"Затиснув в кутку і бив по голові": підлітки на Харківщині влаштували жорстоку "розправу" над дитиною

 Обозреватель

У Харківській області в школі №6 міста Куп'янська двоє восьмикласників жорстоко побили учня 6 класу. Хлопчик потрапив до лікарні, у дитини виявили черепно-мозкову травму.

Як розповіла мама постраждалого Даміра, Марина Рисова, побиття сталося на перерві в роздягальні спортзалу. Син навіть втратив свідомість. Батьки кривдників оплачувати лікування постраждалої дитини відмовилися.

У той день, 11 лютого в залі займалися відразу два класи – 6-й і 8-й.

"Восьмикласники знущалися над своїм однокласником. Вони сховали його взуття, хлопець уже мало не плакав. Дамір став допомагати йому шукати. Справа в тому, що ці двоє восьмикласників можуть під час фізкультури полазити по портфелях дітей в роздягальні, навіть поплювати їм в пенали. Можуть викинути взуття в сміттєвий бак або унітаз. і Дамір їм сказав, що так не можна, віддайте взуття. Тоді один із старшокласників схопив його, затиснув в кутку і став бити по голові", – розповіла мама хлопчика Марина.

За її словами, від першого ж удару Даміра оглушило, він стояв як в дзвоні, а хлопець продовжував лупити по голові.

"Потім залетів другий хлопчик в роздягальню і став жбурляти м'яч об стіну. І м'яч рикошетом потрапив в голову Даміра. Син навіть на деякий час втратив свідомість", – зазначила жінка.

За її словами, від першого ж удару Даміра оглушило, він стояв як в дзвоні, а хлопець продовжував лупити по голові.

"Потім залетів другий хлопчик в роздягальню і став жбурляти м'яч об стіну. І м'яч рикошетом потрапив в голову Даміра. Син навіть на деякий час втратив свідомість", – зазначила жінка.

Те, що у Даміра синяк і заплив очей, зауважив учитель історії на останньому уроці і відвів його в медпункт. А вже ввечері вдома хлопчикові стало погано, його почало нудити. Тоді мама відвезла його в лікарню. Лікарі викликали поліцію.

"Ми в лікарні провели кілька днів. У медичній виписці написали, що у Даміра пошкоджені м'які тканини волосяної частини голови. Це досить дивно, під час вступу до лікарні зафіксовано, що Даміра нудило, він не міг нормально стояти, не міг пальцем правильно доторкнутися до кінчика носа. Увечері, після виписки, Даміру знову стало погано. Я взяла напрямок і повезла його до Харкова на обстеження. Там провели МРТ, і сказали, що є набряк в лобової частини. А також є запалення очниці. Лікарі звернули увагу, що у сина навіть стало а ассіметрічним обличчя. Виписали лікування і сказали лежати", – підкреслила Марина.

Зараз Дамір вже ходить в школу. За словами мами, як відповідальна людина він вирішив, що буде ходити на уроки і писати контрольні. Правда, часто ходить в медпункт – через стрес у нього падає тиск, є температура, слабкість

Діти з проблемною поведінкою

Як з'ясувалося, мама одного з кривдників Даміра – Олексія, працює вчителькою початкових класів цієї ж школи. І Олексій, і другий хлопець Іван давно в школі прославилися своєю поведінкою. Вони могли плювати на речі школярів, вимазати одяг крейдою, потоптати її, піднести запальничку до волосся дитини, забруднити, попинати і викинути в смітник чиєсь взуття.

Хоча директор школи Людмила Лакішек запевняє, що на них були тільки поодинокі скарги. "Когось штовхнули, не так назвали. Вони були тільки на внутрішкільному обліку. Це діти з проблемною поведінкою. Син нашої вчительки може потрапляти під чужий вплив, я не можу сказати, що він хуліган, такі діти є в кожній школі", – запевняє директор

Вона впевнена, що ніякого буллінгу і цькування з боку восьмикласників не було.

"Все, що написано в соцмережах, неповна правда. Мама Даміра каже, що його кілька разів ударили по голові, а батько восьмикласника стверджує, що він просто дав ляпаса. Друга батько говорить, що м'яч випадково потрапив в голову. Ми провели внутрішнє розслідування . Намагалися звести батьків, щоб вони якось вирішили це. Питання стояло, щоб батьки восьмикласників оплатили лікування Даміра. Але, мабуть, вони відмовилися. Тепер нашу школу змішують з брудом. Але це несправедливо, ми зробили все що могли", – каже Людмила Лакішек.

Зі слідством затягували

У поліції відкрили справу не відразу. Заява мами Даміра, яка вона подала ще 11 лютого, не внесли в ЄРДР. У поліції запевняють, що мама спочатку не вимагала залучення до відповідальності дітей, а просила провести профілактичну роботу.

"Хоча за законом в будь-якому випадку вони повинні були зареєструвати заяву в Єдиному реєстрі, а потім вже розбиратися. Але чомусь цього не було зроблено. Я підозрюю, що тут зіграли роль родинні зв'язки одного з батьків з в.о. мера нашого міста. Мені з трудом вдалося домогтися, щоб справа все-таки відкрили. Довелося сходити в прокуратуру і написати ще одну заяву. І лише 4 березня мені подзвонила слідчий, запросила нас до себе, ми дали свідчення", – розповідає Марина Рисова.

Справу відкрито за статтею 125 КК України "умисне нанесення легких тілесних ушкоджень". А батьки восьмикласників оплачувати лікування дитини відмовилися, і вже найняли адвоката. Хоча раніше були готові оплатити всі за чеками. Але дізнавшись, що у Даміра черепно-мозкова травма, передумали.

У школі кажуть, що про родинні зв'язки своєї вчительки з в.о. мера міста нічого не знали. "Ми дізналися про це тільки з соцмереж. Але думаю, це неправда. Ми ніколи про це не чули. Та й до чого тут мер до нашої школи і до цієї історії?" – каже директор.

За словами Марини, в школі продовжують тиснути на сина.

"Директор, яка веде географію, відвела Даміра в сторону і попросила, щоб ми припинили цю історію. Так і сказала, "ти ж розумієш, які там батьки, вони викрутяться, а вчителів покарають. Ти ж любиш своїх вчителів". Ці підлітки самі нічого не роблять, можуть тільки при зустрічі зупинитися і довго дивитися в очі Даміру. Але налаштовують інших дітей, яких самі ж раніше і ображали. І ті можуть в слід Даміру кричати щось образливе. хоча знущатися над іншими дітьми в школі вони продовжують. А батьки, які разом зі мною писали заяву в міськвно на цих кривдників, через три дні їх забрали. Когось сльозами, когось погрозами змусили це зробити. хоча копії збереглися", – пояснила мама побитого хлопчика

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення