​Пожежа у будинку для літніх людей: що не показали у новинах (ексклюзивне відео)

Що залишилось від будинку-притулка для літніх людей.

​Пожежа у будинку для літніх людей: що не показали у новинах (ексклюзивне відео)

Київщина оговтується від страшної пожежі в будинку для літніх людей «Родной очаг», яка сталася у неділю, 29 травня. Основна причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки, крім того, будівля не була обладнана під таку кількість немічних людей.

Після трагедії чиновники обіцяють з’ясувати, скільки ще неофіційних будинків подібного типу працює на Київщині. Адже кажуть – подібних установ зараз десятки. «Проживають водії маршрутних таксі, будівельники, приватні садочки дитячі, різноманітні релігійні організації, місця для реабілітації хворих, які зловживають алкогольними напоями, наркотиками», - пояснює голова Київської обласної держадміністрації Максим Мельничук.

Усі такі притулки розташовані у чужих приватних будинках. За законом перевіряльникам туди не можна. Відтак, хто відповідатиме за жертви теперішньої та, ймовірно, майбутніх трагедій – поки залишається запитанням.

Як виглядає те, що було будинком-притулком для літніх людей?

Картина шокуюча – з двоповерхової споруди залишилися самі стіни. Немає ані даху, ані навіть перекриттів між поверхами. То ж зрозуміло – у людей, які перебували всередині, шансів врятуватися майже не було. 16 загиблих виявили майже одразу, а ось останню людину шукали довго.

Єдина вціліла під час пожежі будівля – адмінкорпус, де зберігалися всі документи пацієнтів. Це договори, медичні книжки, медична документація. Їх зараз ретельно вивчає поліція.

Одразу після пожежі власники закладу видалили свій інтернет-сайт. Утім, журналістам «Надзвичайних новин» вдалося знайти деякі фото. Клієнтам пропонувалися просторі кімнати на одного-трьох людей. Якщо платити за кілька місяців – знижка.

Що являв собою будинок для літніх людей

Про те, що у приватному будинку функціонує будинок для людей похилого віку, сусіди знали. Жодних претензій і скарг – каже сільський голова.

«Побудував будинок і огородив високим забором. І ніхто нічого не знав. Все було тихо і мирно, якби це був якийсь притон, то сусіди давно б доложили і всі б знали. А так якось воно тихо було», - розповів сільський голова с.Літочки Михайло Гайдак.

Сам бізнес був дуже успішним, бо за догляд за своїми 90-річними бабусями та дідусями багаті кияни готові були платити близько 10 тисяч гривень на місяць. Лише ж у згорілому закладі було 35 таких пацієнтів.

Серед родичів, що не змоги власними силами доглядати за літніми рідними, киянка Тамара Леонідівна. Вона позитивно відгукується про приватний будинок, куди здала свою самотню тітку: «Я була задоволена. Дуже добре за нею доглядали, чистенька. Я їздила я до неї, різні дні міняла, і тим не менше догляд був чудовий».

Чому сталася пожежа? Подробиці вогняного пекла

Більшість постраждалих були лежачими, тож коли спалахнув вогонь, двоє медсестер просто фізично не могли винести всіх з будинку. За допомогою сусідів врятували вдалось 18 людей, двоє з них знаходяться з опіками у лікарні.

Основною причиною пожежі називають саме порушення правил пожежної безпеки: будівля була пожежонебезпечною і не облаштованою для такої кількості немічних людей.

«Будівельні матеріали, з яких було зроблено цей будинок, були надзвичайно небезпечні у випадку виникнення пожежі. За відсутності систем пожежогасіння, пожежної сигналізації, елементарних вогнегасників, продукти розпаду під час загоряння цієї будівлі призводять практично до миттєвої смерті людини», - зазначає голова Київської обласної держадміністрації Максим Мельничук.

У ніч пожежі у селищі була велика гроза, тож не виключено, що займання спричинила вона. Ще однією версією вважають несправність проводки.

«Швидше за все, або електропроводка, або як говорили місцеві жителі, начебто там телевізор вибухнув. Це ще недоконаний факт. Я думаю, експертиза встановить», - резюмує керівник ГУ Держслужби з надзвичайних ситуації у Київській області Василь Слободяник.

Вже після трагедії чиновники і рятувальники виправдовуються. Мовляв, перевірити там нічого не могли.

«Нам заборонено перевіряти приватні житлові будинки. А по всім документам, які зараз начебто є, це є приватна будівля», - каже Слободяник.

Як сталася пожежа, могли б розповісти безпосередні свідки – пацієнти центру. П’ятеро з них – у Броварській лікарні. Утім, вони настільки літні, що майже нічого не розуміють. Приміром, одній з врятованих жінок - 98 років. Вона і ще двоє людей у лікарні чекають родичів, ще троє – з опіками.

«Хворий, який знаходиться в реанімації – стан тяжкий, але стабільний. 30% опіків тіла. 88 років. У нього кардіостимулятор. Там є серцеві проблеми. Хворий, який знаходиться в хірургії, має невеликі опіки 2-3 ступеня. По великому рахунку, якби це було вдома, чи з вулиці, надали б допомогу, розказали, що лікувати, і відпустили додому», - розповів головний лікар Броварської ЦРЛ Валентин Багнюк.

Як намагалися рятувати стареньких підопічних

Найближчий сусід згорілого будинку Василь розповідає, що вночі прокинувся від шуму. За його словами, погорільці лишень хвилин 5-10 кричали і просили по допомогу.

Горіло на другому поверсі. Будинок був у жахливому диму, тож зайти всередину було майже не можливо.

«Я прокинувся десь о третій ночі, відкрив вікно, подивився, що горить, і побіг допомогти що-небудь. Деяких повиносили», - розповів свідок трагедії Василь, який власноруч виніс двох літніх жінок.

Серед тих, хто намагався врятувати людей, була доглядальниця стареньких підопічних Людмила. Жінці це коштувало життя. Як розповіла свідок трагедії Жанна, Людмила рятувала людину, яка лежала, і її привалило балкою. Співробітниці притулку, яка намагалася врятувати підопічних від 80 до 90 років, було всього 30 років.

Хто власник будинку для літніх людей?

Власник приватного центру, де живцем згоріли 17 пацієнтів – лікар-травматолог Олег Дмитренко, який кілька років тому працював у Броварській лікарні. Тій самій, куди зараз завезли постраждалих з його закладу.

«Він сам лікар-травматолог. Він пішов з лікарні в клінічну ординатуру, в інститут травматології і ортопедії і більше до нас не повертався», - так розказує про Дмитренка головний лікар Броварської ЦРЛ Валентин Багнюк.

На сьогодні вже офіційно відомо: будинок для літніх людей працював без жодних дозвільних документів на приватному подвір’ї лікаря-травматолога. То ж тепер поліція Київської області вимагатиме арешту Олега Дмитренка.

«Йому повідомлено про підозру за статтею 270 ч.2», - повідомив в.о керівника поліції Київської області Дмитро Головін і додав, що найближчими днями планується звернутися до суду для обрання Дмитренку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ввечері 31 травня з’явилась інформація, що Броварський районний суд звільнив з-під варти Олега Дмитренка. Його відпустили, адже запізно внесли підозру. Тепер розглядатимуть клопотання про запобіжний захід, проте він сидітиме вже не за гратами.

Чи могли пенсіонерів вбити спеціально, аби відібрати житло?

Припущення про те, що когось із літніх людей могли тримати у будинку, аби відібрати їхнє житло, у поліції категорично відкидають.

«У договорах суми звучали від 6000 до 9600 в місяць. Це на утримання. Жодних документів про переоформлення квартир не було, ми відпрацьовуємо одну з версій, що люди, які там знаходилися, це люди, яких позбавили житла або майна. Те, що там майно, чорні ріелтори, поки такої інформації немає», - наголосив в.о керівника поліції Київської області Дмитро Головін.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення