Надія Савченко: Я не відміню закон, який випускає з тюрем вбивць і ґвалтівників

«Цей закон не зрозуміє більшість людей України, Росії і світу, але повірте: він запрацює, він правильний. Я не буду його відміняти».

Надія Савченко: Я не відміню закон, який випускає з тюрем вбивць і ґвалтівників

Народний депутат, льотчиця Надія Савченко, яка повернулася в Україну після двох років перебування у російській тюрмі, не буде відміняти скандальний закон, що носить у народі її ім’я. Вона вважає, що «закон Савченко», завдяки якому на волю вийшли тисячі засуджених, серед яких в тому числі серйозні злочинці, є правильним. В цьому вона спробувала переконати і слухачів її сьогоднішньої прес-конференції у Києві.

Як раніше констатувала голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе, з шести тисяч осіб, що вже вийшли з ув'язнення, 90% звільнених – досить вагомі в кримінальному світі люди, які вчинили тяжкі злочини.

Так само небезпечні наслідки «закону Савченко» для суспільства визнав заступник генерального прокурора України Олег Заліско. За його словами, застосування судами цього закону дозволило достроково звільнитися особливо небезпечним злочинцям, засудженим за вбивства, зґвалтування, грабежі і розбій.

Як один із гучних наслідків цього закону – нещодавнє зґвалтування та вбивство двох жінок на Вінниччині. Кримінальник, який був звільнений з тюрми достроково саме завдяки «закону Савченко», залишив без матерів трьох неповнолітніх дітей. І цей випадок – далеко не поодинокий. Тільки у Вінницькій області на підставі цього закону Савченко на волю вийшли 48 осіб, які були засуджені за вбивства. У Маріуполі, в свою чергу, на підставі «закону Савченко» випустили на волю педофіла. Завдяки зарахуванню одного дня попереднього ув'язнення як двох днів у термін основного покарання, п’ять років у СІЗО йому зарахували за десять. Сам засуджений стверджує, що не здійснював жодного з приписаних йому злочинів, і після звільнення заявив: «Я поставлю за здоров'я Савченко свічку. Дай бог і їй раніше вийти. Вона розумниця. За здоров'я президента (України Петра Порошенка) поставлю. Цей закон – своєчасний і справедливий».

Втім, каже Надія Савченко, хто не сидів у тюрмі, той не зрозуміє необхідності цього закону: «Але повірте: він запрацює, він правильний. Я не буду його відміняти».

То ж в чому причина такої впевненості Надії у тому, що закон є правильним? Чи захоче, чи спробує вона розібратися у плачевних наслідках документу і скасувати його?

На сьогоднішній прес-конференції журналіст «Надзвичайних новин» запитав у Надії її оцінку наслідків «закону Савченко» – день за два. Журналіст поцікавився, чи пишуть їй листи заґратовані. Власне, що думають про це постраждалі, чи зверталися до неї, і чи не буде вона ініціювати його скасування.

Перша відповідь української льотчиці була доволі різка: «Той, хто мені запитання задавав: Ви у в’язниці сиділи?».

«Я цей закон ініціювала, тому що гарно знала систему зсередини. І я, звичайно, знала російську систему. Українська – слава богу, в Україні я не сиділа – але пострадянська система, вона вся така. І у нас є дуже багато недоліків... Багато хто спекулює цим законом, що от Савченко почала випускати вбивць або ще що-небудь. Ви повинні зрозуміти: на жаль, у в’язниці сидить як половина винних – я не кажу, що всі невинні – але половина не винних. Це потрібно для того, щоб слідчі не тримали людей і не вішали на них «всіх собак». Якщо ти не можеш довести вину людини, то не потрібно її в СІЗО мордувати. Тому що і тортури, і все – той, хто сидів, той знає, це проходив. Тому повірте: закон правильний», - стверджує Савченко.

Складається враження, що Савченко не розібралась, яке підводне каміння закладене в ініційовані нею зміни до законодавства, адже впевнена, що документ не дає всіх тих пільг, завдяки яким на волю виходять геть тільки злочинці.

«Якщо ви вважаєте, що в нас мало сидять – наприклад, в Росії сидять більше, там більший термін і там інша система. Але в них гірший Кримінальний кодекс, в нас кращий, але він не ідеальний. Це тільки початок тої системи, в яку встане цей закон. І в нього там буде своє місце, і він буде в ній працювати правильно. Дуже важко в те, що є, вживляти щось нове, що вірне, якщо те, що є – вже невірне. Багато тисяч років чи десятків років. Тому це тільки початок. Я, наприклад, бачу в Україні суд присяжних. Я розумію, що це довга робота. Я бачу судову реформу. І ініціювати відміну закону я не буду. Він запрацює, він не настільки поганий, як ви думаєте. По ньому виходять, як ви кажете, не тільки злочинці. І якщо ви думаєте, що тільки через це кримінальний стан в Україні підвищився, то ви дарма так думаєте», - переконує Савченко.

За її словами, кримінальний стан погіршився тоді, коли людям стає тяжче жити. І один закон – зовсім цьому не перешкода. Самі ж кримінальники, які після звільнення продовжать чинити злочини, повернуться у в’язницю. Адже для них тюрма є домом. Такими словами спробувала українська льотчиця заспокоїти тих, хто критикує даний закон.

«Повернуться. Вони просто туди назад заїдуть! Вони виїжджають, заїжджають – це для них регулярно. Але після п’яти років людина з в’язниці не повертається. Якщо людей перетримати, то в’язниця нам зробить із нормальних людей більше злочинців. Чим хороший закон присяжних і навіть чим мені подобається те, що є в Америці – таблиця або «сдєлка»? Тим, що людина знає, що за певний злочин буде така-то відповідальність», - каже Савченко.

«Я хочу, щоб перестала система працювати з-під палки, що ми робимо з людей злочинців. Якщо ви не сиділи – вам цього не зрозуміти. Тому цей закон не зрозуміє більшість людей України, Росії і світу, але повірте: він запрацює, він правильний. Я не буду його відміняти», - переконана вона.

Постає логічне запитання, чи могли лобісти «закону Савченко» спеціально використати ім’я Надії, в якої беззаперечна довіра серед українців, аби прийняти непопулярний закон, але при цьому не пояснити їй реальних наслідків. Цю думку поділяє політолог Вадим Карасьов.

«Я думаю, що вона сьогодні робить багато заяв, але не в усіх питаннях вона могла досконально розібратися. У неї не було часу, щоби познайомитися із так званим «законом Савченко», в який закладено пастки і навіть міни уповільненої дії, які, фактично, нівелюють гуманістичну направленість закону, роблять навпаки. Зрозуміло, чому вона зробила таку заяву. Адже на поверхні цей закон несе в собі гуманістичний пафос, але не думаю, що вона досконало знає, що відбувається за лаштунками імплементації цього закону», - каже політолог.

Карасьов припускає, що хтось міг «попрацювати» – не так доповісти, не так розповісти. Надії Савченко в усій цій ситуації емоційної піднесеності і чергових прес-конференцій просто немає часу, аби розібратися в усіх питаннях. І це стосується не тільки «закону Савченко».

Політолог не виключає, що Надія може змінити свою думку:

«Я думаю, так. На сьогодні це не потрібно сприймати як остаточну думку. Це треба розглядати як попередній аналіз в сьогоднішній країні, в якій вона опинилася в один стрибок за два роки. Адже в Російській Федерації, де вона перебувала, якщо вона і мала доступ до медіа, то це були російські медіа. Тому їй важко було слідкувати за «підводними» перипетіями, зокрема, в так званому «законі Савченко».

У свою чергу політолог Володимир Фесенко вважає, що в даному випадку був мотив суто лобістський – використати її ім’я та популярність з метою прийняття закону, і це спрацювало.

«Не було би ім’я Савченко, я не впевнений, що закон був би ухвалений. А оскільки ім’я було як прикриття, це дало можливість без проблем його ухвалити», - резюмує політолог.

Автор: Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення