Чому якудза скасовує Хеллоуїн? Цікаві факти про японську мафію

 ТАСС

Чому якудза скасовує Хеллоуїн? Цікаві факти про японську мафію

Найбільший клан японської мафії якудза "Ямагуті гумі" оголосив про скасування дитячого заходу, приуроченого до святкування Хеллоуїна, через побоювання кривавих розборок після вересневого розколу в цьому бандитському синдикаті. Відповідне оголошення з'явилося днями на дверях офісу "Ямагуті гумі" в місті Кобе.

На початку вересня в найбільшому клані якудза стався розкол, який може привести до кривавих розправ над "заколотниками". Таке вже відбувалося в 1980 році, що призвело до сотень інцидентів з пораненими і убитими, в тому числі простими жителями.

Роздача дітям мішків з цукерками 31 жовтня проводяться гангстерами з "Ямагуті гумі" протягом кількох років у місті Кобе. Однак цього разу захід, перестрахувавшись, скасували: адже якщо почнуться розборки і гості постраждають, вся відповідальність ляже на боса, який організував свято.

Цікаві факти.

1. Сокайя

Сокайя - це назва форми великомасштабного хабарництва, практикуемого якудза. По-перше, вони купують акції якої-небудь компанії в достатній кількості, щоб отримати голос у раді акціонерів. Потім члени якудза дізнаються стільки компрометуючих фактів про керівництво компанії, скільки зможуть. Після цього зазвичай починаються торги в стилі «або ви нам платите, або на зборах акціонерів ми дещо про вас розповімо». У японській культурі страх ганьби є величезною силою, так що ця тактика зазвичай спрацьовує.

Дійсно незвично в цій афері те, що все здійснюється з граничною ввічливістю. І погрози, і виплати проводяться манівцями: наприклад, якудза влаштовують захід начебто змагань з гольфу або конкурсу краси й за завищеними цінами продають жертвам свого шантажу квитки.

Подібної долі не уникли і деякі найбільші японські компанії. Один рекетир отримав вісім місяців в'язниці після того, як спробував шантажувати керівників компанії «Міцубісі», звинувативши їх у відрахуваннях незаконних орендних платежів за будинок відпочинку.

До 1982-го року сокайя досягла таких масштабів, що довелося ввести ряд законів, що забороняють корпораціям платити шантажистам. Користі це принесло небагато, а якудзі довелося придумати більш складну схему для маскування своїх дій.

Крім того, керівникам часто доводиться миритися з існуванням якудза, оскільки їм при розкритті інформації загрожує кримінальне переслідування, якщо вони були замішані в сокайя в минулому. Найбільш ефективною тактикою боротьби з сокайя є проведення зборів акціонерів в один день по всій країні, так як навіть члени якудза не можуть виявитися скрізь і відразу: наприклад, 90% корпорацій на Токійській фондовій біржі проводять свої щорічні збори акціонерів в один і той же день.

2. Жорстоке переслідування якудза

Попередні спроби Японії обмежити вплив якудза включали введення штрафів для підприємств, які охоче співпрацюють з бандитами. Ці зусилля, схоже, принесли свої плоди - кількість представників якудза зараз скоротилося до рекордного мінімуму за останні 50 років. На думку Синоди, зникнення якудза загрожує появою тисяч небезпечних безробітних злочинців, і, якщо розформувати Ямагуті гумі, то громадський порядок миттєво буде порушений.

3. Допомога якудзи

Коли у 2011-му році на Японію обрушилося цунамі, якудза були в числі перших, хто поспішив в постраждалі райони з допомогою. Це не безпрецедентний випадок: у 1995-му році, коли стався землетрус в Кобе, п'ятому за величиною місті Японії, члени якудза використовували скутери, човни та вертольоти для доставки вантажів у напівзруйновані квартали.

Деякі люди вважають, що якудза завжди допомагають нужденним в разі необхідності, тому що в основному їх члени - ізгої суспільства, співчуваючі людям, які ризикують не одержати своєчасну допомогу з боку влади. Інші ж люди більш цинічні й вважають, що подібна поведінка - не більше ніж ефективний піар: поліції складніше отримати підтримку громадськості для боротьби з якудза після такої благодійності.

Також в подібних випадках якудза можуть отримати суттєву фінансову вигоду. Через кілька місяців після землетрусу у 2011-му році приналежні якудза організації змогли боротися за урядові контракти на будівництво. Масштаби катастрофи призвели до того, що влада не змогла утримати якудза осторонь, тим більше що японська мафія часто діє через підставні компанії, які складно відрізнити від законних. Один такий контракт, отриманий якудза, привів до того, що керівник підставної компанії сів у в'язницю - він був помічений в утриманні частини зарплати працівникам з метою отримання прибутку, і вважав, що якудза його прикриє.

4. Журнал якудзи

Ямагуті гумі-- це найбільший синдикат в Японії. Останнім часом він став об'єктом санкцій з боку уряду США по боротьбі з організованою злочинністю. Американським громадянам більше не дозволяється укладати угоди з лідером синдикату Кеньїті Синоду, його заступник Кійосі Такаяма, який також потрапив в чорний список, і уряд США заморозив всі американські активи. У зв'язку з цим в Японії з'явилися закони, спрямовані на розрив зв'язків між якудза і законним бізнесом.

Цього року Ямагуті-гумі роздали інформаційні бюлетені майже всім 28 тисячам членів організації. У журналі під назвою «Ямагуті-гумі Шінпо» були, крім усього іншого, хайку і статті про риболовлю. Також редактори від особи керівника синдикату говорили про важкі часи для організації. У цей час у якудзи дійсно були труднощі, і журнал став способом для підняття бойового духу. Однак деякі екземпляри журналу потрапили в руки мирних жителів. Експерти вважають, що, незважаючи на те, що журнал розсилався тільки членам синдикату, якудза знали, що слух про це просочиться і за межі організації. Таким чином, створення культурного журналу мало послабити зв'язок між Ямагуті-гумі і насильством в суспільній свідомості.

5. Юбитсуме

Члени якудза, помічені в неправильних з точки зору якудза діях, повинні спокутувати свою провину, відрубавши частина власного пальця - цей ритуал відомий як юбітсуме. За перший проступок досить відрубати собі кінчик мізинця, але подальші проступки чреваті більш серйозними каліцтвами. В результаті у багатьох членів організації частково або повністю відсутній лівий мізинець, а в ряді випадків - і інші пальці. Це призвело до великому попиту на штучні пальці. Відсутні пальці є своєрідним плямою ганьби, і їх відсутність приховувати важко, але необхідно, оскільки більшість японців знають про цей ритуал. Професор Алан Робертс (Алан Робертс), експерт по шкірі з Великобританії, експортував до Японії досить багато реалістичних протезів, щоб серед колишніх якудза заробити прізвисько «Пан Палець».

6. Татуювання

Одним з культових образів якудза є їх складні кольорові татуювання по всьому тілу. Якудза використовують традиційний метод ручного введення чорнила під шкіру, відомий як ірезумі - таке татуювання служить своєрідним доказом хоробрості, оскільки цей метод досить болючий. В останні роки зросла популярність цього стилю і серед не-якудза. Найпопулярніші малюнки зазвичай складаються з драконів, гір і жінок. Незважаючи на тенденцію поширення татуювань серед не-якудза, ці знаки в японському суспільстві все ще вказують саме на членів синдикату. Мер Осаки ввів заборону на подібні татуювання для державних службовців, попросивши їх або звести татуювання, або пошукати роботу в іншому місці.

7.Якудза в суді

У 2013 році власниця ресторану розпочала судовий процес з Кеньїті Синоду - тим самим вкрай небезпечним главою злочинного синдикату Ямагуті гумі, про який ми вже згадували. Вона стверджувала, що Синоду несе відповідальність за своїх людей, які вимагали з неї гроші за захист і погрожували спалити її заклад, якщо вона не заплатить. Так що вона в судовому порядку зажадала відшкодування збитку у розмірі 17 млн ієн, або близько $ 2,8 млн. Вона - не перший чоловік, який подав на якудза до суду. У 2008 році група жителів подала до суду, щоб виселити банду Доінкаі з їхніх штаб-квартири в місті Куруме. Угруповання розпалося після суперечки за лідерство, що призвело до жорстокої війни між двома сторонами. Жителі стверджували, що заслужили право жити в мирних умовах, так що наполягали на вигнанні банди з їхнього міста. Але якудза не завжди є відповідачами. На початку цього року Кудо-кай, синдикат якудза на півдні Японії, був названий правоохоронними органами «небезпечним» - вони були замішані в серії нападів на штаб-квартиру іншого синдикату із застосуванням гранат. Адвокат Кудо-кай заявив, що подібна характеристика синдикату як мінімум несправедлива, оскільки Кудо-кай - лише один з п'яти конкуруючих синдикатів на півдні країни, а статус був наданий тільки їм, так що в наявності порушенні Конституції Японії.

8. Іспити

У 2009-му році Ямагуті-гумі створили 12-сторінковий іспит для своїх членів. Цей крок був зроблений після того, як уряд ухвалив жорсткі закони проти організованої злочинності. Іспити позиціонувалися, як спроба вберегти членів синдикату від неприємностей і переконатися, що вони добре знають закони. Питання в анкеті стосувалися найрізноманітніших тем - від викиду відходів до угону автомобіля. Хоча думка про татуйованих бандитів, що сидять в екзаменаційному залі після дня зубріння, може здатися кумедною, здача подібних тестів дає уявлення про японській економіці в цілому. Якудза давно стали барометром економіки і культури: вже якщо бандити вважають, що настали важкі часи, і роблять все можливе, щоб звести втрати до мінімуму, то і інші знаходяться в тому ж положенні.

9. Ритуал посвяти

Новонавернені якудза змушені бути підлеглими більш досвідчених членів організації. Їх називають Кобунся, в буквальному перекладі - «роль дитини». За роки існування в якудза була вироблена складна структура керівництва, і потрібно подолати багато щаблів, щоб досягти вершини.В основі ритуалу посвяти для новачка лежить заснована на саке церемонія під назвою саказукігото. Присвячуваний сідає навпроти свого Оябун - члена угруповання, що виконує «роль батька», а інші люди готують напій. Новачок отримує меншу частку напою, в той час як чаша його «вчителя» наповнена до країв, що відображає його статус. Кожен відпиває зі своєї чаші, після чого вони обмінюються ними, а потім церемонія завершується. Цей ритуал означає створення зв'язку між Кобунся і Оябун, схожою на зв'язок прийомного батька і сина. Церемонія розпивання саке традиційно використовується в японській культурі для створення зв'язку. Саке розглядається як сполучна ланка між людьми і богами, що походить від божественного благословення гарного врожаю, а також цей зв'язок може зміцнити відносини між людьми. Подібна історичність надає церемонії посвячення релігійне значення, тому місцем проведення церемонії часто стає японський синтоїстський храм.

10. Якудза в політиці

У 2012-му році міністр юстиції Японії Кейша Танака змушений був подати у відставку, оскільки стало відомо про його зв'язки з якудза. Правда, подібні зв'язки не завжди були настільки небажаними для японських політиків. Ліберально-демократична партія (ЛДП), керуюча Японією протягом 54-х років з останніх 58 років, часто співпрацювала з якудза. Перший прем'єр-міністр ЛДП Нобусуке Киши активно співпрацював з Ямагуті гумі: в 1971-му році він разом з іншими політиками вніс заставу за лідера Ямагуті гумі, засудженого за вбивство. Також він брав участь у весіллях і похоронах членів якудза. Під час виборів члени якудза часто виступають у ролі охоронців і агітаторів. Крім того, банди якудза в змозі забезпечити певну кількість голосів своїм улюбленим кандидатам. Глава банди якудза в Кіото стверджував, що зміг забезпечити 30000 голосів для обрання конкретного губернатора. Щонайменше, чотири інших прем'єр-міністра мали зв'язку з якудза, у тому числі що прийшов до влади в 1987-му році Нобору Такешіта. Незадовго до виборів він зіткнувся з переслідуваннями з боку ультраправих опонентів, тому звернувся за підтримкою до найбільшої угрупованню якудза в Токіо - Інагава-кай. Зрозуміло, вони усунули проблему, але в підсумку з'явилося безліч чуток про те, наскільки комфортно почуває себе правляча еліта Японії під заступництвом організованої злочинності.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення