Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео

Довічне позбавлення волі отримав солдат-строковик Артемій Рябчук, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі "Південмаш" у Дніпрі.

Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео

Красногвардійський районний суд міста Дніпро засудив до довічного позбавлення волі строковика, який у січні 2022 року вчинив стрілянину на Південному машинобудівному заводі "Південмаш". Тоді загинуло 5 людей, серед них одна цивільна. Ще 5 – отримали поранення різного ступеня тяжкості. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Раніше у ході розслідування вже було встановлено ім’я засудженого – це солдат-строковик Національної гвардії України Рябчук Артемій Юрійович, 2001 року народження, з Одеської області.

Бюро додає, що обвинувачений повністю визнав свою провину на суді, розкаявся та попросив вибачення у рідних загиблих.

Встановлено, що під час строкової служби засуджений мав конфлікт з іншими військовослужбовцями. Кілька разів він був свідком сварок, про які доповідав керівництву. Через це в інших військових сформувалося до нього негативне ставлення. Після чергової словесної суперечки він вирішив вбити тих, хто не поділяв його думок та поглядів. Перебуваючи у кімнаті зберігання зброї, він взяв автомат та набої й почав жорстоко розстрілювати людей.

Після розправи обвинувачений захопив автомат, 200 набоїв до нього та намагався втекти. За кілька годин його затримали у місті Підгороднє Дніпровського району.

Відомство додає, що в рамках справи провели десятки експертиз, у тому числі стаціонарну комплексну психолого-психіатричну експертизу, яка встановила, що солдат не мав розладів з психікою і діяв цілковито свідомо.

Суд визнав нацгвардійця винним у:

  • незаконному поводженні зі зброєю, тобто носінні та зберіганні вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України);
  • порушенні статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості, вчинене щодо кількох осіб, із застосуванням зброї, що
  • спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 406 КК України);
  • дезертирстві (ч. 3 ст. 408 КК України);
  • викраденні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, іншого військового майна, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 410 КК України);
  • порушенні статутних правил вартової служби, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 2 ст. 418 КК України);
  • закінченому замаху на умисне вбивство двох та більше осіб, особи у зв’язку з виконанням нею службового обов’язку, а також з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення (ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • умисному вбивстві (п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України).

Розстріл нацгвардійців на "Південмаші": як це було

27 січня 2022 року в Дніпрі на території Південного машинобудівного заводу 20-річний нацгвардієць Артемій Рябчук відкрив вогонь з автомата Калашникова по караулу військовослужбовців НГУ. Інцидент стався о 03 год. 40 хв. під час видачі зброї.

У результаті загинули 5 осіб. Черед загиблих одна цивільна жінка – звичайна вахтерка, яка відмовилась його випускати з парадного входу після розстрілу. Ще 5 людей отримали поранення. Поки тривала паніка, стрілець встиг утекти.

Правоохоронці затримали Рябчука о 9:30 у місті Підгородне на Дніпропетровщині.

На відео з камер спостереження можна побачити, як нацгвардієць у кімнаті зберігання зброї та поруч із нею розстріляв кількох осіб, двічі чи тричі повертаючись до шафи по новий магазин до АК, щоб перезарядити автомат. Перш ніж утекти, він набрав у рюкзак ще магазинів із набоями.

Доводили строковиків до самогубства: командирів військової частини у Дніпрі викрили у жахливих злочинах

Командування військової частини Національної гвардії у Дніпрі, де відбулося масове вбивство, вже на наступний день звинуватили у низці серйозних злочинів. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова громадської організації "Міжнародний центр допомоги" Сергій Косяк.

Систематично гнобили "незручних" – давали накази начальникам молодшої ланки, щоб ті налаштовували колектив один проти одного, під страхом, що звільнять, відправлять на губвахту. Фізична розправа, погрози, психологічний тиск, скалічити життя і здоров'я солдата було нормою. Примусово закривали у психіатричній лікарні, підробляли документи, незаконно звільняли неугодних. І багато іншого відбувалося за колючим дротом цієї частини".

З'явилися дані про загиблих в різні роки хлопців.

Вержаковський Мансур Мансурович (19 років). 16.12.2017 року прийняв присягу. 17.01.2018 року на території охоронюваних складів військової частини 3021 загинув, знаходячись у караулі. Початкова версія слідства про самогубство не підтверджена і спростовується низкою доказів. Досудове розслідування кримінального провадження триває! Є низка доказів, які свідчать про приховування, знищення та приховання обставин, предметів та речей, які можуть сприяти розкриттю злочину.

Кіба Андрій Андрійович (20 років). 24.04.2019 призваний на службу. 25.05.2019 року прийняв присягу. 12.07.2019 року загинув. Початкова версія слідства про самогубство не підтверджена і спростовується низкою доказів. Досудове розслідування кримінального провадження триває.

Дідівщина чи диверсія?

У Дніпрі в лютому 2022-го пройшов мітинг проти дідівщини в армії. Люди вимагають прозоро розслідувати масовий розстріл на "Південмаші" та покарати не лише стрільця, а й його керівництво. Люди вневнені: нацгвардійця або підставили, або так зацькували у частині, що він і взявся за зброю.

Але розстріляні однослужбовці твердять, що ніхто з них його і пальцем не чіпав. Поранені не виключають, що розстріл міг бути диверсією на режимному заводі.

Попри холоднокровність, з якою Артемій розстрілював товаришів по службі, сусіди розповідають про хлопця лише хороше. Мовляв, конфліктів з ним ніколи не мали.

"Спокійна, нормальна дитина була. Ніде ми не бачили, щоб він десь дрався, лаявся. Ніколи за ним ніякої агресії не було", - розповіла Віра, сусідка Артемія Рябчука.

Унаслідок трагедії жертвами стали 5 людей. Серед них – 4 військових та цивільна жінка.

Серед загиблих:

  • Олександр Буганов – старший лейтенант, начальник варти;
  • Артем Левківський – старший солдат, помічник начальника варти;
  • Олександр Драган – молодший сержант;
  • Леонід Черник – старший солдат;
  • Віра Лебединець – контролерка КПП.

Увага! Фото 18+

Артемій Рябчук із села Броска Ізмаїльського району Одеської області. Виховувався без батька, має матір і сестру. Закінчив Ізмаїльський аграрно-технічний коледж, після чого працював комірником в одній із дистриб’юторських фірм міста. Був призваний на строкову службу в жовтні 2021 року.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення