Природне чудо України – символ козацької слави – пустять під воду: ветерани АТО влаштували протест (відео)

Для потреб енергетиків планують вкотре підвищити рівень водосховища, яке охолоджує реактор Південно-української АЕС, тим самим затопити саме серце національного парку Бузький Ґард.

На Миколаївщині можуть потонути кілометри земель у заповіднику. Цілий острів зникне під водою.

Підтоплюються людські погреби та оселі, поступово гине річка Південний Буг. І все це за рішенням директорів-енергетиків та міністрів, аби виробляти більше електроенергії. Рівень води хочуть підняти на висоту 7-поверхового будинку. Ветерани АТО влаштували протест: прикувалися ланцюгами нижче рівня затоплення. Кажуть, що ладні піти під воду разом із козацькою святинею. Проте на масштабний проєкт вже запланували освоїти мільярди.

Безлюдні скелі Ґардового острову – перлина одного з семи природних чудес України і належить до Смарагдової мережі Європи. Але поряд розташований Південно-український енергокомплекс. Задля потреб енергетиків свого часу на річці збудували греблі та створили водосховище. Атомна станція водою охолоджує свої реактори, на ній же працює Ташлицька ГАЕС. Щоб запустити додатково 4 агрегати, хочуть ще на 4 метри підняти рівень води.

Екологи наголошують, що затоплення стане згубним не лише для історії, а й для самої річки та її природи довкола. Космічні змімки показують, що змінилось русло і збільшився рівень замулення.

Рівень водосховища підвищували вже двічі. Спершу майже до 15 метрів, а потім ледь не до 17. Погреби у селах, розташованих навколо, затопило. Якщо підняти рівень води ще – а планують підняти до 21 метру – городи людей затопить, вони залишаться без нічого.

Енергетики з атомної станції виправдовуються, що затоплення – не їх ідея. Мовляв, керує проєктом "Енергоатом", дозвіл дає Мінекології. Проєкт Ташлицької ГАЕС коштує 14 мільярдів гривень, вже вклали 2,5 млрд.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення