Запитують про щеплення від ковіду і блокують смартфон: у месенджерах активно поширюють новий фейк

Черговий фейк розгулює в соцмережах та месенджерах українців. "Нова афера", "інформація від поліції" – так розпочинаються повідомлення із закликом берегтися від аферистів. Далі у тексті йдеться, що невідомі телефонують і просять натиснути цифру "1", якщо ви зробили щеплення. Після того, як ви це зробите, телефон одразу блокують і зламують. Крім того, "доброзичливці" одразу ж нагадують у повідомленні, що в багатьох до телефону прив’язані банківські картки. Тож варто бути обережними та поділитися цією інформацією з рідними та у групових чатах. І додають, що "уже є випадки за цією схемою".

Чимало людей підхопили це вірусне повідомлення і тепер неперевірену інформацію масово поширюють у вайбер-чатах.

"По той бік новин" наголошує, що це черговий фейк, який прийшов в Україну з Росії, а до того облетів ще кілька країн:

"Цей фейк активно поширювали в РФ в середині минулого місяця, а у квітні та травні - у Індії. Жодного дзвінка із блокуванням телефона не було зафіксовано в жодній країні, як не було і жодної заяви в правоохоронні органи. Ніхто не може заблокувати ваш телефон дистанційно, якщо ви не встановили перед цим якийсь зловмисний додаток".

Зловмисник не має доступу до вашого смартфона під час дзвінка, що б ви не натискали, пояснили у компанії одного з мобільних операторів. Такий доступ може бути, якщо ви, наприклад, завантажите відповідну програму, чи відкриєте файл, наприклад, з вірусом, який може надійти через месенджер.

"Для того, щоб заблокувати телефон, потрібно провести низку дій на самому телефоні. Кожен телефон і оператор мобільного зв’язку має протоколи захисту, що унеможливлює спосіб заблокувати телефон через дзвінок. Якби все було так легко, то цей спосіб масово використовували б бізнес-конкуренти", - пояснив IT-фахівець Влад Грознов.

Коментар поліції

Регіональні ЗМІ повідомляють, що у місцевих райуправліннях поліції не підтверджують, що до них зверталися ошукані шахраями громадяни. Також офіційно спростовують, що поліція повідомляла інформацію про шахрайську схему, яка здійснюється зловмисниками у телефонному режимі.

Наприклад, у Хмельницькому районі подібних звернень від людей не було. Це сайту "Є" підтвердила старша інспекторка з комунікації Хмельницького районного управління поліції Людмила Берестовська. У коментарі 0312.ua речниця ГУНП у Закарпатській області Ганна Дан повідомила, що звернень від краян про подібні випадки шахрайства до правоохоронців не надходило. Це свідчить, що поліція ніякої інформації не повідомляла.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення