У в'язниці на Львівщині скаржаться на права та умови не в'язні, а працівники (відео)

Колонія номер 48. Тут сидять півтисячі в'язнів-старожилів, які мають за плечима по 9, а то й по 15 термінів. Зона суворого режиму - за якісь пару кілометрів від центру Львова.

Саме з неї у серпні 2016-го втік рецидивіст-убивця. А тепер - новий стрес для керівництва - міністерська перевірка без попередження.

Основна умова рейду: зачинених дверей бути не може. Журналісти Надзвичайних зазирнуть у найпотаємніші кутки тюрми. Перша зупинка - зона реабілітації - саме та, з якої втік злочинець. Далі - медична частина. Її основні мешканці - ВІЛ-інфіковані. Вони тут лежать місяцями.

У харчоблоці самі в'язні впроваджують енергоефективність. Усю їжу тут готують суто на дровах. Іван - у колонії за

куховара. Він - один із небагатьох в'язнів, яким поняття не заважають працювати. І навіть отримує за це зарплату.

А це - Василь. Він - місцева знаменитість, шеф-кухар усієї колонії. Ніж у його руках виглядає особливо ефектно: сім років тому він зрешетив лезом свою подругу. Тепер же чаклує ним на кухні. Про свою роботу Василь готовий говорити годинами

Кримець Сергій сидить у львівській одиночці вже кілька днів - бо постійно покидає свій блок. "На ямі" у нього є стіл, книги, санвузол і маленьке віконечко. А раніше ізолятор був дуже моторошним.

Тут, взагалі, більше приводів скаржитися не у в'язнів, а в працівників. Відколи робота для зеків стала необов'язковою, вони масово відмовляються працювати. Міністерський інспектор навіть губиться в арифметиці.

Кожен працюючий в'язень отримує мінімальну зарплатню - таку саму, як молодший офіцерський склад наглядачів. Останніх це неабияк ображає. Кажуть - права зеків нині захищені набагато краще, ніж тюремних працівників.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення