Хакерська атака на "Дію": айті-фахівці попередили про початок великого зливу даних мільйонів українців (відео)

На спеціалізованому інтернет-форумі невідомий хакер запропонував купити персональні дані 13,5 мільйонів українців за 15 тисяч доларів. Для зацікавлених є урізана безкоштовна версія. Незалежні айті-фахівці, що вивчили безкоштовні хакерські файли, підтверджують достовірність масового зливу.

Повідомлення, яке з’явилось, українські чиновники і правоохоронці назвали фейком. Мовляв, вороги намагаються похитнути довіру до державних органів.

Адвокат Олександр Тананакін роками займається незаконним заволодінням персональних даних. Він скачав файл-наживку і перевірив, чи все дійсно так погано. У вільному доступі - паспорти, ідентифікаційні коди, свідоцтва про народження дітей, водійські посвідчення і навіть сертифікати вакцинації. Особливий інтерес і небезпеку викликають електронні цифрові підписи.

Хакерська атака виявила, що у кібербезпеці багатьох держорганів є купа прогалин, бо створювала сайти одна й та ж приватна компанія.

Захистити самотужки персональні дані українцям практично нереально. Адже номери мобільних телефонів, паролі до поштової скриньки та інші секрети хакери збирають елементарно через соцмережі. Єдина порада - не переходити за сумнівними посиланнями і не надавати відомості про себе стороннім.

Експерти надії не вселяють. Кажуть, що це був лише початок великого зливу, і зовсім скоро українці ошаленіють від інформації, що з’явиться в інтернеті.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення