Звинувачення у державній зраді і два "заходження" до СІЗО: Що відомо про справу Тимофія Нагорного

 Канал 112

Спочатку його затримали і відправили до СІЗО з правом застави. Потім за нього внесли заставу, і він вийшов за свободу. Потім його знову затримали і відправили до СІЗО вже без права застави. Розбираємося, що відбувається зі справою Тимофія Нагорного

Український бізнесмен Тимофій Нагорний удруге за місяць опинився в СІЗО. На відміну від першого разу тепер вже без права внесення застави.

Новий арешт триватиме до 30 листопада. Паралельно триває розслідування щодо подробиць справи, яка відкрита стосовно Нагорного. І яка загрожує бізнесменові серйозним терміном. До справи ми підійдемо дещо пізніше, для початку давайте розберемося, хто взагалі такий Тимофій Нагорний і що про нього відомо.

Бізнесмен і чоловік гімнастки

Багато хто чув про Тимофія Нагорного насамперед як про чоловіка Лілії Подкопаєвої. Насправді все, звісно, складніше.

По-перше, Нагорний вже давно перебуває в статусі "колишнього чоловіка" знаменитої гімнастки. А по-друге, окрім одруження на Подкопаєвій, у нього в житті траплялися й інші події.

Тимофій Нагорний – бізнесмен і меценат, президент “Фонду волонтерів України" і директор міжнародної компанії "Спорт-сервіс".

Він родом із Макіївки. Бізнесмен очолив Фонд волонтерів у 2009 році, до цього зокрема був директором із розвитку Ukr.net.

Нагорний намагався потрапити до Верховної Ради в 2012 році, але у нього не вийшло перемогти на мажоритарці.

Ну а в 2014 році трапився епізод, з якого, мабуть, можна починати відлік історії, в яку в підсумку в 2018 році потрапив Тимофій Нагорний.

У вересні 2014 року він поїхав на "Марш миру" до Москви, де Нагорного та його помічника заарештували за непокору поліцейським, а через 5 діб відпустили.

У СБУ стверджують, що саме тоді Тимофій Нагорний і був завербований російськими спецслужбами.

Справа проти Нагорного

Передісторія наступна: якийсь бізнесмен із Канади звернувся до СБУ із заявою про шахрайство і вимагання.

За словами "замовника" (під таким кодовим словом бізнесмен фігурував на відео), з нього вимагали гроші за закриття кримінальної справи проти нього і його батьків у Росії.

Вирішити питання готові були троє: двоє росіян та українець. Українець Нагорний.

СБУ показала відеозаписи, які, судячи з усього, надав спецслужбам сам бізнесмен. На них фігурує і Нагорний.

Під час зустрічі в Києві він запропонував "замовнику" стати посередником і вирішити питання про кримінальну справу з генпрокурором Росії Юрієм Чайкою з допомогою колишнього українського нардепа Артема Пшонки.

За все це Нагорний запросив 1 мільйон 200 тисяч доларів. Мільйон – за закриття справи, 200 тисяч – собі як посереднику.

На відео Нагорний розповідає про свою діяльність. У тому числі подробиці про вербування, поїздки до Держдуми й адміністрації Путіна, а також отримані вказівки.

"За завданням кураторів ФСБ громадський діяч (Нагорний) повинен створити і розвинути політичну партію як інструмент просування зовнішньополітичних інтересів РФ та елемент дестабілізації ситуації в Україні. Ця структура повинна була взяти участь у виборах, лобіювати та відстоювати інтереси РФ, перешкоджати вступу України до ЄС і НАТО, порушувати питання про надання російській мові статусу державної мови в нашій державі". Це заява голови управління СБУ Києва та області Олега Валендюка.

Про партію говорилося в запису телефонної розмови нібито за участі Нагорного. На записі стверджувалося, що мета партії – просування ідеї позаблокового статусу України, російська мова – друга державна, а також ідея "якщо Україна йде до ЄС, то йде разом із Росією".

На опублікованих записах також фігурує низка імен: помічник Путіна Владислав Сурков, екс-прем'єр Микола Азаров, екс-глава АП Андрій Клюєв і Віктор Медведчук.

Звинувачення

Нагорний був затриманий 4 жовтня. Тоді його заарештували із правом внесення застави у розмірі 528,6 тисячі гривень.

Бізнесменові інкримінували державну зраду і шахрайство.

Через тиждень заставу було зібрано, і Нагорний вийшов на свободу.

Ну а потім був повторний арешт.

Що говорить сам Нагорний?

Натякає, що його замовили. В інтерв'ю "Вестям" він сказав наступне:

"Я думав, кому останнім часом я відмовив. Таких людей було кілька, і різні були переговорні процеси, ніхто з них мені не погрожував, делікатно вели переговори. Хтось, мабуть, вважав це неправильним з мого боку, що я відмовляю. Була, напевно, пропозиція, від якої я не мав відмовлятися. Після цього, можливо, відбулися ті події, до яких я зараз залучений".

Що далі?

До 30 листопада Тимофій Нагорний, судячи з усього, залишиться в СІЗО. До того часу, можливо, з'являться нові подробиці цієї справи.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення