Заклик Kalush на Євробаченні врятувати "Азовсталь" розлютив РФ: на завод полетіли фосфорні бомби та ракети з цитатами співака (фото, відео)

Український гурт Kalush Orchestra із композицією Stefania здобув перемогу на Євробаченні-2022. Україна отримала 439 балів від телеглядачів з 40 країн, а загальна кількість, з оцінкою від членів журі – 631 бал.

Весь світ почув: "Save Mariupol, save Azovstal now!"

Як відомо, одразу після свого виступу у грандфіналі престижного міжнародного музичного конкурсу фронтмен гурту Олег Псюк зі сцени закликав врятувати багатостраждальні Маріуполь та "Азовсталь". Після його заклику пошук за запитом "Азовсталь" у Google зріс у кілька разів, також користувачі у всьому світі активно почали цікавитись словом "Маріуполь".

Нова атака РФ на "Азовсталь": температура горіння 2-2,5 тисячі градусів, горіння зупинити майже неможливо

Сьогодні зранку стало відомо, що окупанти вперше застосували проти захисників Маріуполя запалювальні або фосфорні бомби. Відео опублікував радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. У мережі з’явилось фото ракет, які російські військові підготували для українських воїнів, які тримають оборону на "Азовсталі". Ракети окупанти підписали словами Псюка про заклик до світу врятувати "Азовсталь" просто зараз.

Ризик дискваліфікації Kalush Orchestra на Євробаченні

Як відомо, політичні висловлювання на сцені Євробачення заборонені. Проте фронтмену гурту Kalush Orchestra було важливішим сказати "SaveMariupol, SaveAzovstal", ніж ризик дискваліфікації та програш на Євробаченні.

На пресконференції переможців Євробачення Олег Псюк відповів, чи не боялись учасники Kalush Orchestra дискваліфікації за заклики зі сцени допомогти врятувати захисників Маріуполя.

"Такий шанс я би собі не пробачив втратити", - сказав фронтмен гурту.

Відповідаючии на питання про "Азовсталь", музикант пояснив журналістам:

"Це велика біда нашої країни. Більше, ніж тисяча людей заблоковані, оточили (росіяни, – Ред.) з усіх сторін і вони не можуть вийти. Ми просимо втрутитися третю країну, щоб дати їм вихід. Як допомогти: інформаційно, достукуватися до влади".

Зрештою, організатори конкурсу заявили, що заклики українців зі сцени допомогти Маріуполю та заяви інших учасників на підтримку України "мають гуманітарний, а не політичний характер". Хоча у грін-румі Kalush Orchestra не дали мікрофон, мабуть, "про всяк випадок", аби ще чогось не сказали "зайвого".

Які країни підтримали Україну зі сцени Євробачення на грандфіналі

Зі сцени Євробачення на весь світ пролунала підтримка від Ісландії. Гурт Systur виступив на сцені конкурсу в гранд-фіналі з прапорами України на руках та гітарах.

Після свого виступу вони сказали: "Peace for Ukraine! We love you!" (у перекладі "Мир Україні! Ми любимо вас!").

Німець Malik Harris під час виступу вийшов на сцену з гітарою, на якій був напис Peace на тлі синьо-жовтого прапора України.

Литовці у грін-румі були у вишиванках, співачка Моніка тримала у руках прапор України.

Коментатор Євробачення плакав, оголошуючи перемогу України (відео)

Коментатор Євробачення-2022 Тимур Мірошниченко, який вів з бомбосховища трансляцію конкурсу, розплакався, оголошуючи перемогу України. Він закликав українців не стримувати емоцій і наголосив, що ця перемога зараз дуже важлива для нас.

"ЗСУ – ця перемога для вас. Для кожного, хто сьогодні захищає нашу країну. Україна!", - сказав ведучий.

Повний виступ Kalush Orchestra у фіналі Євробачення-2022 (відео)

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення