтримуваного Іраном. Удар завдали після того, як літак Сулеймані приземлився у Багдаді.

Іран вже різко відреагував на військові дії з боку Штатів. Експерти вже прогнозують можливі військові удари Тегерана по об'єктах Ізраїлю і США на Близькому Сході.

Експерти-міжнародники впевнені – ескалація може закінчитися великою війною.

На порозі великої війни

Іранська відповідь неминуча, впевнений військовий експерт Павло Фельгенгауер. Водночас і Дональд Трамп не може дати задній хід, оскільки ризикує виявити слабину напередодні виборів.

"За ним послідує американська дуже сильна відповідь. Нітаньяху теж політично не в позиції, щоб показувати будь-яку слабину. Він бореться за своє виживання, тюремний термін. Там не тільки в Трампі справа. Можлива ескалація. Розширюються удари по Ізраїлю", – вважає Павло Фельгенгауер.

"Збройні сили США зробили рішучі оборонні дії, щоб захистити персонал США за кордоном, убивши Касема Сулеймані – главу сил "Кудс" Корпусу вартових Ісламської революції, яку США внесли до списку іноземних терористичних організацій", – заявили в Пентагоні.

Операція була проведена з метою запобігти нападу з боку Ірану. За даними Пентагону, саме Сулеймані активно розробляв плани атаки на американських дипломатів і військовослужбовців в Іраку і по всьому регіону, крім того, він спланував напади на бази коаліції в Іраку і схвалив напади на посольство США в Багдаді днями раніше.

Вбивство Сулеймані може спричинити удари по об'єктах США та Ізраїлю на Близькому Сході з боку Ірану. В Ірані вже пообіцяли помститися США за загибель генерала.

Вартість ф'ючерсу нафти марки Brent піднялася на 2,9% - до 68,19 доларів за барель після повідомлень про вбивство Сулеймані.

У США заговорили про велику війну на Близькому Сході через вбивство генерала.

Ізраїль скликав екстрену нараду з главами армії і спецслужб через удар США.

Після цього МЗС Ірану зібрав екстрену нараду, а також викликав посла Швейцарії, яка представляє в Ірані інтереси США, для передачі ноти протесту у зв'язку з вбивством Сулеймані.

Нагадаємо, що 31 грудня в Багдаді протестувальники зламали ворота і прорвалися всередину посольства США. Іранці скандували "Смерть Америці" і "Ні Америці", кидали каміння і спалювали американські прапори.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення