Як продати квартиру з трупом

Історія чергової квартирної афери: пенсіонер Олег "подарував" квартиру своїй молодій цивільній дружині через три дні після того, як з помешкання винесли його труп. Тепер новоспечена наречена продає подаруночок.

Як продати квартиру з трупом

Справа почалася ще у лютому, коли самотнього пенсіонера знайшли мертвим у його трикімнатній квартирі на Оболоні. Чоловік пролежав у квартирі декілька місяців. За цей час його тіло розклалося, перетворилося на мумію. Сусіди не відчували запаху, адже двері у квартиру померлого були забарикадовані, сама оселя завалена речами, а тіло гнило у дальній кімнаті. Люди занепокоїлись, що Олег зник та викликали поліцію.

У померлого з родичів були тільки двоюрідна сестра та племінники. А вже після смерті з’явилася новоспечена дружина. Вона, розмахуючи дарчою, запевняє, що є новою власницею квартири. Можливо, в це хтось і повірив би, якби дарча не була оформлена через три дні після того, як з квартири винесли тіло Олега.

І начебто зрозуміло, хто є хто. Але тут “дружинка” починає розповідати, що це тіло не Олега, адже він то на заробітках, то в АТО. Після того, як справа набула розголосу, поліція Оболонського району відкрила два кримінальних провадження – за фактом вбивства та шахрайства. Квартиру арештували ще місяць тому, слідство триває і досі. А поки воно повзе, “дружина” Любочка шукає покупців квартири.

Як ми купували квартиру в аферистів

Щоб пересвідчитись на власні очі, що з документами на квартиру не все гаразд, а “дружина” Любочка – справжнісінька аферистка, журналісти зіграли роль потенційних покупців квартири.

Я - потенційний покупець, молода дівчина з Умані, яка отримала квиток у життя: переїзд у столицю. Ми з моїм дядею Дімою шукаємо мені квартиру. Не може ж “дитина з провінції” сама знайти і купити квартиру – її точно "кинуть".

Зір наш пав на трикімнатну квартиру на Оболоні, поруч із ТЦ “Дрім Таун” та Оболонської набережної. 70 омріяних квадратних метрів всього за 50 тисяч доларів.

Тож ми заздалегідь домовилися з маклером оглянути житло.

Біля під’їзду ріелтор попереджає:

- Ви не лякайтеся, квартира потребує ремонту. Квартира пуста. (А як же купа лахміття, старих меблів померлого? - Ред.). А то люди думають, що за 50 тисяч купиш квартиру на Оболоні, тільки капці взув і все.

А я собі думаю: “Серйозно? Хороми по 600$ за квадратний метр на Оболоні, біля метро та набережної ? Що за маніпуляція ?”. Але я дівчина з Умані, не знаю київських цін, тож мовчу.

Нас зустрічає “господиня”. Така привітна, усміхається. Не посилає, як журналістів “НТН”. Заходимо у квартиру. Там порожньо, усе винесли. Навіть шпалери поздирали. Одразу ж починають нас гіпнотизувати. Я відсторонююсь, йду роздивлятися вид з балкону. Поки вони «обробляють» дядю Діму, я починаю знімати відео квартири. Татові ж треба показати, де донька збирається жити. Проти моїх дій вони не заперечують. Напевно, розслабилися, думають, що ми на гачку. Тільки ріелтор переймається:

- Ви ж тата тільки налякаєте. Що тут знімати? Спеціально заглядаю в санвузол. Там іржа, все чорне. І ось тут, у цій свинарні, жила молода дружина з чоловіком. Як казав Станіславський: не вірю!

Поки я знімаю 3D-тур по квартирі, ці двоє займаються дядьком:

- Власником квартири були батьки мого чоловіка. Вони померли, він приватизував квартиру. Точніше, я приватизувала. Я при надії. Мені скоро народжувати, то він мені її подарував. Слухаю і практично вірю.

По-перше, Неля Олександрівна (двоюрідна сестра) казала, що батьків немає вже багато років. Тобто, навряд чи 29-річна дружина вже хоча б 15 років із 57-річним Олегом. По-друге, мертва людина ніяк не може подарувати квартиру. Також існують сумніви щодо вагітності, адже на тому ж терміні Люба була півтора місяці тому. А чи не інструмент маніпуляції цей животик? Адже це тисне на мозок: не може вагітна жінка обманювати, і на підсвідомому рівні викликає довіру. Ще більше сумнівів з’явилося, коли вони постійно на цьому акцентували увагу.

- Мені головне, щоб квартира була "чиста", без всіляких проблем (хоча ми знаємо і про труп, і про арешт квартири)

- Я же не зацікавлена. Аби ніяких проблем, - запинається маклер, - нехай вона буде обманювати, але будь-яке агентство не зацікавлене.

Цікаво, що у розмові Людмила похизувалася, що і проблемні квартири продавала, а тут виявляється, що не зацікавлена.

- Головне, що ніякого ланцюга немає. Гроші дали, через день-два робимо оцінку і упродовж тижня квартира ваша.

- Ми завдаток оформлюємо, якщо ми завтра вранці говоримо так, ми в обід зустрічаємося, на який час скажете, домовимося.

Виходимо з квартири. Залишаємося з ріелтором біля будинку.

- Те, що за дарчою продаж, це нормально?

- Ну, чоловік подарував. Що тут такого? В неї чоловік їздить у відрядження. Він далеко, весь час у роз’їздах. Вона нерозумно робить, що їде звідси. Але в неї тут нікого нема. Її теж можна зрозуміти.

- А чоловік погоджується?

- Ну звісно. А як же ще? Ми ж не можемо на нього чекати, ви ж погодилися, а він не може все кинути, він там в Росії, чи хто його знає.

Хм... Нова версія, куди подівся чоловік.

Після такої екскурсії мені цікаво, де зараз живе наша самотня, вагітна дружина. Навіщо позбулася всіх меблів? Можна було б і дорожче продати з ними. І зрештою, де буде жити чоловік? Коротше кажучи: не вірю!

Домовляємося зустрітися зранку, дати завдаток і переглянути документи.

Наступного дня дзвоню, кажу, що хочу спочатку у нотаріуса перевірити по базі квартиру, а потім вже давати завдаток. До речі, попередньо отримуємо фото реєстру з прокуратури, де зазначено, що квартира арештована.

Ріелтор погоджується та запевняє: з документами на квартиру жодних проблем. Про те, що вона арештована, ані слова.

Що каже родина померлого?

Тіло знаходиться у морзі вже другий місяць. Родичі впізнали у останках померлого власника квартири. Втім, їх свідчення для поліції сили не мають, бо поки немає документального підтвердження родинних зв’язків.

Неля Олександрівна, двоюрідна сестра померлого:

- Ну, як може він 4 лютого будучи мертвим, дати дарчу на квартиру. Як це можна?

Яким же був Олег?

- Він був такий, що ніколи нікого не приведе до хати, він ніколи нікому нічого не дасть, документи у нього, мабуть, викрали.

-Чи точно це його тіло?

- Його дуже добре впізнати можна – це його борода, і його вусики, і його все. Тільки знаєте, як то кажуть: труп є труп, сухий вже. А потім навіть за вухом родима пляма, типу сливи, і то ми впізнали. Ми всі впізнали.

Що кажуть правоохоронці?

Оксана Щербак, помічник керівника Оболонського РУ Нацполіції м.Києва:

- Щодо квартири, на неї накладений арешт. Жодні маніпуляції робити з цією квартирою неможливо, на кшталт купівлі/продажу тощо. Якщо це було зроблено, це все втрачає свою юридичну силу.

Що кажуть юристи?

Михайло Ілляшев, адвокат:

- Арештовану квартиру продати не можна, тому навіть якщо ти намагаєшся її продати, рано чи пізно ти прийдеш до нотаріуса з покупцями. Нотаріус буде роздруковувати з бази обтяжень і арештів нерухомого майна витяг, і роздрукувавши його, там буде зазначено, що на квартиру накладено арешт. Це унеможливлює її продаж.

Оскільки з журналістами афера не пройшла, арештована трикімнатна квартира на Оболонському проспекті 18б за дуже привабливою ціною і надалі чекає на нових господарів. Тож будьте пильними, перевіряйте документи у своїх нотаріусів та не довіряйте словам, тоді все буде окей!

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення