Як працюють чорні лісоруби: журналісти вполювали їх за роботою на високогір’ї (відео)

Чорні лісоруби піднімаються все вище в гори. Правоохоронці пояснюють: усе, що було дозволено, все спиляли. Відновити зрубаний ліс у майбутньому можна, але для цього, за підрахунками місцевих природознавців, вже потрібно щонайменше 70 років.

Ділову деревину, яку можна дорого продати, чорні лісоруби зрізають просто біля людських обійсть.

Люди, які живуть неподалік, ледь не щоночі прокидаються від звуку бензопил. Ті, хто не витримав лісового варварства, навіть повиїжджали з присілків.

Мешканці села Уторопи не раз скаржилися на чорних лісорубів - і лісникам, і поліцейським. Але все марно, адже на високогір’я правоохоронці так швидко не доїдуть. На виклик копи їхатимуть понад годину, а чорні лісоруби працюють 20-30 хвилин і їдуть з місця вирубки.

Виявляється, тими, хто незаконно вирубує дерева, є місцеві мешканці. Лісники закривають очі, бо "в долі".

Таке коїться скрізь - хоч там заповідна природоохоронна зона. Хоча за законом, навіть аби забрати сухостій - потрібен затверджений дозвіл.

Журналісти на камеру зафіксували чергову рубку в одному з лісництв - у природно-заповідному фонді, де звісно ж рубати не можна. Навколишня територія нагадує переоране поле. Як тільки лісоруби побачили знімальну групу "Надзвичайних новин" - зупинили роботу. Працівники ховали свої обличчя. Петро Кіщук - лісник, який за старшого - стверджує, що це рідинна або прохідна вирубка. Втім, жодних документів він не має.

У Карпатах днями правоохоронці викрили лісорубів, які нищили дерева у природоохоронній зоні. Покривали їх посадовці місцевого лісгоспу. Вся верхівка Косівського райагролісу погоріла на корупційній схемі: підприємці рубали дерева за підробними документами. Збитки лише за діяннями одного лісгоспу у цьому випадку сягають більше мільйона гривень. Нині все керівництво під домашнім арештом.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення