Фундамент Дитячої лікарні майбутнього щомісяця з’їдає більше 7 млн грн (відео)

У «Охматдиті» викрили багатомільйонну корупційну схему.

Фундамент Дитячої лікарні майбутнього щомісяця з’їдає більше 7 млн грн (відео)

На недобудовану «Дитячу лікарню майбутнього» щомісяця витрачається більше 7 мільйонів гривень. Ці кошти з податків українців йдуть фактично внікуди. Водночас «Охматдит» опиняється в центрі корупційного скандалу: СБУ повідомило про розкрадання 9 мільйонів гривень. Саме на таку суму було завищено вартість обладнання та робіт. Гроші були вкрадені у змові бізнесменів та посадовців, серед яких один і досі діючий чиновник.

Мертве обладнання і розпил коштів

Фінансові питання «Надзвичайним новинам» роз’яснює народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Донець.

«7 мільйонів 291 тисяча гривень – це проценти, які щомісяця українські громадяни платять за те, що стоїть лікарня, яка не добудована, якою вони не користуються», – каже Донець.

Крім того, депутат показує висновки судової експертизи, за якими видно: вартість медобладнання і ціна, за якою його придбали – суттєво різниться.

«На момент закупівлі ринкова вартість була така, і це є втрата. Збиток державі по одному з обладнань – це 23 млн 900, по іншій позиції – 2 633, по ще іншій позиції – 47 млн 365», - розповідає Донець.

За тією ж схемою з мільйонними крадіжками корупціонери у білих халатах закупили для маленьких пацієнтів «Охмадиту» три життєво необхідних медичних комплекси, але за три роки їх навіть не запустили у дію.

«Де деоністичне обладнання, якого немає в інших лікарнях, і воно мало б працювати для дітей? Воно є три роки і ми ним не користуємося, і ми не зможемо ним користуватися, поки повний комплекс лікарні не буде запущений», - розповідає нардеп.

Тим часом правоохоронці відкрили кримінальне провадження по дев’яти замороженим мільйонам гривень.

«Правоохоронці встановили: за попередньою змовою з посадовцями бізнесмени штучно завищили вартість обладнання та робіт на 9 мільйонів 200 тисяч гривень. Під час обшуків в офісах та за місцями проживання у шести фігурантів справи, серед яких один й досі діючий чиновник, співробітники спецслужби вилучили документи, печатки та інші докази, які доводять розкрадання державних коштів, виділених дитячій лікарні. Відкрито кримінальне провадження. Триває досудове слідство», - повідомляється на сайті СБУ.

У свою чергу Донець пояснює, що це були не ті роботи, які були закладені в документації, гроші також. «Всі рахунки заморожені, оскільки є ситуація, коли перераховані кошти, акти прийому передачі державі не закриті, оскільки роботи були зроблені ті, яких не було в тендерах. Тобто ми маємо фактичний колапс», - резюмує нардеп.

Скільки грошей зібрали і на що витратили

Станом на початок 2016 року голова благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» Олександр Максимчук звітував про залишок на рахунках фонду приблизно 60 тисяч гривень. Це 0,03 відсотка від загальної суми. Тобто за 10 років практично усі гроші, зібрані на Дитячу лікарню майбутнього, витратили. Куди ж саме і на які потреби?

Відповідно до фінансового звіту Благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» за 2006-2014 роки, надходження становили 173 мільйона 662 тисяч гривень. Загалом пожертвували кошти 633 юрособи і понад 10 тисяч пересічних громадян, це якщо не рахувати акції з SMS.

Більшість зібраного – гроші українських мільярдерів і мультимільйонерів. До трійки найбільших спонсорів лікарні увійшли корпорація «Смарт-Холдинг» Вадима Новинського, благодійний фонд «Розвиток України» Ріната Ахметова і Борис Колесніков. Суми їхніх пожертв коливалися від $1,5 млн (Колесніков) до $8,7 млн (Ахметов) за курсом 5 грн/$1.

Найбільше грошей на Дитячу лікарню майбутнього, нагадує «НВ», пообіцяв дати Індустріальний союз Донбасу (ІСД) Сергія Тарути – йшлося про $15 млн. Але Тарута передумав фінансувати проект. За його словами, спочатку він активно втручався в обговорення, якою має бути лікарня, і навіть запрошував до України німецьких фахівців, які будують подібні заклади в Європі. Але до порад Тарути у фонді не прислухалися. «Я бачив, що іміджева сторона превалює над логікою та ефективністю цього процесу», – зізнається він.

Бізнесмен готовий був дати $15 млн, але при цьому хотів контролювати певну ділянку роботи, наприклад облаштування конкретного відділення. «На жаль, сама лікарня не вийшла на той рівень, щоб можна було займатися конкретикою», – пояснив Тарута.

На проектні, підготовчі та інженерні роботи по будівництву лікарні було витрачено близько 60 мільйонів гривень. Фактично, більше третини зібраних коштів зарили у фундамент. На сьогоднішній день по стінам подекуди пішли тріщини, бетон кришиться, а залізні сваї давно заіржавіли. Ці 60 мільйонів нині виглядають так:

У звіті також зазначається, що на благодійні програми (від лікарні до лікарні, інноваційний розвиток української медицини) за 2013-2014 роки пішло 56 мільйонів, а на закупівлю обладнання у 2011-2014 роках – 35,7 мільйонів. Податки забрали, відповідно до звітності фонду, майже11 мільйонів.

Хто все-таки винен у недобудові?

Історія з побудовою Всеукраїнськго центру охорони здоров’я матері і дитини, де могли би рятувати сотні маленьких українців з різними найскладнішими патологіями, почалася у далекому 2006-му. На зведення медзакладу взявся збирати гроші Благодійний фонд «Україна 3000», що ним керувала дружина тодішнього президента Катерина Ющенко. Долучився і сам Віктор Андрійович: «Тільки та нація матиме успішне майбутнє, яка дбатиме про здоров’я дітей».

Але за 10 років грандіозний проект перетворився на грандіозний довгобуд.

У фонді вину за недобудову перекладають на державу. Мовляв, держава має давати кошти, адже замовником проекту виступає Державне управління справами. У фонді ж навіть ображаються, що на цей проект з державного бюджету не було витрачено жодної копійки. Натомість фонд навіть профінансував підготовчі роботи на будівництві, хоча в його обов'язки це не входило.

Але справа в тому, що під час закладання капсули у фундамент лікарні у березні 2006 року про державне фінансування мова взагалі не йшла. Так само, як і протягом проведення промо-туру чи телемарафону для збору коштів, нагадує «УП».

Вже у 2007 році між БФ «Дитяча лікарня майбутнього» та ДУС було підписано договір.

«Згідно з цією угодою, Державне управління справами здійснює процес будівництва. Фонд «Дитяча лікарня майбутнього» відповідає за проектування лікарні, затверджує її медичне завдання, оснащує лікарню та навчає фахівців, які у ній працюватимуть», – пояснила тодішня перша леді Катерина Ющенко.

Далі логіку знайти важко, адже розпочате у 2009 році будівництво за рік було припинено. Офіційна причина – відсутність дозволу Кабміну на зведення будівлі. Дозвіл у фонду був лише на проведення інженерних робіт…

Перспективи побудови

Що буде далі із будівництвом Дитячої лікарні майбутнього – не береться прогнозувати ніхто, адже у держави грошей на проект просто немає. У ДУС пояснюють, що оціночна вартість будівництва лікарні станом ще на 2010-й становила 1,3 млрд грн (приблизно 162,5 млн доларів). На сьогоднішній день експерти підраховують: медзаклад вартує 200 мільйонів доларів, за сьогоднішнім курсом долара це близько 5 мільярдів гривень.

Ці кошти держава мала б шукати у інвесторів, але хто захоче вкладати гроші у сумнозвісний проект у державі, в якій день за днем викривають чиновників-хабарників.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення