Найкращі криптовалютні біржі січня 2022: поради трейдерам-початківцям

 Altcoin.info

У 2021 році інтерес до криптовалют і біржових торгів знову підвищився. Це сталося завдяки безпрецедентному зростанню курсу Bitcoin, а разом із ним інших популярних криптовалют.

Найкращі криптовалютні біржі січня 2022: поради трейдерам-початківцям

Криптовалюта, зокрема біткоїн, залишається гарячою темою з 2013 року. У січні 2013 року 1 BTC коштував всього 20$, а в листопаді 2021-го його ціна досягла рекордної позначки в 69$ тис. Біткоїн та інші криптовалюти як спекулятивні інвестиції породили безліч мільярдерів, а також тих, хто втратив свої гроші через невчасний продаж монет або через те, що забув пароль до цифрових гаманців.

Популярність торгівлі криптовалютою різко зросла в основному через зростання (і стрибки) цін на основні монети: біткоїн, ефір, догкоїн та ін. Спочатку торгівля криптою викликала побоювання через шахрайство, але сучасні криптовалютні біржі та платформи для обміну зробили транзакції з криптовалютою простішими, зрозумілішими та безпечнішими, ніж це було раніше.

Крім того, на думку фінансових аналітиків, у період пандемії та фінансової нестабільності у всьому світі – криптовалюти стали одним із надійних сховищ для зберігання своїх активів, а також допомогли запустити багато техно стартапів.

На сьогоднішній день інвестуванням у криптовалюту займаються як дрібні приватні інвестори, так і серйозні компанії, такі як Tesla. По мірі зростання обсягів цифрових валют в обігу вони стають більш стабільними і в перспективі можуть зовсім витіснити фіатні.

У цій статті ми розкриємо базові правила інвестування в криптовалюту та розповімо про найбільш зручні інструменти для торгівлі нею.

Що таке криптовалюта?

Криптовалюта — це віртуальна валюта, захищена криптографією, яка запобігає її подвійному витрачанню та підробці. Багато криптовалют являють собою децентралізовані мережі, засновані на технології блокчейн, яка спирається на розподілені реєстри, що підтримуються різними мережами комп'ютерів. Це гарантує, що транзакції, що здійснюються з криптою, є анонімними та їх не можна відслідкувати, що дозволяє обидвом сторонам, що беруть участь в угоді, не передавати свої конфіденційні дані третім особам, таким як банки чи іншим постачальникам, тобто фінансові операції здійснюються без посередників. Крім безпеки, використання криптовалюти має низку інших переваг, таких як:

  • Немає банківських комісій;
  • Низькі комісії за транзакцію для міжнародних платежів;
  • Доступність. Торгівля з будь-якої точки планети та з будь-якого пристрою, що має підключення до Інтернету;
  • Миттєвий переказ коштів.

Чому криптовалюти зростають у ціні?

Причин кілька:

  • Люди шукають спекулятивні інвестиції;
  • Потенційна майбутня вартість, яка може бути отримана за рахунок безкоштовних переказів коштів та цифрових контрактів;
  • Неінфляційний характер деяких монет;
  • Використання технології блокчейн у сучасних стартапах.

Швидкість нових біткоїнів, випущених в обіг, знижується вдвічі після кожних 210 тисяч здобутих блоків, оскільки винагорода за блок, що надається майнерам за обробку транзакцій, скорочується вдвічі. Цей спосіб біткоїна використовувати синтетичну форму інфляції, яка зменшується вдвічі кожні 4 роки, називається халвінг (від англ. Half - "половина").

Як купити/обмінювати криптовалюту?

Є кілька обмінних пунктів/точок видачі готівки, де можна обміняти готівку на криптовалюту, приблизно в 16 тисячах місць по всьому світу, з яких 13,5 тисяч знаходяться у США, але лише у 10 країнах є понад 50 пунктів видачі готівки. Як правило, криптовалюту не можна купити у звичайному обміннику чи банку. Тому для торгівлі нею необхідні онлайн-платформи для купівлі та зберігання монет, які купує користувач. В Інтернеті працює багато платформ, що дозволяють користувачам купувати криптовалюти, але ми розповімо про найбільш надійні та зручні для початківців.

На що звернути увагу перед тим, як вибрати криптобіржу?

Коли справа доходить до вибору платформи для обміну криптовалютою, важливими моментами є:

1. Безпека

Насамперед, як і в багатьох інших сервісах, пов'язаних із фінансовими операціями: безпека та конфіденційність є обов'язковою умовою. Більшість криптобірж мають процедури верифікації, де користувачеві необхідно підтвердити свою особу, перш ніж він зможе здійснити транзакцію. Зазвичай це робиться за допомогою документів, що підтверджують особу (паспорт, права водія, ID-карта тощо).

Також є кілька платформ, де можна залишатися повністю анонімним при купівлі крипти. Тим не менш, одними з ключових характеристик біржі для трейдера-початківця мають бути безпека, надійність і регулюючий орган провайдера обміну. Кожному інвестору рекомендується знати про регулюючий орган (це може бути Управління фінансового нагляду (FCA) у Великій Британії або Мережа боротьби з фінансовими злочинами (FinCEN) у США), який здійснює нагляд за діяльністю постачальника біржі. Це дає певні гарантії, що біржа працює в рамках правового поля, наскільки це можливо. Згідно з нашим дослідженням, Binance, Kuna, Poloniex, Huobi Global та EXMO – одні з найбезпечніших платформ.

2. Обсяг торгів

Обсяг торгів — ще одна важлива метрика, що дозволяє визначити, чи платформа обміну надійна. Рекомендується вибирати провайдера з обсягом транзакцій понад $1 млрд за останні 24 години для більш плавного процесу купівлі. Загалом такі провайдери є експертами у поводженні з грошима і добре регулюються через великі суми, з якими вони працюють щодня. Binance, Coinbase, Kraken, Kuna, Huobi Global - платформи, які обробляють більшу частину обсягу транзакцій на ринку криптовалют.

3. Процес верифікації (KYC)

Верифікація - важливий процес, який слід враховувати під час реєстрації на криптобіржі. Деякі постачальники мають етапи перевірки, коли користувачеві необхідно надати документи, що підтверджують особу. В інших - процес верифікації облікового запису може тривати до тижня для повноцінної перевірки. Однак, є й такі, яким може бути достатньо першої сторінки паспорта та селфі на її фоні, що займає трохи більше 5-10 хвилин. Тому рекомендується дізнатися про процес верифікації кріптобіржі перед реєстрацією там. В даному випадку Coinbase, Binance і Kuna мають найпростіші процеси перевірки.

4. Кількість монет та кількість фіатів

Біткоїн сьогодні є найціннішою криптовалютою, але не єдиною. Є альткоїни, які можна розглядати як альтернативу. Etherium, Ripple, Litecoin, Stellar, Tether, Cardano, Solana — найпопулярніші приклади альткоїнів, якими багато хто торгує. Тому, щоб вибрати відповідну криптобіржу, спочатку необхідно визначитися - яким видом крипти ви хочете торгувати зараз і які альткоїни можуть бути цікаві в майбутньому, оскільки не на кожній платформі доступні всі. Binance, Poloniex, Huobi Global і Kraken – це обмінні платформи, на кожній з яких доступно понад 200 видів крипти, а в деяких – понад 300.

Доступні фіатні валюти – ще один момент, на який слід звертати увагу при виборі криптобіржі. Більшість платформ приймають депозити в доларах США, євро та фунтах стерлінгів, але якщо необхідно здійснювати транзакції, використовуючи регіональну валюту, наприклад, гривню, слід розглядати біржі, які мають ширший вибір варіантів депозиту. Деякі платформи, такі як Binance та Huobi Global, приймають платежі в 40+ локальних валютах.

5. Комісії

Варіанти введення/виводу коштів - це те, що відрізняє майже кожну криптобіржу. Кожна платформа має власні угоди з постачальниками платежів. Таким чином, комісійні ставки різняться залежно від майданчика обміну та способу оплати, обраному на платформі. Є різні варіанти поповнення та виведення коштів, але, за нашими спостереженнями, Binance, Kuna, Huobi Global та Poloniex мають найнижчі комісійні ставки.

Також перед вибором біржі варто вивчити торгові комісії, найнижчі ставки зараз пропонують Binance та Bitfinex: 0,1% та 0,2% відповідно.

Які криптобіржі краще підійдуть трейдерам-початківцям?

Ми вже назвали кілька обмінних платформ, які, на нашу думку, найкращі за параметрами безпеки, обсягу, доступності ринку та ставками комісійних. Тепер розглянемо деякі їх більш детально.

1.Binance

Біржа, запущена у 2017 році, зараз є одним із світових лідерів у області криптовалют. Використовуючи майданчик Binance, можна не тільки торгувати криптою, але й зберігати її в особистому крипто гаманці Trust Wallet. Крім того, платформа займається інвестиціями, освітою у сфері блокчейну та криптовалют, благодійністю, а її засновник є одним із найбагатших людей світу.

На Binance можна купити крипту за гривні, рублі, USD, EUR та інші валюти, використовуючи банківські картки або особистий фіатний рахунок на біржі.

Зручні програми для смартфонів на iOS та Android дають можливість торгувати в режимі 24/7.

Інші характеристики:

  • добовий обсяг торгів: близько $100 млрд;
  • Кількість торгових пар: понад 2000;
  • Безпека: висока;
  • Комісія за операції: 0,1% за угоду з 25% знижкою при оплаті Binance Coin (BNB);
  • Верифікація: Обов'язкова. Процедура проста, але може тривати від кількох хвилин до 3-х робочих днів.
  • Обмеження щодо виведення коштів: залежить від рівня облікового запису.
  • Рейтинг довіри: 10.0

2. KUNA

Заснована першим крипто-агентством у СНД, KUNA Bitcoin Agency. Біржа знаходиться у рейтингу найкращих платформ для обміну криптовалют у СНД. Процедура реєстрації на KUNA проста і займає буквально 30 сек. Невисокі ставки комісій, оперативність саппорту та швидкість вводу/виводу коштів відзначені користувачами як безумовний плюс платформи.

Біржа розвивається не лише у сфері криптовалют, а й у інших галузях фінтех. В арсеналі користувачів є багато допоміжних сервісів:

  • Kuna Code – інструмент для переведення активів між акаунтами користувачів Kuna;
  • Kuna Money – купівля/продаж крипти з картками Visa/Mastercard в UAH;
  • My Kuna – переведення активів будь-якому користувачеві біржі без реєстрації;
  • KUNA Pay - майданчик процесингу криптовалют та фіатних платежів.

Інші характеристики:

  • Добовий обсяг торгів: понад $2,5 млн;
  • Кількість торгових пар: 35;
  • Безпека: висока;
  • Комісія за операції: 0,25%;
  • Рейтинг довіри: 8.0;
  • Мобільні програми: iOS та Android.

3. EXMO

EXMO - популярний російськомовний майданчик для трейдерів. Заснований у 2014 році, платформа постійно розширює функціонал та поповнює перелік активів у лістингу. Купити крипту тут можна за долари, євро, рублі, гривні, злоті, турецькі ліри та інші фіатні валюти.

Біржа активно зростає і на сьогодні дає можливість торгувати за 189 валютними парами.

Інші характеристики:

  • Добовий обсяг торгів: понад 100 $ млн;
  • Кількість торгових пар: 189;
  • Безпека: середня;
  • Комісія за операції: від 0.3% – залежить від обсягу торгів;
  • Рейтинг довіри: 6.0.
  • Мобільні програми: iOS та Android.

4. Poloniex

Poloniex ("полин" на сленгу) – одна з найвідоміших криптобірж у світі. Заснована в 2014 році в США компанією Tristan D'Agosta, розташована у Вілмінгтоні, штат Делавер. У лютому 2018 року Poloniex придбано компанією Circle Internet Financial Ltd.

На майданчику можна торгувати криптою, використовуючи банківські картки. Транзакції можливі з більш ніж 200 парами спотової торгівлі та 25 парами маржинальної.

Інші характеристики:

  • Добовий обсяг торгів: близько 300 $ млн;
  • Кількість торгових пар: 200;
  • Безпека: висока;
  • Комісія за операції: від 0.125% - залежить від обсягу торгів та рівня облікового запису;
  • Рейтинг довіри: 7.0;
  • Мобільні програми: iOS та Android.

5. Huobi Global

Платформа Huobi Global - одна з найбільших та надійних криптобірж з великим функціоналом та високою ліквідністю. Працює з 2013 року, головний офіс розташований на Сейшельських островах, на даний момент у компанії – близько 1300 співробітників. Дочірні підприємства та фірми-партнери знаходяться у 12 країнах світу, у т.ч. Японія, США, Таїланд та ін. Є власний фонд страхування від зломів або інших форс-мажорів, що не залежать від біржі.

Варто зазначити, що з 2020 року платформа отримала ліцензію Nevada Trust License, яка з 2021-го дозволяє їй надавати кастодіальні послуги та послуги із забезпечення вимог громадян США. Крім того, біржа має свій власний токен Huobi (HT), що дозволяє додатково заробляти.

Інші характеристики:

  • Добовий обсяг торгів: понад 7,6 $ млрд;
  • Кількість торгових пар: 394;
  • Банківські картки: підтримуються Visa, Mastercard та ін.;
  • Безпека: висока;
  • Комісія за операції: від 0,2% і нижче (залежить від рівня облікового запису);
  • Рейтинг довіри: 9.0
  • Мобільні програми: iOS та Android.

6. Gate.IO

Криптобіржа Gate.IO – працює на ринку з 2017 року. Юридичний власник – компанія Gate Technology Inc, зареєстрована у США. Біржа пропонує клієнтам великий вибір альткоїнів та орієнтована на трейдерів з англомовних та азіатських країн.

Gate не ліцензована в жодній з юрисдикцій. Точної інформації про власників біржі немає. Фактично Gate.io – це перейменована китайська біржа Bter, яка закрилася восени 2017-го через обмеження регулятора КНР. Є можливість торгувати анонімно, процес верифікації відносно простий та швидкий.

Інші характеристики:

  • Добовий обсяг торгів: понад 3,7 $ млрд;
  • Кількість торгових пар: 376;
  • Безпека: Висока
  • Комісія за операції: 0,2%
  • Рейтинг довіри: 6.0
  • Мобільні програми: iOS та Android.

Зверніть увагу, що посилання, які ми надали, містять код партнерства. Це дозволяє нам отримати партнерські комісійні від бірж, але не змушує вас платити більше. Реєстрація за цими посиланнями допоможе вам повернути частину сплачених комісій, тому рекомендуємо використовувати наступні:

Підбиваючи підсумки, варто нагадати, що будь-які інвестиції в криптовалюту здійснюються на свій страх і ризик, і жодна біржа не дає 100% гарантії прибутковості, стабільності і безпеки ваших коштів. Однак, вибравши надійну платформу для торгів, ви мінімізуєте ризики.

Автор Олег Іванов

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення